Menu

Η Αλίκη, ο Παπαμιχαήλ και η Δέσπω

Η Αλίκη, ο Παπαμιχαήλ και η Δέσπω

18 Ιανουαρίου 1965. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς στον γάμο… του αιώνα για τη χώρα. Ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά, μεταμφιεσμένος σε κόντρα και ανταγωνισμό, ωστόσο, άνθρωποι που γνώριζαν καλά τους δύο κορυφαίους πρωταγωνιστές έχουν επιβεβαιώσει πολλές φορές ότι το πιο διάσημο ζευγάρι του ελληνικού σινεμά πραγματικά ξεκίνησε την γνωριμία του με τους χειρότερους οιωνούς. Εκείνος την θεωρούσε φαντασμένη και ματαιόδοξη, εκείνη τον θεωρούσε άξεστο και κατώτερο της.

Χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια μέχρι αυτή η ταραχώδης σχέση να πάρει την μορφή με την οποία έμεινε καταγεγραμμένη στις συνειδήσεις του ελληνικού κοινού, πριν πάρει, για ακόμα μία φορά την κατιούσα, αποδεικνύοντας ότι το πάθος δεν ήταν αρκετό για να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφορές τους. Πριν το ζευγάρι φύγει από τη Φίνος Φιλμ, πριν υπογράψουν συμβόλαιο με τη Καραγιάννης Καρατζόπουλος, πριν αναχωρήσουν, λοιπόν, για τη Ρώμη και ανακαλύψουν τον βαθύ έρωτα τους στα ρομαντικά στενάκια της αιώνιας πόλης, ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση με μία άλλη μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μία σχέση για την οποία λίγες πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας: τη Δέσπω Διαμαντίδου.

Μία ηθοποιός με μοναδική ποιότητα και τεράστια αξιοπρέπεια, η οποία δεν άφησε στιγμή να βγει προς τα έξω η παραμικρή απογοήτευση ή πικρία για το γεγονός ότι τελικά ο Παπαμιχαήλ, έπειτα από 7 χρόνια δεσμού, διάλεξε την Αλίκη αντί για εκείνη. Λέγεται ότι η Δέσπω έμαθε για τον αρραβώνα του Παπαμιχαήλ με την Αλίκη από τις εφημερίδες…

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ άνθισε στο πλευρό της σημαντικής Ελληνίδας ηθοποιού, με τον οποίο τον χώριζαν 18 χρόνια ηλικιακά, αλλά τον ένωσε η ουσία της δραματουργίας, το όραμα που λέγεται ότι είχε στην αρχή της καριέρας του να παίξει μόνο μεγάλους, μόνο σπουδαίους ρόλους στη ζωή του.

Ο νεαρός Παπαμιχαήλ πως μαγεύτηκε με την ευγενική και αξιοπρεπή προσωπικότητά της. Και ο έρωτας για την αρκετά μεγαλύτερή του Διαμαντίδου δεν άργησε να έρθει. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μία τρυφερή σχέση. Εκείνη, άλλωστε, είχε πάρει διαζύγιο από τον επίσης ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη με τον οποίο είχαν αποκτήσει έναν γιο. Η ηθοποιός βοήθησε πολύ τον Παπαμιχαήλ στα πρώτα του βήματα. Τον συμβούλευε, τον καθοδηγούσε, τον ενέπνεε. Τον στήριξε στο ξεκίνημά του και ήταν δίπλα του σε κάθε περίσταση.

Στο κινηματογραφικό πανί, όμως, είχαν συναντηθεί και με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το 1960 οι τρεις τους παίζουν στην ταινία «Μανταλένα», όπου η Διαμαντίδου υποδύεται τη… μητέρα του Παπαμιχαήλ, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 1961, συμπρωταγωνιστούν στην ταινία «Η Αλίκη στο ναυτικό», όπου η Διαμαντίδου υποδυόταν τη μητέρα της Βουγιουκλάκη. Και στις δύο ταινίες οι σχέσεις της Αλίκης με τον Παπαμιχαήλ δεν ήταν οι καλύτερες με τα δημοσιεύματα τότε να μιλούν για συχνούς τσακωμούς στα γυρίσματα.

Ωστόσο, το 1964, όταν η Διαμαντίδου, ο Παπαμιχαήλ και η Βουγιουκλάκη συναντήθηκαν στη σκηνή για την θεατρική παράσταση «Κολόμπο». Αλίκη και Δημήτρης είχαν αρχίσει να βυθίζονται σε ένα πάθος χωρίς προηγούμενο. Φοβερός και τρομερός αστικός μύθος παραμένει ένα περιστατικό κατά το οποίο, στο γύρισμα της τελευταίας σκηνής της ταινίας, ο Σακελλάριος φωνάζει «στοπ» δύο και τρεις φορές την ώρα που το ζευγάρι δίνει το τελευταίο φιλί πριν τους τίτλους τέλος, αλλά η Βουγιουκλάκη και ο Παπαμιχαήλ δεν σταματάνε να φιλιούνται μπροστά σε όλους.

Ωστόσο, αν και αρχικά εκνευρίστηκε, η Διαμαντίδου κράτησε τέτοια αξιοπρεπή στάση, που λέγεται πως όταν έγινε γνωστό πως ο Δημήτρης θα παντρευόταν με την Αλίκη, έστειλε στο ζευγάρι ένα μπουκέτο λουλούδια, το οποίο συνόδευσε με τις πιο θερμές ευχές της. Έναν χρόνο αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου του 1965 η Αλίκη και ο Δημήτρης παντρεύονται στους Δελφούς, σε μία τελετή που ενώ αρχικά επρόκειτο να γίνει σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, τελικά συγκέντρωσε τόσο πολύ κόσμο που οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τους τοπικούς δρόμους. Χώρισαν 10 χρόνια μετά, έπειτα από μία δεκαετία συνεχών εντάσεων και απαράμιλλων τσακωμών (με πολύ ξύλο από τον Παπαμιχαήλ προς την Αλίκη, ως λέγεται…).