Menu

«Ηράκλεια» επιστροφή, 16 χρόνια μετά

«Ηράκλεια» επιστροφή, 16 χρόνια μετά

Ναι, 16 χρόνια είχε να εμφανιστεί στα Κύπελλα Ευρώπης στο μπάσκετ ο Ηρακλής, διάστημα που τόσα πέρασε ως τμήμα, αλλά και ως σύλλογος (και συνεχίζει να περνάει). Στο μίνι τουρνουά προκριματικών του FIBA Champions League, στην Κύπρο, παίζει απόψε με τον Κεραυνό Στροβόλου και, αν περάσει, μεθαύριο αντιμετωπίσει μια εκ των Ντόναρ – Ντνίπρο για ένα εισιτήριο στους ομίλους, όπου αναμένουν (στον 2ο) Σαραγόσα, Νίμπουρκ, Φάλκο, Ντιζόν, Νίζνι Νόβγκοροντ, Σταρτ Λιούμπιν και Τόφας.

Ο «ημίθεος» δεν αντιμετωπίζει τον Κεραυνό για πρώτη φορά καθώς οι δύο ομάδες αντάμωσαν για το Κύπελλο Κόρατς το 1992-93. Τότε, στο πρώτο ματς στην Κύπρο είχαν κάνει ντεμπούτο με την κυανόλευκη φανέλα οι Στιβ Μπαρτ και Τζον Πολ Σάσκι, που είχαν πάρει τη θέση των Ντέιβιντ Ίνγκραμ και Ντέιβιντ Μπάτλερ, μάλιστα ο Σάσκι είχε βάλει 31 πόντους στο ντεμπούτο του. 96-85 στο πρώτο και 116-80 στο δεύτερο είχε νικήσει ο Ηρακλής, τότε, που ονομαζόταν μάλιστα… Replay Ηρακλής (όπως Bravo ΠΑΟΚ, Sato Αρης, Chipita Πανιώνιος κλπ. εκείνα τα χρόνια), στον όμιλο όμως έμεινε πίσω από Μπαρτσελόνα και Καζέρτα.

Αντάμωσαν και το 2001-02 στο Saporta Cup, σε όμιλο των έξι, μαζί με (αξέχαστες…) Σλοβακοφάρμα Πέζινοκ, Κοσαρκάσκι, Σπλίτ, Ιγκόγκεα, ο Ηρακλής τερμάτισε 2ος πίσω από τους Σλοβάκους αλλά στους «16» αποκλείστηκε από την Ούνικς. Τότε είχε νικήσει 80-46 τον Κεραυνό στο Ιβανώφειο και 90-81 στη Λευκωσία, στη φωτό, πανηγυρίζουν οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Νίκος Χατζηβρέττας που είθισται τότε, μαζί, να ξεπερνούν τους 60 πόντους ανά αγώνα!

Στη, δε, τελευταία του ευρωπαϊκή συμμετοχή το 2004 ξένοι του ήταν ο Τζάστον Χάμιλτον και ο Τρέιβον Μπράιαντ, στον ελληνικό κορμό (αντί του άρτι αποχωρήσαντος Διαμαντίδη και των Χατζηβρέττα και Σχορτσανίτη έναν χρόνο νωρίτερα) έπαιζαν οι Σάββας Ηλιάδης, Παντελή Παπαϊωακείμ, Χρήστος Ταπούτος και Γιώργος Δέδας. Η ομάδα βγήκε 6η σε όμιλο των οκτώ στο Europe Cup και ακολούθησαν πέτρινα χρόνια, με υποβιβασμούς και χρεωκοπίες.

Πλέον, υπό τη στιβαρή διοικητική ηγεσία του Θόδωρου Δρακόπουλου, ο «Γηραιός» είναι πάλι εδώ. Εβδομος στο σημείο της διακοπής στην Α1, πλέον και στην Ευρώπη! Σήμερα ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του FIBA Champions League και, αν αποκλειστεί, θα συμμετάσχει στο Europe Cup.

Ο Κεραυνός ήταν πρώτος τη στιγμή της διακοπής ελέω πανδημίας στην Κύπρο (με ρεκόρ 19-2), έχει πέντε ξένους, δύο από πέρυσι συν τους Γουίλιαμσον, Ρότσελ και Χαντ. Οι Κύπριοι του Χριστόφορου Λειβαδιώτη στηρίζονται στον εξαιρετικό σκόρερ Μπράντον Ρόζελ Ο Ηρακλής, εν συγκρίσει με πέρυσι, άλλαξε σχεδόν όλη την ομάδα πλην του Βαγγέλη Ζιάγκου στον πάγκο και τους Χάνλαν, Καββαδά ενισχύθηκε και ο ελληνικός κορμός, με τους Τσαϊρέλη, Βεργίνη και Σχίζα.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 22/9/2020