Menu

Το σύντομο πέρασμα του Φερνάντο Σάντος από τον Παναθηναϊκό…

Το σύντομο πέρασμα του Φερνάντο Σάντος από τον Παναθηναϊκό...

Ο Ντάνι Πογιάτος συνεχίζει, παραδόξως, στον πάγκο του Παναθηναϊκού αλλά ουδείς εγγυάται ότι θα κάνει και… παρέλαση – ξέρετε, αυτή που ακυρώθηκε για την 28η Οκτωβρίου. Βεβαίως ποδοσφαιρικά η Ελλάδα είναι η χώρα ης προπονητοφαγίας, ενίοτε όχι άδικα.

Ασχημη εκκίνηση έχει κάνει ο Παναθηναϊκός κι άλλες φορές. Ειδικά μία ήταν… άστα, βράστα. Το 2002-03 όταν στον πάγκο καθόταν ο Φερνάντο Σάντος, προερχόμενος από την εξαιρετική δουλειά που είχε κάνει στην ΑΕΚ, στην πρώτη του παρουσία σε ελληνικό πάγκο. Ωστόσο το «τριφύλλι» τότε γνώρισε τρεις ήττες στα ισάριθμα πρώτα ματς πρωταθλήματος και ο Πορτογάλος απολύθηκε κακήν κακώς! Ναι, ο νυν πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτογαλία…

Τότε λοιπόν ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα διασύρθηκε με 4-1 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, κατόπιν έχασε 1-0 από την Προοδευτική στη Λεωφόρο και με 1-0 από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Και κάπως έτσι ο Σάντος… βαπτίστηκε από μερίδα του Τύπου της εποχής ως «ο καρπουζάς του Εστορίλ». Άδικα; Όχι, ο Παναθηναϊκός σερνόταν, πλάνο δεν υπήρχε ενώ στο ευρωπαϊκό ματς με τη Λίτεξ Λόβετς στη Λεωφόρο ο κόσμος λίγο έλειψε να τον λιντσάρει βλέποντας το… σύστημα-σταυρός: γιόμες προς τον Κριστόφ Βαζέχα και οι άλλοι έκαναν τον σταυρό του.

Το σύντομο πέρασμα του Φερνάντο Σάντος από τον Παναθηναϊκό...

Πέρα από την πλάκα, η (πολύ σκληρή) προετοιμασία υπό τις οδηγίες του Άγγλου Ρότζερ Σπράι, ο αυταρχικός χαρακτήρας του Σάντος, η διαμάχη με τον Νίκο Λυμπερόπουλο και φυσικά το τεταμένο κλίμα στην εξέδρα από τα διαδοχικά χαμένα πρωταθλήματα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα από την αρχή της σεζόν. Ωστόσο για πολλούς η δουλειά του Σάντος σε επίπεδο τακτικής και φυσικής κατάστασης, βγήκε στον Σέρχιο Μαρκαριάν που οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε μια απίθανη πορεία στην Ευρώπη, μέχρι τα προημιτελικά (Πόρτο) και στην ισοβαθμία στο πρωτάθλημα, σ’ έναν τίτλο που κρίθηκε στο περίφημο ματς της Ριζούπολης…

Τότε λοιπόν ο Παναθηναϊκός γνωρίζει βαριά ήττα 4-1 από τον ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη, ο Σαΐνιο περπατάει στο γήπεδο και οι Γεωργιάδης, Οκκάς, χορεύουν ενώ ο Σάντος 29’ (!) με το σκορ στο 2-0 αντικατέστησε τους Σαϊνιο και Σάριτς με τους Κυργιάκο και Βλάοβιτς! Οι πρώτες ύβρεις και κατά της διοίκησης Φιλιππίδη ήταν γεγονός… Με την Προοδευτική στη Λεωφόρο και ελλείψει του τραυματία Ρενέ Χένρικσεν, η ομάδα του Σούλη Παπαδόπουλου νικά 1-0 με κεφαλιά του Πουλόπουλου (ανάμεσα σε Κυργιάκο, Βόκολο και Γκούμα).

Ακολουθεί συνάντηση του Φιλιππίδη με τον Κριστόφ Βαζέχα, παρουσία και του Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Πολωνός ενημερώνεται ότι η διοίκηση στηρίζει τον προπονητή και ότι επιβάλλεται πρόστιμο 6.000 ευρώ σε κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Βαζέχα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις παικτών – προπονητή και ότι θεωρεί και ο ίδιος ανεξήγητο τι συμβαίνει… Ακολουθεί άλλωστε το ντέρμπι με την ΑΕΚ όπου ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την τρίτη διαδοχική ήττα με σκόρερ τον Ίλια Ίβιτς στο 42’ μετά από πάσα του Ντέμη Νικολαΐδη.

Η πρώτη «πράσινη» νίκη της σεζόν 2002-03 ήρθε στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής ο Παναθηναϊκός με τον Ιωνικό στη Νεάπολη. Ο Μπασινάς με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, σε ανατροπή του Καραγκούνη από τον Κινγκ (60’) δίνει το πρώτο τρίποντο στην ομάδα, που υποδέχεται κατόπιν τη Λίτεξ στη ρεβάνς της νίκης στο Λόβετς (1-0). Ωστόσο ο Παναθηναϊκός περνάει δια πυρός και σιδήρου της άσημης βουλγαρικής ομάδας στην παράταση με δύο γκολ του Βαζέχα (2-1) και ππαδοί έφτασαν στο σημείο ν’ ανέβουν πάνω από τον πάγκο της ομάδας και να προσπαθούν να έρθουν σε οπτική επαφή με τον Σάντος, κουνώντας χαρτονομίσματα! «Αυτοί που με αποδοκιμάζουν τώρα, κάποτε θα με χειροκροτούν. Το κακό στον Παναθηναϊκό είναι ότι για όλα φταίει ο προπονητής. Είμαι θλιμμένος για τον τρόπο που με φέρθηκαν, αλλά σέβομαι την αντίδρασή τους» λέει ο Πορτογάλος.

Το σύντομο πέρασμα του Φερνάντο Σάντος από τον Παναθηναϊκό...

Ακολουθούν το 1-0 επί της Ξάνθης στη Λεωφόρο για το Κύπελλο με γκολ του παραγκωνισμένου Νίκου Λυμπερόπουλου αλλά η ομάδα… σέρνεται. Ο Σάντος μετά το τέλος του αγώνα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις φήμες περί αποχώρησής του, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ελληνικά (!) και αυτό ήταν και το τελευταίο ματς στον πάγκο του Παναθηναϊκού…

Στις 16 Oκτωβρίου 2002, μετά από ραντεβού με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Φερνάντο Σάντος υπέβαλε για δεύτερη φορά την παραίτησή του (η πρώτη φορά ήταν μετά το ματς με την Προοδευτική). Μάλιστα μιλώντας σε Πορτογάλους δημοσιογράφους τόνισε: «Επιστρέφω στην Πορτογαλία. Στην Ελλάδα δεν θα δουλέψω άλλο. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τους λόγους της αποχώρησής μου». Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μίλησε…

  • Φυσικά, εκτός του Σάντος, υπάρχει και η γρήγορη απόλυση του Χανς Μπάκε. Ο Σουηδός, με πετυχημένη παρουσία στην Κοπεγχάγη προσελήφθη με τις… ευλογίες του Ρενέ Χένρικσεν. Πρόλαβε να καθοδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μόλις τρεις αγώνες. Η εντός έδρας ισοπαλία με την άσημη ουκρανική Μέταλουργκ Ζαπορόζιε (στην Πάτρα) αλλά και η εν γένει αποκαρδιωτική εικόνα της ομάδας είχε ως συνέπεια να εκδοθεί άμεσα το… διαζύγιο. Αργότερα, χάρη στις διασυνδέσεις του προσελήφθη ως βοηθός του Σβεν Γκόραν Έρικσον στη Μάντσεστερ Σίτι (2007-08).