Menu
Ως και οι ψηλοί γερανοί έσκυψαν ευλαβικά για τον Τσόρτσιλ…

Ως και οι ψηλοί γερανοί έσκυψαν ευλαβικά για τον Τσόρτσιλ…

Όσοι έζησαν από κοντά τη συγκινητική τελετή θυμούνται ακόμα και μιλούν με δέος για ένα γεγονός: ως και οι ψηλοί γερανοί παραπλεύρως του Τάμεση έσκυψαν ευλαβικά να προσκυνήσουν… Πέρα όμως από τον σεβασμό για τον νεκρό, που η φυγή του σήμαινε το τέλος μιας μεγάλης εποχής για τους Βρετανούς, υπάρχει η πραγματική ιστορία για τους γερανούς του Τάμεση για την κηδεία του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σαν σήμερα, στις 24 Ιανουαρίου του 1965 και στην προχωρημένη ηλικία των 90 ετών.

Το φέρετρο με τη σορό του Ουίνστον Τσόρτσιλ έπλεε πάνω σε μια λέμβο στον ποταμό του Λονδίνου με προορισμό τον σταθμό Γουάτερλου και από εκεί με τρένο θα ταξίδευε στον οικογενειακό τάφο, στη γενέτειρά του Τσόρτσιλ στο Μπλένχαϊμ Πάλας. Ως σιωπηλός φόρος τιμής για τον «Πατέρα της Νίκης» είχε αποφασιστεί να χαμηλώσουν οι γερανοί που βρίσκονταν παράπλευρα του ποταμού. Η εικόνα έχει γίνει, με το πέρασμα των χρόνων, μια από τις πιο εμβληματικές από την κηδεία του Τσόρτσιλ, όμως υπάρχει στην όλη υπόθεση ένα μυστικό: πι εργάτες – γερανοδηγοί που χαμήλωσαν τα υπερμεγέθη μηχανήματά τους, είχαν υποχρεωθεί και πολλοί από αυτούς «δωροδοκηθεί» για να ανέβουν στους γερανούς και να κατεβάσουν τις αρπάγες τους.

Ο Τσόρτσιλ ήταν μισητός για πολλούς εργάτες και για κανένα λόγο δεν θα τον τιμούσαν στην εξόδιο ακολουθία του. Για κανέναν; Για το χρήμα θα το έκαναν! Ο Τζον Λιντς, ένας γερανοδηγός που δούλευε στο λιμάνι το 1965, εξήγησε ότι, οι σοσιαλιστές λιμενεργάτες δεν αγαπούσαν τον Τσόρτσιλ και πληρώθηκαν για να χειριστούν τους γερανούς την ημέρα της κηδείας του! «Οι λιμενεργάτες δεν συμπαθούσαν τον Τσόρτσιλ. Και μιλάω για τους περισσότερους. Όταν τους ζητήθηκε να το κάνουν δυσφόρησαν και πολλοί είπαν «όχι». Πληρώθηκαν για να το κάνουν. Δεν δουλεύαμε Σάββατο απόγευμα, αν δεν ήταν η κηδεία δεν θα ήμασταν εκεί», είπε ο Λιντς.

Όταν προβλήθηκε, το 2015, το ντοκιμαντέρ BBC1 «Churchill: The Nation’s Farewell», με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων από τον θάνατο του Τσόρτσιλ, εκδηλώθηκε αγανάκτηση και οργή από τους θεατές όταν άκουσαν για την πληρωμή των γερανοδηγών. Μάλιστα πολλοί τηλεφώνησαν στον τηλεοπτικό σταθμό για να διαμαρτυρηθούν! Περισσότεροι όμως ήταν εκείνοι που επαίνεσαν το BBC για το αποκαλυπτικό ντοκουμέντο του.

Ένας ιστορικός, ο Γκάι Γουόλτερς πήρε θέση: «Οι λιμενεργάτες εκείνη την εποχή ήταν μια ομάδα σκληροπυρηνικών σοσιαλιστών που σίγουρα δεν θα ήταν όλοι τους και οι φανατικότεροι θαυμαστές ενός πρώην πρωθυπουργού των Τόρις»… Του Τσόρτσιλ σίγουρα δεν του κάηκε καρφί για τους γερανούς και τους εργάτες τους. Άλλωστε οι τελευταίες κουβέντες του, πριν χαθεί για πάντα στην αιώνια σιωπή, ήταν: «Τα βαρέθηκα όλα αυτά»!

Ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στις 12 Ιανουαρίου του 1965 και κατέληξε δυο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχουν πεθάνει ο νικητής του Βατερλό, Δούκας του Ουέλιγκντον, ο σπουδαίος πολιτικός και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Γλάδστον και ο πατέρας του Τσόρτσιλ, Ράντολφ Χένρυ Σπένσερ…

Όπως ο δούκας του Ουέλινγκτον το 1852 και ο Γουίλιαμ Γκλάντστοουν το 1898, ο Τσόρτσιλ τελέστηκε σε μια κρατική κηδεία. Ο σχεδιασμός γι’ αυτό είχε ξεκινήσει το 1953 με την κωδική ονομασία “Operation Hope Not” και είχε εκπονηθεί ένα λεπτομερές σχέδιο μέχρι το 1958. Το φέρετρό του βρισκόταν σε κατάσταση στο Γουέστμινστερ Χολ για τρεις ημέρες και η τελετή κηδείας έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στις 30 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το φέρετρο μεταφέρθηκε με βάρκα κατά μήκος του ποταμού Τάμεση στον σταθμό Γουάτερλου και από εκεί με ένα ειδικό τρένο στο οικογενειακό οικόπεδο στην εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου κοντά στη γενέτειρά του στο Μπλένχαϊμ Πάλας.

Σε όλο τον κόσμο, πολλά μνημεία έχουν αφιερωθεί στον Τσόρτσιλ. Το άγαλμά του στην πλατεία του Κοινοβουλίου αποκαλύφθηκε από τη χήρα του Κλεμεντίνα το 1973 και είναι ένα από τα μόλις δώδεκα στην πλατεία, όλες από εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του φίλου του Τσόρτσιλ, Λόιντ Τζορτζ και του εχθρού του για την πολιτική της Ινδίας, Γκάντι…