Menu

Μπάγερν Μονάχου – Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι… τελικοί του ’74 άλλαξαν την ιστορία

Μπάγερν Μονάχου - Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι… τελικοί του ’74 άλλαξαν την ιστορία

Για τέταρτη φορά στην ιστορία τους ανταμώνουν Μπάγερν και Ατλέτικο και δεύτερη σε ομίλους, με την καθεμιά να νικά στην έδρα της από δύο φορές ενώ έπαιξαν άλλες δύο στον τελικό του Πρωταθλητριών του 1974.

Δύο; Ναι, διότι τότε δεν προβλέπονταν πέναλτι μετά από ισόπαλη παράταση, σε χρονιά που μνημονεύεται ως turning point για την ιστορία της Μπάγερν αλλά και την απαρχή της… κατάρας της Ατλέτικο με τρεις, συνολικά, χαμένους τελικούς. Εκείνη η Ατλέτι μνημονεύεται όμως ως η κορυφαία στην ιστορία του συλλόγου και συγκρίνεται με την εποχή του Τσόλο Σιμεόνε: τρία πρωταθλήματα σε επτά χρόνια (‘70, ‘73, ’77) προπονητή τον Αργεντινό Χουάν Κάρλος Λορένθο, ο οποίος ανέλαβε το ‘73 τους πρωταθλητές και συνέχισε τη δουλειά που είχε ξεκινήσει από τον Αυστριακό Μαξ Μέρκελ και τον Γάλλο Μαρσέλ Ντομίνγκο. Ηγέτης της τότε ο αείμνηστος Λουίς Αραγονές, δίπλα στον Χαβιέ Ιρουρέτα, «αρχιτέκτονα» της μεγάλης Ντεπορτίβο λα Κορούνια των 00s ενώ κίπερ ήταν πατέρας του Πέπε Ρέινα, Μιγέλ. Στην Μπάγερν τις βάσεις είχε θέσει ο Κροάτης Μπράνκο Ζέμπετς, οδηγώντας την στο πρωτάθλημα της ιστορίας της στη Bundesliga και το 1970 ανέλαβε ο Ούντο Λάτεκ έχοντας από Ζεπ Μάγερ και Τζόνι Χάνσεν, από Φραντς Μπέκενμπαουερ ως Πολ Μπράιτνερ και από Φραντς Ροτ ως Ούλι Χένες.

Στις 15 Μαΐου 1974 στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών έμειναν στο 0-0 και στην παράταση 1-1 με τα γκολ των Αραγονές (με φάουλ, στα 36’ του τότε) στο 114’ και Σβάρτσενμπεκ στο 120’ (σ.σ. κλασική Μπάγερν…).

Μόλις δύο ημέρες αργότερα, στο ίδιο γήπεδο, το σκηνικό στήθηκε εντελώς διαφορετικά. Πλέον το θέμα ήταν το ποιος είχε δυνάμεις μετά από τα 120 λεπτά που είχαν προηγηθεί. Τις είχαν οι Γερμανοί, ο Χένες άνοιξε το σκορ στο 28’ και τον δρόμο για τον θρίαμβο (4-0) με άλλο ένα δικό του και δύο από τον Μίλερ. Ηταν το ξεκίνημα. Θα ακολουθούσαν ακόμα δύο Πρωταθλητριών για μία από τις πιο σπουδαίες ομάδες που είδε ποτέ ο πλανήτης.

Η «ροχιμπλάνκο» εκδίκηση…

…ήρθε 42 χρόνια μετά, στα ημιτελικά του ’16 και με την Μπάγερν ακλόνητο φαβορί για να ανταμώσει με τη Ρεάλ στον τελικό. Φευ… 1-0 στο «Βιθέντε Καλδερόν» με γκολ του Σαούλ από το 11’, ανώδυνη ήττα 2-1 στο Μόναχο χάρη στο γκολ του Γκριζμάν (54’), ως… απάντηση σε αυτά των Τσάμπι Αλόνσο (31’), Λεβαντόφσκι (74’), με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να χρεώνεται μια μεγάλη αποτυχία και να αποχωρεί, ένα μήνα μετά.

Σε ομίλους αντάμωσαν… στο καπάκι, το 2016-17, ξανά με νίκες στις έδρες τους, αμφότερες με 1-0: με γκολ του Καράσκο στη Μαδρίτη και με γκολ του Λεβαντόφσκι στο Μόναχο.

Γενικώς στα της παράδοσης, η Μπάγερν έχει παίξει άλλες… 61 αναμετρήσεις με Ισπανούς, έχει 7-1-3 στα τελευταία 11 στο Μόναχο, και οι τρεις ήττες… από Μαδριλένους, άλλους όμως: τη Ρεάλ. Η Ατλέτι μετρά άλλα 45 ματς ενάντια σε Γερμανούς, εκτός έδρας έχει 6-3-12 με τρία διπλά στα τελευταία δέκα (με Βόλφσμπουργκ, Αννόβερο, Λέβερκουζεν).

Ηταν το φαβορί στη διαδικασία του Final-8, η Μπάγερν δικαίωσε τις προσδοκίες και οι Βαυαροί λίγους μήνες μετά τον θρίαμβο στη Λισσαβώνα, ετοιμάζονται για την υπεράσπιση των σκήπτρων τους, με έναν απ’ τους δυσκολότερους αντιπάλους που θα μπορούσαν να βρεθούν στον δρόμο τους σε πρεμιέρα. Για τους «ροχιμπλάνκος», ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν μαζευτεί είναι πολλά: Σαούλ, Χιμένες και Ντιέγο Κόστα έχουν τεθεί εκτός. Ρέφερι ο Μάικλ Ολιβερ, με μόλις 3 πέναλτι αλλά 74 κίτρινες σε 74 ματς του θεσμού – βγάζει σχεδόν 5 ανά αγώνα.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 21/10/2020