Menu

Ο Ρόσι, το έπος του ’82 και η αποβολή του Μαραντόνα

Ο Ρόσι, το έπος του ’82 και η αποβολή του Μαραντόνα

Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1956 και «έφυγε» σήμερα. Πρόωρα… Μετά τα πρώτα του βήματα στις Βίρτους Φλωρεντίας και Πράτο, ενσωματώθηκε στα εφηβικά της Γιουβέντους το 1972. Ένας τραυματισμός στο γόνατο, ανάγκασε τη «βέκια σινιόρα» να τον δώσει δανεικό στην Κόμο και μετά στη Λανερόσι Βιτσέντσα.

Ο Πάολο Ρόσι πέτυχε την πρώτη του χρονιά 21 γκολ και βοήθησε την ομάδα να προαχθεί στη μεγάλη κατηγορία και τον αντάμειψε, αγοράζοντάς τον από τη Γιουβέντους. Όταν υποβιβάστηκε τον πούλησε στη Νάπολι, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε και έτσι δόθηκε δανεικός στην Περούτζια. Το 1980 κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στημένο παιχνίδι (Περούτζια – Αβελίνο 2-2 με τον Ρόσι να σημειώνει και τα δύο γκολ) και τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό. Ο ίδιος υποστήριξε την αθωότητά του, η ποινή μετριάστηκε μετά από επέμβαση και του εκλέκτορα Εντζο Μπέαρζοτ στα δύο χρόνια, έληξε στις 29 Απριλίου του 1982 και τον προσκάλεσε άμεσα στη «σκουάντρα ατζούρα» (48 συμμετοχές, 20 γκολ).

Στο Μουντιάλ του 1982 ο Ρόσι άργησε να πάρει μπροστά αλλά «χτύπησε» στα πιο κρίσιμα παιχνίδια. Πέτυχε χατ τρικ στο 3-2 επί της Βραζιλίας, εξασφαλίζοντας την πρόκριση των Ιταλών στα ημιτελικά. Εκεί με άλλα δύο γκολ έβγαλε εκτός μάχης την Πολωνία (2-0) και στον τελικό άνοιξε το δρόμο για το μεγάλο θρίαμβο και το 3-1 επί της Δυτικής Γερμανίας. Το κατόρθωμά του αυτό τον ανέδειξε κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης για το 1982. Συνέχισε την καριέρα του στις Γιουβέντους, Μίλαν και Βερόνα.

Από Τζοφ ως Μπέργκομι

Η Ιταλία του ’82 δεν ήταν μόνο ο Ρόσι, κι ας έλειπε ο Ρομπέρτο Μπέτεγκα λόγω σοβαρού τραυματισμού. Τα δίχτυα της «σκουάντρα ατζούρα» υπερασπιζόταν ο τότε 40χρονος Ντίνο Τζοφ, στην άμυνα δέσποζαν οι Κλαούντιο Τζεντίλε, Αντόνιο Καμπρίνι, Φούλβιο Κολοβάτι και Γκαετάνο Σιρέα, στο κέντρο κουμάντο έκανε ο Τζιανκάρλο Αντονιόνι, μαζί με τους Μάρκο Ταρντέλι και Τζιαμπιέρο Μαρίνι, ενώ την τετράδα των μέσων συμπλήρωνε ο βιρτουόζος Μπρούνο Κόντι, ο διάδοχος του «βαρόνου» Φράνκο Καούζιο στην ενδεκάδα. Σέντερ φορ ήταν ο Φραντζέσκο Γκρατσιάνι και ο Πάολο Ρόσι, ενώ πολύ συχνά συμμετείχε και ο Αλεσάντρο Αλτομπέλι, με τον Γκαμπριέλε Οριάλι και τον 18χρονο Τζουζέπε Μπέργκομι.

Ο Ρόσι, το έπος του ’82 και η αποβολή του Μαραντόνα

Τότε η β’ φάση του Μουντιάλ διεξαγόταν σε ομίλους των τριών, οι Ιταλοί είχαν προκριθεί οριακά από την πρώτη αλλά, προς γενική κατάπληξη, νίκησαν την Αργεντινή στο πρώτο ματς με 2-1 με Ταρντέλι και Καμπρίνι, μείωσε στο τέλος ο Πασαρέλα. Στο ενσταντανέ, ο Πάολο Ρόσι και ο Ντιέγο Μαραντόνα που τόσο πρόωρα έφυγαν από κοντά μας…

Η αποβολή του Μαραντόνα

Η Αργεντινή έχασε στο επόμενο από την εξαιρετική, τότε, Βραζιλία (3-1), ματς απ’ όπου αποβλήθηκε στο 85’ ο Μαραντόνα για σκληρό φάουλ επάνω στον Μπατίστα. Η πρωτιά θα κρινόταν ανάμεσα σε Βραζιλία και Ιταλία, κανείς μα κανείς δεν έδινε τύχη στους «ατζούρι» αφού στη «σελεσάο» αρκούσε ακόμα και η ισοπαλία.

Φευ. Στο 5’ (με το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση) ο Ρόσι έβαλε το πρώτο από το αξέχαστο χατ-τρικ που έκανε, οι Βραζιλιάνοι ισοφάρισαν δις με Σόκρατες και Φαλκάο αλλά αμυντικά… έμπαζαν. Στα ημιτελικά, όπου πέρασαν οι πρώτοι των ομίλων, η Ιταλία απέκλεισε με 2-0 την Πολωνία, με ισάριθμα γκολ του Ρόσι και απόντος του τιμωρημένου σταρ Μπόνιεκ και, στον τελικό, νίκησαν τους Δυτικογερμανούς από τους οποίους δεν είχαν χάσει, ως τότε, ποτέ σε επίσημο ματς.

Η Μαδρίτη τη νύχτα της 11ης Ιουλίου δεν κοιμήθηκε από τους πανηγυρισμούς των 40.000 «τιφόζι» που ξεχύθηκαν στους δρόμους , ενώ η Ιταλία «καιγόταν» ολόκληρη από τα πανηγύρια ενός ολόκληρου λαού που ανέβαινε στην κορυφή του κόσμου ξανά μετά από 44 χρόνια, με πρώτο στην… ορειβασία τον Ρόσι.