Menu

SuperLig 2010-11. Το πιο στημένο πρωτάθλημα

SuperLig 2010-11. Το πιο στημένο πρωτάθλημα

Φενέρμπαχτσε – Τράμπζονσπορ. Η Φενέρ, με τον Πέλκα να σκοράρει στο ντεμπούτο του, πήρε τη νίκη με 3-2 στη Σμύρνη επί της Γκιόζτεπε, παραμένει αήττητη (3-2-0) και, ούσα ενισχυμένη, προβάλλει ως πρώτο φαβορί για τον τίτλο αλλά μιλάμε για μια ομάδα που έκανε συνολικά 19 μεταγραφές. Η Τράμπζον περνάει εκ νέου κρίση, μετά την ήττα από την πρωταθλήτρια Μπασάκσεχιρ και, κυρίως, τη μέτρια εμφάνιση αλλά είχε μερικούς βασικούς εκτός ελέω covid. Εκτός παραμένουν ο χαφ Παρμάκ και ο φορ Εκουμπάν, κρουσματικός και ο στόπερ Τουρκμέν, τουλάχιστον γυρίζουν ο μέσος Φλάβιο και ο φορ Ενγουακέμε.

Αντιπαλότητα με (αιτία), 23 χρόνια χωρίς διπλό!

Συνάμα, η παράδοση έχει τα εξής δύο εντυπωσιακά. Πρώτον, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης η Φενέρ έχει να νικήσει τους «μπορντομαβιλέρ» από το 3-0 του Δεκεμβρίου 2016 στην Τραπεζούντα, τότε με τεχνικό τον Ολλανδό Ντικ Αντβοκαατ και γκολ από Φερναντάο, Μούσα Σο και Ζερμέν Λενς, αλλά παίζοντας από το 27’ με παίκτη παραπάνω. Εκτοτε; 4-5-0 για την Τράμπζονσπορ.

SuperLig 2010-11. Το πιο στημένο πρωτάθλημα

Και, δεύτερο, η Τράμπζονσπορ έχει να νικήσει, για το πρωτάθλημα, στο «Σουκρού Σαράτσογλου» από τον… Αύγουστο του 1997! Εκτοτε 11-11-0 για τη Φενέρ αλλά με επτά ισοπαλίες στα τελευταία οκτώ. Νίκησε βέβαια 3-1 τον Ιούνιο αλλά σε ημιτελικό Κυπέλλου, ίσως έκανε την αρχή…

23 χρόνια χωρίς διπλό εκεί η μία, τέσσερα χρόνια χωρίς νίκη η άλλη, απ’ όπου κι αν το δεις, ιντριγκάρει. Με την άμυνα της Φενέρ αφερέγγυα πάντως, το αμφίτερμα το κρατάμε (για να μπει σε δυάδα). Funbetικα, το σενάριο «νίκη Φενέρ, εντός, με την Τράμπζον, με ανατροπή στο σκορ» έχει να εμφανιστεί από το 3-2 του Δεκεμβρίου 2002. Χωρίς να υπονοώ κάτι ή να γνωρίζω, εννοείται, απλώς η Φενέρ συχνά δέχεται πρώτη γκολ (όταν βέβαια υπάρχει γκολ στο ματς), π.χ. στα πέντε από τα τελευταία δέκα.

 Το πιο στημένο πρωτάθλημα

Η σεζόν 2010-11 στην τουρκική SuperLig έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο στημένα πρωταθλήματα… διαχρονικά (Futbolda sike davasi, το αποκαλούν οι γείτονες). Η Τράμπζονσπόρ έκανε την κορυφαία της χρονιά τα τελευταία 35 χρόνια και στο τέλος ισοβάθμησε στην κορυφή με τη Φενέρμπαχτσε: ο τίτλος κρίθηκε, στη διαφορά τερμάτων και υπέρ της Φενέρ.

Ωστόσο λίγες εβδομάδες αργότερα και με τη δικαστική έρευνα στην Τουρκία να φουντώνει, η UEFA απέκλεισε άρον άρον τη Φενέρμπαχτσε από την Ευρώπη, την αντικατέστησε στο Champions League με την Τράμπζονσπορ και, λίγο αργότερα, Τούρκοι εισαγγελείς αποφάνθηκαν για το (μεγαλύτερο, ποδοσφαιρικό στην ιστορία της χώρας) σκάνδαλο, οδηγώντας δεκάδες παράγοντες, παίκτες, διαιτητές, προέδρους (Αζίζ Γιλντιρίμ, προεξάρχοντος) σε δίκη. Οι οπαδοί της Φενέρ επί μήνες διαδήλωναν για τον τότε πρόεδρο, που έμεινε για καιρό προφυλακισμένος ενώ η SuperLig (μετά από απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν) άλλαξε τον νόμο ώστε, σε περίπτωση που αποδειχθεί χειραγώγηση αγώνων, να μην τιμωρείται η ομάδα αλλά μόνο τα πρόσωπα!

Εντέλει, λίγοι κρίθηκαν ένοχοι, ίσα ίσα για τα μάτια του κόσμου και όχι τα μεγάλα κεφάλια. Ο Γιλντιρίμ, πρόεδρος της Φενέρ, μεγαλοεργολάβος (και φημολογούμενος έμπορος όπλων, στην Ασία) θεωρήθηκε ως ο εγκέφαλος της συμμορίας, της εγκληματικής οργάνωσης που χειραγωγούσε ποδοσφαιρικά παιχνίδια, άλλωστε η Φενέρ κατηγορήθηκε για στήσιμο 12 αγώνων – και το δικαστήριο απέδειξε με στοιχεία για πέντε εξ αυτών (με κορυφαίο το Σίβασπορ – Φενέρμπαχτσε 3-4 την τελευταία αγωνιστική). Στα ηχογραφημένα ακούγονταν συνομιλίες ότι «την Κυριακή στη Σεβάστεια θα έχει… 34 βαθμούς Κελσίου».

Εκτοτε, ευλόγως, η ούτως ή άλλως υπάρχουσα αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες, χτύπησε… κόκκινο, από διοικήσεις ως οπαδούς.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 25/10/2020