Menu

ΠΑΣΟΚ. Πάνω από το 12% (και άνετα…)

ΠΑΣΟΚ. Πάνω από το 12% (και άνετα…)

Η χώρα θα βιώσει μέσα στο 2023 τις 19ες και 20ές βουλευτικές αρχαιρεσίες μέσα σε 49 έτη. Και μια μία λέξη-κλειδί να τις χαρακτηρίζει: αυτοδυναμία. Είναι εφικτή ή όχι;

Θα κριθεί, για τη Νέα Δημοκρατία φυσικά, τόσο από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα όσο και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Βασικά, το ερώτημα είναι… ποια θα μπουν. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ αλλά και η Ελληνική Λύση δείχνουν «σιγουράτζες» – και με ερώτημα το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται μια κάτω, μια πάνω από το όριο του 3%. Κι όμως, από τον Γιάνη με ένα νι θα κριθεί η αυτοδυναμία και, όχι, δεν αναφέρομαι σε τυχόν συγκυβέρνηση.

Μια πρόχειρη εκτίμηση: ΝΔ στο 35%, ΣΥΡΙΖΑ στο 29%, ΠΑΣΟΚ στο 12%, ΚΚΕ στο 6%, ΕλΛυ στο 4%, σούμα 86%. Αν μπει και το ΜέΡΑ25, το σύνολο είναι πέριξ του 89%.

Κοντολογίς, το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων ανάγεται μεταξύ 11% και 14% σε εξακομματική και πεντακομματική νέα Βουλή αντίστοιχα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, σε αυτές τις δύο περιπτώσεις (του 11% και 14%) το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας κυμαίνεται μεταξύ 37,1% και 36,2% αντίστοιχα. Εφικτό στη δεύτερη περίπτωση. Και πάντα αφορά στη δεύτερη Κυριακή.

Βεβαίως, υπάρχουν δύο παράγοντες που καθιστούν τις προσεχείς αρχαιρεσίες τελείως απρόβλεπτες. Αφενός οι πρώτες εκλογές, με την απλή αναλογική, που θα επηρεάσουν άρδην (αναφορικά με την ψήφο και την τάση του κόσμου) τις… επόμενες. Και αφετέρου το κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ.

Πάντα με την αίρεση ότι μέχρι να σκάσει το θέμα των υποκλοπών (από τον Νίκο Ανδρουλάκη) το κίνημα παρουσιαζόταν ως και 17-18% στις δημοσκοπήσεις, με αναγωγή επί των εγκύρων. Αίφνης, μετά το Predator, έπεσε ως και 10%. Τούτο τυγχάνει διπλή ανάγνωσης.

Αφενός, το ότι το ΠΑΣΟΚ «σήκωσε» ψηλά το θέμα των υποκλοπών δεν το βοήθησε. Τούτο βέβαια αποτελεί επιχείρημα συγκεκριμένων συστημικών Μέσων, σε τέτοια συχνότητα που σε κάνει να προβληματίζεσαι – εκτός του να γελάς.

Αφετέρου, ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες ελέγχονται σε τέτοιο βαθμό από το (σάπιο) σύστημα που το… τιμωρούν ακριβώς επειδή ανέδειξε το θέμα των υποκλοπών. Μεταξύ μας, πιο πειστικό είναι…

My view, το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα ξεπεράσει (και με άνεση) το 12% με φόντο το… 13άρι. Νίκη θα είναι, ειδικά αν το συγκρίνεις με του 2019 και το τίμιο 8,1% επί Φώφης Γεννηματά, που μεταφράζεται σε περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες: 457.623 ψήφους είχε λάβει.

Η δεξαμενή του κέντρου ούτε έχει αδειάσει, ούτε έστριψε (όλη) αριστερά. Το 2009 ψήφισαν 3.012.542 Έλληνες ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου και το 2015, επί εποχής Βαγγέλη Βενιζέλου, 289.469. Σχεδόν 2,7 εκατ. ψηφοφόροι δεν πήγαν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ: η αποχή έφτασε το 42% το 2019 και το 43% το 2015.

Αν μειωθεί, και η Δημοκρατία θα έχει νικήσει μα και θα ευνοήσει το ΠΑΣΟΚ…


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 6/2/2023