Menu

Επιτέλους έχουμε πρωτάθλημα – Τέσσερις ομάδες για έναν τίτλο

Επιτέλους έχουμε πρωτάθλημα - Τέσσερις ομάδες για έναν τίτλο

Μετά από πολλά, πολλά χρόνια, ο τίτλος της Super League διεκδικείται από τέσσερις ομάδες. Οι τρεις ομάδες προέρχονται από την πρωτεύουσα και η μία από τη Θεσσαλονίκη. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός βρίσκονται κοντά στη βαθμολογία, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των play off του πρωταθλήματος, εκεί όπου θα κριθεί ουσιαστικά ο τίτλος και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της νέας σεζόν.

Στην κορυφή της βαθμολογίας βρίσκεται ο Παναθηναϊκός με 48 βαθμούς σε 21 παιχνίδια. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς υπέπεσε σε αρκετές γκέλες μετά τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μπορούσε εν μέρει να δικαιολογηθεί για το εκτός έδρας 1-0 από την ΑΕΚ και το εντός έδρας 0-3 από τον ΠΑΟΚ, όμως για τις ισοπαλίες με Ιωνικό (1-1) και ΟΦΗ (1-1) δεν υπάρχει δικαιολογία. Συν τοις άλλοις, η ενίσχυση άργησε, με τον Μαντσίνι να αποκτάται τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών και τον Κλάινχαϊσλερ να αργεί να ενσωματωθεί.

Δεύτερη στη βαθμολογία, με έναν βαθμό λιγότερο και ένα παιχνίδι λιγότερο, είναι η ΑΕΚ. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα παράγει το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο μέχρι στιγμής, σκοράροντας αρκετά τέρματα. Το σύνολο του Αργεντινού τεχνικού πιέζει ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και όταν οι δυνάμεις λιγοστεύουν, υπάρχει το βάθος στο ρόστερ για να πραγματοποιηθούν ποιοτικές αλλαγές.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην θέλγει με την απόδοσή του, όμως ισοβαθμεί με τον ΠΑΟΚ στους 43 βαθμούς και πλασάρεται ως τρίτο φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή. Η ομάδα του Μίτσελ στηρίζεται μεσοεπιθετικά στην ατομική ποιότητα των Χάμες Ροντρίγκεζ, Μπίελ και Μπακαμπού. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να μην θέλγουν με την εικόνα τους, όμως εύκολα ή δύσκολα βρίσκουν νίκες και βρίσκονται κοντά στην κορυφή.

Τέταρτο φαβορί για τον τίτλο είναι ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, σφύζει από υγεία και φρεσκάδα. Είναι ένα σύνολο που συνδυάζει τα νιάτα με την εμπειρία, γι’ αυτό άλλωστε πιέζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου για μεγάλα διαστήματα. Όμως, από τους «ασπρόμαυρους» λείπει το βάθος στο ρόστερ και μετά το 70’ δεν υπάρχουν οι ποιοτικές λύσεις.

Από εκεί και πέρα, οι αποδόσεις για την κατάκτηση του τίτλου δικαιολογούνται εν πολλοίς από την εικόνα των ομάδων. Η ΑΕΚ για παράδειγμα προσφέρεται σε απόδοση 1.90 για να κατακτήσει τον τίτλο της Super League, καθώς πρόκειται για μία ποιοτική ομάδα, δουλεμένη και εξαιρετικά γυμνασμένη, η οποία παράλληλα διαθέτει μεγάλο βάθος στο ρόστερ.

Ο Παναθηναϊκός προσφέρεται σε απόδοση 3.75 και ο Ολυμπιακός πλασάρεται σε απόδοση 4.00. Οι αποδόσεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και αποδεικνύουν πως οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρόστερ. Η βασική διαφορά τους είναι πως οι «Πράσινοι» αποτελούν ένα πιο ομοιογενές σύνολο, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» στηρίζονται κυρίως στις ατομικές εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών τους.

Η τετράδα των φαβορί ολοκληρώνεται με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται σε απόδοση 10.00 για να κατακτήσει την κούπα, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία κατάκτησή του (2019).  Το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου υπέπεσε σε αρκετές γκέλες φέτος (ΟΦΗ εις διπλούν, Λεβαδειακό εκτός έδρας, Αστέρα Τρίπολης εντός) και μοιραία έχει χάσει έδαφος.