Menu

Τζορτζ Καρλαύτης. Από τη θύρα 13 στην κορυφή του Super Bowl

Τζορτζ Καρλαύτης. Από τη θύρα 13 στην κορυφή του Super Bowl

Μεγάλες στιγμές για τον «Greek Freak» του NFL, Τζορτζ Καρλαύτη, που πανηγύρισε την κατάκτηση του Super Bowl με τους Κάνσας Σίτι Τσιφς.

Ο γεννημένος στην Αθήνα, 21χρονος defensive end των Τσιφς έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας που κατακτάει το Super Bowl, μετά τον ομογενή Κρις Μαραγκό το 2018. Ωστόσο ο Καρλαύτης, ωστόσο είναι ο πρώτος που γεννήθηκε στην Ελλάδα και πανηγυρίζει την κατάκτηση της κορυφής της top αμερικάνικης λίγκας στη μόλις πρώτη του χρονιά ως επαγγελματίας στο πρωτάθλημα.

Ελληνικές ρίζες είχαν πάντως και άλλοι παρελθόντες νικητές: Λόνι Πάξτον (2001, 2004, 2005), Πιτ Πίχος (1948, 1949), Ματ Στόβερ (1990, 2000) αλλά δεν είχαν ποτέ επαφή με τη χώρα μας.

Ο Καρλαύτης επιλέχθηκε στο No30 του περσινού draft, μετά από την πολύ καλή παρουσία του στο Purdue, με την ιστορία του Έλληνα αθλητή να είναι εντυπωσιακή. Στις ΗΠΑ παρομοιάζουν τον Τζορτζ Καρλαύτη με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, για αυτό και του έχει δοθεί ήδη το παρατσούκλι «Greek Freak», με τον Καρλαύτη στη rookie χρονιά του να κατακτά και το πρώτο του πρωτάθλημα.

Τζορτζ Καρλαύτης. Από τη θύρα 13 στην κορυφή του Super Bowl

Ο «Furious George» ζει το όνειρο και βλέπει τους κόπους του να ανταμείβονται. Κι όλα αυτά ενώ μέχρι τα 13 του χρόνια δεν είχε καμία επαφή με το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Τότε ήταν που μετακόμισε με τη μητέρα και τα τρία αδέρφια του στην Ιντιάνα, μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2014. Βέβαια στα χρόνια που παρέμεινε στη χώρα μας είχε έντονη επαφή με τον αθλητισμό. Ασχολήθηκε τόσο με το πόλο, όσο και με αγωνίσματα του στίβου, ενώ ποτέ δεν έκρυψε τη λατρεία του για το ποδόσφαιρο. Ήταν από μικρός άλλωστε ένθερμος υποστηρικτής του Παναθηναϊκού και συχνά πήγαινε ως τη Λεωφόρο για να παρακολουθήσει παιχνίδια του «τριφυλλιού».

Παναθηναϊκός! Πάντα. Όλη μέρα. Θύρα 13, έλα φίλε. Τα πρώτα ρούχα που έβαλα όταν γεννήθηκαν ήταν του Παναθηναϊκού. Πράσινο και άσπρο, φίλε” ανέφερε.


Οι Τσιφς κατέκτησαν το Super Bowl επικρατώντας 38-35 των Φιλαδέλφεια Ιγκλς στο Φίνιξ. Ο αγώνας ήταν άκρως συναρπαστικός και κρίθηκε 11” πριν το τέλος του αγώνα. Ο Μπάτκερ με ένα field goal έδωσε τη νίκη στην ομάδα του κι έκανε την ανατροπή. Ο MVP της αναμέτρησης ήταν ο Πάτρικ Μάχοουμς, ο οποίος παρά τον τραυματισμό του ολοκλήρωσε την αναμέτρηση και βοήθησε την ομάδα του Κάνσας στα μέγιστα.

Μάλιστα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος quarterback που έχει δύο τίτλους Super Bowl και ισάριθμους τίτλους MVP, πριν συμπληρώσει τα 30 χρόνια. Οι προηγούμενοι αθλητές που είχαν πετύχει ανάλογο επίτευγμα ήταν οι Πέιτον Μάνινγκ, Τζο Μοντάνα, Τομ Μπρέιντι και Τζόνι Ουνίτας.


Δημοσιεύτηκε στο nitro.gr στις 13/2/2023