Menu

Είναι ή όχι ο νεότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων;

Είναι ή όχι ο νεότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων;

Ο Δημήτριος Λούνδρας πέθανε σαν σήμερα -15 Φεβρουαρίου- το 1970 και θεωρείται ακόμα και σήμερα ο νεότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συμμετείχε στην ομάδα του Εθνικού Γ.Σ., η οποία κατέκτησε το 1896 την τρίτη θέση στο ομαδικό δίζυγου ανδρών. Τότε ήταν 10 ετών και 218 ημερών. Στην ομάδα ήταν μαζί με τους Ι. Χρυσάφη, Ι. Μητρόπουλο και Φ. Καρβελά.

Βέβαια όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιστορίες που χάνονται στα βάθη του χρόνου και αυτή αμφισβητείται από κάποιους. Αυτό συμβαίνει λόγω της συμμετοχής ενός μη ταυτοποιημένου νεαρού αγοριού από την Γαλλία ως πηδαλιούχου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900. Εκτιμάται ότι ήταν 7 έως 10 ετών, αλλά σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μπορεί να πλησίαζε τα 12 έτη. Ο μικρός Γάλλος πάντως έχει μείνει στην ιστορία και ως «Ολυμπιονίκης φάντασμα».

Κι όμως, στο αθάνατο ελληνικό ίντερνετ ο νεαρός, άγνωστος Γάλλος εμφανίζεται ως… Λούνδρας. Κι όμως, φωτογραφίες του Λούνδρα από τότε δεν υπάρχουν.

Και ποιοι είναι αυτοί στη φωτό; Οι Ολλανδοί Φρανσουά Μπραντ και Ρόλοφ Κλέιν, νικητές στην κωπηλασία το 1900. Το άγνωστο, ακόμη και σήμερα, αγόρι, εικάζεται ότι ήταν 7 με 8 ετών και φυσικά αποτελεί το νεότερο Ολυμπιονίκη στα χρονικά, έστω και ανεπίσημα.

Είναι ή όχι ο νεότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων;

Το άγνωστο, ακόμη και σήμερα, αγόρι, εικάζεται ότι ήταν 7 με 8 ετών και φυσικά αποτελεί το νεότερο Ολυμπιονίκη στα χρονικά, έστω και ανεπίσημα. Μπραντ και Κλέιν φωτογραφήθηκαν μαζί του (και έκτοτε… δεν τον ξαναείδε κανείς! Τρομερό…

Ο Λούνδρας αργότερα πολιτεύτηκε, ως και νομάρχης Λέσβου διετέλεσε, ενώ ο γιός του, Κώστας, ήταν σύζυγος της μαχητικής εκδότριας της «Ελευθεροτυπίας», Ελένης Βλάχου!