Menu

Μουρίνιο εναντίον Λίβερπουλ και Κλοπ, σχέσεις (στ)οργής

Μουρίνιο εναντίον Λίβερπουλ και Κλοπ, σχέσεις (στ)οργής

Ένα από τα βρετανικά ανέκδοτα είναι πως το μεγαλύτερο ντέρμπι της Premier League των τελευταίων ετών είναι, ετησίως, όποτε ο Ζοσέ Μουρίνιο συναντά τη Λίβερπουλ. Και όντως, είναι μια αντιπαράθεση με τη δική της ιστορία, η οποία εξελίσσεται συν το χρόνω: επόμενο… κεφάλαιο απόψε, στην υποδοχή της πρωταθλήτριας Αγγλίας από την Τότεναμ. Την τρίτη διαφορετική ομάδα που προπονεί στο Νησί ο Special One, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, ενόσω μεγαλουργούσε στην Πόρτο, είχε αποκαλύψει πως ένα από τα μεγάλα του όνειρα ήταν να εργαστεί ως τεχνικός στο «Ανφιλντ».

Μουρίνιο εναντίον Λίβερπουλ και Κλοπ, σχέσεις (στ)οργής

Πλέον όμως, τούτο δείχνει απίθανο (αν και ποτέ δεν ξέρεις…), ειδικά με τις σχέσεις… οργής που έχει ο ίδιος δημιουργήσει με τους οπαδούς των «reds». Λέγεται ωστόσο ότι το 2004, μετά την Πόρτο, η Λίβερπουλ ήταν αυτή που απέρριψε τον Ζοσέ και ο Μουρίνιο αποδέχθηκε τα ρούβλια του Ρομάν Αμπραμόβιτς.

Εκτοτε, ο Πορτογάλος και οι «κόκκινοι» αντάμωσαν 29 φορές. Απολογισμός; 12-9-8 για τον Μουρίνιο σε όλα, επιμέρους είναι 9-5-4 στο πρωτάθλημα και 1-3-2 στο Champions League, όπου κι εκεί έγραψαν τη δική τους ιστορία στην εν λόγω αντιπαράθεση.

Στην ιστορία γράφτηκε επίσης ότι η Λίβερπουλ, μετά από 30 χρόνια, πήρε το πρωτάθλημα 2019-20. Και η ιστορία έγραψε ότι 27 Απριλίου 2014 η Τσέλσι του Μουρίνιο, μαζί με το αλήστου μνήμης… γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ στο μέσον του γηπέδου, στέρησαν από τη Λίβερπουλ ένα μάλλον βέβαιο τίτλο, χάρη στα γκολ των Ντεμπά Μπα και Βίλιαν, καίτοι ο Μουρίνιο είχε αφήσει Αζάρ, Τσεχ και Τέρι εκτός (ενόψει της ρεβάνς με την Ατλέτικο) και βασικός ξεκινούσε για πρώτη φορά ο 21χρονος… Μοχάμεντ Σαλάχ.

Μουρίνιο εναντίον Λίβερπουλ και Κλοπ, σχέσεις (στ)οργής

Ο Μουρίνιο έχει μπει στο «Ανφιλντ» ως φιλοξενούμενος άλλες 13 φορές, πρώτη φορά θα το πράξει απόψε ως τεχνικός της Τότεναμ και μετρά από 4 νίκες και ήττες, καθώς και 5 ισοπαλίες, σε κάθε διοργάνωση. Και οι τέσσερις νίκες του στο λιμάνι ήταν με την Τσέλσι, και οι τέσσερις στο πρωτάθλημα (με κορυφαία το 4-1 της 2ας Οκτωβρίου 2005 με Λάμπαρντ, Κόουλ, Νταφ και Γκέρεμι) και με τελευταία τον Νοέμβριο του 2014 με το 2-1 της Τσέλσι με Κέιχιλ και Ντιέγο Κόστα. Σε 13 ματς οι ομάδες του, η Τσέλσι και η Γιουνάιτεντ δηλαδή, σκόραραν στα 7 εξ αυτών.

Ενδιαφέρον έχει και η… μονομαχία του προπονητή της Τότεναμ με τον Γιούργκεν Κλοπ. Απόψε θα είναι η 11η φορά που… ανταμώνουν στο τερέν. Στο 5-4-2 υπέρ του Γερμανού ο απολογισμός συνολικά σε Αγγλία και Ευρώπη, επιμέρους 3-3-1 στο Νησί, όλα στην Premier League, και 2-1-1 στο Champions League. O Special One δεν έχει νικήσει ποτέ εκτός έδρας τον Κλοπ (0-2-3), δις με την Ντόρτμουντ και τρεις φορές με τη Γιουνάιτεντ.

Κορυφαία βέβαια ήταν, μεταξύ τους, τα ημιτελικά του Champions League το 2013: η Μπορούσια διέλυσε με 4-1 τη Ρεάλ στη Βεστφαλία με καρέ γκολ του Λεβαντόφσκι, το γκολ του Ρονάλντο στο 43’ όμως λίγο έλειψε να αποδειχθεί καθοριστικό. Κι αυτό διότι στη ρεβάνς οι Μπενζεμά στο 82’ και Ράμος στο 88’ έφτασαν τη «βασίλισσα» μια… ανάσα από την ανατροπή, με τους Ρονάλντο, Κακά και Μπενζεμά να χάνουν τεράστιες ευκαιρίες πριν από τη λήξη. Η Ντόρτμουντ πέρασε, πήγε στον τελικό αλλά ηττήθηκε με γκολ στο τέλος από την Μπάγερν.

Μουρίνιο εναντίον Λίβερπουλ και Κλοπ, σχέσεις (στ)οργής

Πάντως, ως φαίνεται κι από αρκετά ενσταντανέ, Ζοσέ και Γιούργκεν έχουν άψογες σχέσεις και εκτιμούν πολύ ο ένας τον άλλο, δημόσια μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Πορτογάλος στήριξε τις θέσεις του Γερμανού, σε θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου, και τούμπαλιν.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 16/12/2020