Menu

Ο Ολυμπιακός γηπεδούχος… στη Νέα Φιλαδέλφεια ενάντια στην ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός γηπεδούχος… στη Νέα Φιλαδέλφεια ενάντια στην ΑΕΚ

Από το 1959-60, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά η Α’ Εθνική, ο Ολυμπιακός έχει υποδεχθεί την ΑΕΚ σε πέντε διαφορετικά γήπεδα. Αρχικά στο Καραϊσκάκη (παλιό και νέο), φυσικά στο ΟΑΚΑ, στη Ριζούπολη, στη Χαλκίδα (το 1980 και έληξε 0-0) και στη… Νέα Φιλαδέλφεια. Έγινε κι αυτό…

Και ο λόγος δεν ήταν κάποιος σεισμός, πλημμύρα, καταποντισμός ή τιμωρία της «έδρας» των Πειραιωτών. Το οικονομικό ήταν αυτό που ώθησε την διοίκηση του Ολυμπιακού να προτιμήσει να γίνει το ντέρμπι στην έδρα της ΑΕΚ. Το παιχνίδι ήταν να διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου του 1964, αλλά μεταφέρθηκε για την… Πρωταπριλιά του ίδιου έτους.

Τότε η ΑΕΚ ήταν κάτοχος του τίτλου, σπάζοντας το 1963 την τρίχρονη κυριαρχία του Παναθηναϊκού ωστόσο έκανε μέτρια πορεία το 1963-64. Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκοι» (που είχαν να πάρουν πρωτάθλημα από τη σεζόν 1958-59) έκαναν ιδανικό ξεκίνημα σε εκείνο το πρωτάθλημα και διεκδικούσαν τον τίτλο.

Στις 1 Απριλίου 1964 λοιπόν, σαν… πρωταπριλιάτικο ψέμα ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την ΑΕΚ στη… Νέα Φιλαδέλφεια. Μπροστά σε 40.000 φιλάθλους οι οποίοι δεν άφησαν «σπιθαμή» ελεύθερου χώρου στις κερκίδες του γηπέδου της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός επιζητούσε τη νίκη για να παραμείνει κοντά στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό (τους χώριζαν 2 βαθμοί, ήτοι μια νίκη ως ίσχυε τότε και δίχως να έχει τον αρχισκόρερ Γιώργο Σιδέρη. Είχε προτιμήσει να πάει στο γήπεδο μόνος του χωρίς την υπόλοιπη αποστολή με συνέπεια ο Ούγγρος προπονητής του Άντρας Ντόλγκος να τον διώξει από το γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός γηπεδούχος… στη Νέα Φιλαδέλφεια ενάντια στην ΑΕΚ

Παρά την σημαντική απουσία του Σιδέρη και παρά το γεγονός ότι έπαιζε στην «έδρα» της αντιπάλου, ο Ολυμπιακός ήταν «χάρμα ιδέσθαι» και επικράτησε με 3-0 με δύο γκολ του Παύλου Γρηγοριάδη κι ένα του Αριστείδη Παπάζογλου.

Εντέλει ο Ολυμπιακός έκανε τα πάντα για να προβάλει αντίσταση στην εκπληκτική ομάδα του Παναθηναϊκού, αλλά δεν τα κατάφερε και ο ΠΑΟ του Στέφαν Μπόμπεκ κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της Α’ Εθνικής να κερδίσει το πρωτάθλημα χωρίς να κάνει ήττα.

Ο Ολυμπιακός μόλις είχε αρχίσει να δημιουργεί την ομάδα που με προπονητή τον Μάρτον Μπούκοβι θα κέρδιζε για δύο συνεχόμενες χρονιές το ελληνικό πρωτάθλημα…. Από την άλλη, η ΑΕΚ έπρεπε να περιμένει μέχρι τη σεζόν 1967-1968 για να γίνει ξανά πρωταθλήτρια Ελλάδος.