Menu

Η Nova αλλάζει το τηλεοπτικό status quo με την αγορά του ALPHA

Η Nova αλλάζει το τηλεοπτικό status quo με την αγορά του ALPHA

Το εν Ελλάδι τηλεοπτικό status quo έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Εν αρχή ήταν η είσοδος των ιδιωτικών καναλιών, με πρώτα τον ΑΝΤ1 και το Mega εν έτει 1990. Κατόπιν με την είσοδο των συνδρομητικών με εξέχον προϊόν τα αποκλειστικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου (και πρωτοπόρο το Filmnet, προάγγελο της Nova). Και, εσχάτως, με την άνοδο της over the top τηλεόρασης στα χνάρια του Netflix, ήτοι της υβριδικής, με το ERTflix πρωτοπόρο.

Τι ακολουθεί; Μα, μια συνδρομητική τηλεόραση να αποκτήσει και ελεύθερο κανάλι. Θα αναρωτηθεί κανείς, και εύλογα: γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια; Διότι απαγορευόταν δια νόμου. Κάτι όμως που άλλαξε, εδώ και δέκα χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλην… Ελλάδος και, από τον Δεκέμβριο του ’22, και στα μέρη μας. Τούτο, απόρροια της προσφυγής της Nova είχε κάνει σχετική προσφυγή στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να προσαρμοστεί το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο στο ευρωπαϊκό, που προβλέπει αυτή τη δυνατότητα.

Η κυβέρνηση πέρασε λοιπόν τροπολογία παρέχοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων ελεύθερης τηλεόρασης στα συνδρομητικά κανάλια (Cosmote TV, Nova και Vodafone στη χώρα μας).

Nova για Alpha

Θα υπάρξει και κάποια (εξ)αγορά; Φυσικά, μιας και το χαλί έχει ήδη στρωθεί…

Στα μέσα του 2022 επενδυτικό σχήμα, που σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς συνδέεται με τον Σέρβο επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ, απέκτησε από τη Motor Oil το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, η οποία ελέγχει το ομώνυμο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι. Ο Σόλακ είναι ιδρυτής και μέτοχος μειοψηφίας του ομίλου United Group (την πλειοψηφία ελέγχει η BC Partner), η οποία United Group είναι η μητρική εταιρεία της Nova εδώ και τρία χρόνια.

Τεκμαίρεται, κοντολογίς, από κύκλους της αγοράς πως η Nova θα εκμεταλλευτεί την σχετική αλλαγή στο ελληνικό νομικό καθεστώς που διέπει τα τηλεοπτικά δίκτυα και η εν λόγω συμμετοχή στην Alpha Δορυφορική τηλεόραση θα περάσει κατά μετοχική πλειοψηφία στην United Group.

Οι προϋποθέσεις…

…για τη συμμετοχή εταιρείας συνδρομητικής τηλεόρασης σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης «είναι δυνατή, εφόσον με τη συμμετοχή της δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, δεν γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, και δεν θίγεται η αντικειμενική, πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», αναφέρει η τροπολογία.

Επιπλέον, στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται πως με τη ρύθμιση αυτή «επιτυγχάνεται η μη νόθευση αντικειμενικής, πλουραλιστικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ παρόχων οι οποίοι δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς όρους στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα και με τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας και, τέλος, προστατεύεται η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία των νομικών προσώπων στο πεδίο που δραστηριοποιούνται, των Μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Η μίσθωση στην Παλλήνη

Παράλληλα, η Nova βρίσκεται από το καλοκαίρι του ’22 σε συμφωνία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη μισθώνοντας μέρος των εγκαταστάσεων στην Παλλήνη (Pro Studios), όπου στεγαζόταν έως πρότινος ο Alpha. Και, πλέον, μετά την μετακίνηση των διοικητικών και ενημερωτικών υπηρεσιών του Alpha στην Κάτω Κηφισιά, αποτελούν στέγη για τις ψυχαγωγικές εκπομπές του Star και του Alpha και της εταιρείας παραγωγής Green Pixel. Μετά τη μετακόμιση των ειδήσεων αλλά και των διοικητικών υπηρεσιών του Alpha στο κτίριο του Star στην Κάτω Κηφισιά, άνοιξε ο δρόμος για την εν λόγω μίσθωση.

Και ενώ η έως τώρα συμφωνία αφορά αποκλειστικά τη μίσθωση χώρου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία μεταξύ ομίλου Βαρδινογιάννη και Nova ενδέχεται να επεκταθεί στην παραγωγή περιεχομένου και με… εν αναμονή την πλήρη εξαγορά. Η εταιρεία Star investments μετά την εξαγορά του pod.gr του Σταύρου Θεοδωράκη σχεδιάζει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στον χώρο του διαδικτύου, καθώς και στην παραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου, ενώ στον σχεδιασμό αυτό ενδέχεται να «κουμπώσει» η Nova που σχεδιάζει εδώ και μήνες το άνοιγμά της σε πρωτότυπο content.

Οι εκλεκτικές συγγένειες του Σόλακ

Η προσέγγιση United Group – Alpha, ξεκίνησε αρχικά από την προοπτική φιλοξενίας της Nova στις εγκαταστάσεις του Alpha και από τη συνεργασία στον τομέα των τηλεοπτικών παραγωγών. Η συνέργεια πήρε «σάρκα και οστά» με τη συμφωνία μετάδοσης των αγώνων της Εθνικής Ελλάδος από τον Alpha και ταυτόχρονα από τη Nova, με την προσφορά αγώνων του Nations League –τα δικαιώματα του οποίου έχει η United Media– από τον ελεύθερο σταθμό.

Προς το παρόν το 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση A.E. έχει περάσει αντί 41 εκατ. ευρώ στην Primos Media Sarl με έδρα το Λουξεμβούργο χωρίς άμεση και διακριτή σχέση των μετόχων της εταιρείας με τον όμιλο United. Ωστόσο η «γέφυρα» των δύο εταιρειών, ο κοινός τόπος, αποτυπώνεται στη συμμετοχή στο Δ.Σ. της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση – πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Μανώλης Δραϊνάκης και αντιπρόεδρος ο Στέφανος Μάγειρας – εκπροσώπων του νέου μετόχου (Primos Media Sarl), δηλαδή του Ζαν-Ντάνιελ Κοέν, κατοίκου Λουξεμβούργου και του Φάμπιο Ματσόνι, κατοίκου Βελγίου.

Εκτός από το Δ.Σ. της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Alpha, οι δύο άνδρες εμφανίζονται και στο Δ.Σ. της Star Επενδυτικής (η οποία δεν ελέγχει πλέον τον Star) αλλά και στα Δ.Σ. των εταιρειών των ραδιοφωνικών σταθμών που ανήκουν στον όμιλό της (Δίεση FM, Δρόμος FM, Alpha 989).

Τρανταχτή ένδειξη της σχέσης που αναπτύσσουν οι δύο πλευρές (ενδεχομένως στον δρόμο προς τη μεταβίβαση) είναι το γεγονός ότι η Μιριάνα Σόλακ, κάτοικος Βελιγραδίου, και συγγενής του Σέρβου επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ, ιδιοκτήτη του United group, είναι μέλος του Δ.Σ. της Νέας Τηλεόρασης Α.Ε. που ελέγχει το Star. Προφανώς δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά…


Δημοσιεύτηκε στο intronews.gr στις 11/3/2023