Menu

Μπάκος και Καϋμενάκης χτίζουν το νέο μιντιακό σύστημα

Μπάκος και Καϋμενάκης χτίζουν το νέο μιντιακό σύστημα

Η προ ετών ολοκλήρωση του (δεύτερου και νόμιμου, διότι ο πρώτος είχε κριθεί αντισυνταγματικός – και ορθώς) διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών άφησε έξι ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και ένα ερώτημα: πού θα καταλήξει η έβδομη άδεια; Καθότι ο τότε κυβερνητικός στόχος ήταν αν δημιουργηθούν επτά σταθμοί καναλαρχών. Ο, εν ισχύ ακόμη, νόμος, το επιτρέπει: πληρώνεις και αδειοδοτείσαι.

Με την πάροδο των ετών η περιβόητο έβδομη άδεια εξελίχθηκε σε κάτι που αναγόταν στη σφαίρα του μύθου: πολύ ονοματολογία, τίποτε πρακτικά. Τη μια για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, την άλλη για τον Βίκτωρα Ρέστη, την τρίτη για ξένα funds και, εσχάτως, για τη Nova. Κι αυτό διότι ο νόμος που απαγόρευε στους ιδιοκτήτες συνδρομητικής τηλεόρασης να κατέχουν και ελεύθερα κανάλια, καταργήθηκε και εναρμονίστηκε με τις επιταγές της ευρωπαϊκής ένωσης. Μα, και πάλι, το ενδιαφέρον της Nova ακούει στο όνομα Alpha, όπου έχει ήδη το 50% μέσω της εταιρείας Primos Media και αναμένεται να αποκτήσει το 100% ως τις αρχές του καλοκαιριού.

Μέσα σε αυτό το τρομερά ενδιαφέρον τηλεοπτικό περιβάλλον, εμφανίστηκε ένα επιχειρηματικό δίδυμο που θέλει να ταράξει, αθόρυβα μάλιστα, τα μιντιακά νερά. Τόσα αθόρυβα που αν έκανες ένα γκάλοπ για το ποιοι είναι οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, όσοι απαντούσαν θα σου έλεγαν «Αστέρας Τρίπολης». Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η αρκαδική ΠΑΕ πρόκειται για ένα από τα μεγάλα τους επιχειρηματικά επιτεύγματα: απέκτησαν μια ομάδα που αγωνιζόταν στα ερασιτεχνικά και μέσα σε λίγα χρόνια και την καθιέρωσαν στη Super League και την είδαν να αγωνίζεται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Not bad at all.

Το Action24

Βεβαίως, οι «Μπάκηδες» (ως είναι γνωστοί στην επιχειρηματική αργκό) έχουν μακρά πορεία στο επιχειρείν και, πρόσφατα, διέκριναν πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και για μιντιακές επενδύσεις, με την εξαγορά του Action24. Ενός τοπικού αθηναϊκού καναλιού, που εκπέμπει πανελλαδικά είτε μέσω streaming είτε μέσω των συνδρομητικών μπουκέτων της Nova και της Cosmote TV.

Η εξαγορά ενός καναλιού και η μετατροπή του σε ένα μιντιακό σημείο αναφοράς δεν είναι βέβαια εύκολη δουλειά. Απαιτεί τους κατάλληλους στις κατάλληλες θέσεις, εγνωσμένους δημοσιογράφους, σωρεία δημοσιογράφων και ρεπόρτερ και, κυρίως, στομάχι για να αντέξεις στον ανταγωνισμό. Και από τις αρχές του Δεκεμβρίου βγήκε το νέο πρόγραμμα, με 16-18 ώρες live προγράμματος ημερησίως και με στόχο σταδιακά να φτάσει το 24ωρο.

Intrakat και Παγκρήτια

Μπάκος και Καϋμενάκης είναι λοιπόν οι «παίκτες» στο εγχώριο business των media, με έδρα το Ντουμπάι και, ως και ακούγεται στην πιάτσα μα και διαφαίνεται στον ορίζοντα, οι επιχειρηματίες που μελλοντικά θα διεκδικήσουν την προαναφερόμενη έβδομη πανελλαδική άδεια, είτε αργά είτε γρήγορα. Μαζί τους, ως πιστός συνεργάτης, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, που δραστηριοποιείται στο χώρο του ελληνικού επιχειρείν από παλιότερα ως διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ. Στην συνέχεια εκπροσώπησε τα συμφέροντα των Μπάκου και Καυμενάκη, δυο επιχειρηματιών – εφοπλιστών που εδρεύουν στο Ντουμπάι και έχουν επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι έλεγχαν περίπου το 25% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το εν λόγω ποσοστό επωλήθη έναντι 86 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Έκτοτε εκκίνησε μια σειρά επενδυτικών κινήσεων, με πρώτη την είσοδό τους ως βασικοί μέτοχοι στον όμιλο της Intrakat με 31,7% καταβάλλοντας για το ποσοστό τους 46 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια την εξαγορά του Action24, κατόπιν την υπενοικίαση πολύωρου προγράμματος στο επίσης τοπικό αθηναϊκό κανάλι Attica TV και πρόσφατα με την είσοδό τους ως βασικοί μέτοχοι στην Παγκρήτια Τράπεζα ενώ συζητούν και για μέρισμα στην Attica Bank. Σύμφωνα με τον Εξάρχου, που πλέον είναι συνέταιρος με τους Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, με ποσοστό 20% στις παραπάνω επενδυτικές συμμετοχές, έναντι 40% που διαθέτει ο καθένας εκ των δυο άλλων, έπεται συνέχεια στις επενδύσεις και στην ανάπτυξή τους.

Μπάκος και Καϋμενάκης επιβλέπουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, αλλά κυρίως ασχολούνται με τις επιχειρήσεις που έχουν στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων ένα διυλιστήριο στη Φουτζέιρα των ΗΑΕ και έναν μεγάλο στόλο πλοίων. Οι δυο επιχειρηματίες διαθέτουν σημαντική οικονομική ευρωστία την οποία απέκτησαν ασχολούμενοι με τη ναυτιλία και τα πετρέλαια. Επιθυμία τους τα τελευταία χρόνια ήταν να επενδύσουν στην Ελλάδα, έχοντας ισχυρή πίστη στις προοπτικές της χώρας, παρόλο που διατηρούν και οι δυο τις βασικές τους επαγγελματικές δραστηριότητες στο Ντουμπάι και κατοικούν εκεί μόνιμα με τις οικογένειές τους.

Και τον Flash

Η έσχατη κίνησή τους ήταν ξανά μιντιακού ενδιαφέροντος, εξαγοράζοντας το brand του Flash, ήτοι το flash.gr αλλά και το όνομα για τον παλιό, καλό ραδιοσταθμό που αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως τα τέλη του 2023.

Οι δύο εφοπλιστές, που γνωρίστηκαν όταν και οι δύο ήταν στα καράβια, ο πρώτος ως καπετάνιος και ο δεύτερος ως πρώτος μηχανικός, δημιούργησαν το 1996 την Akron Trade and Transport. Όμως γνωστοί στην Ελλάδα έγιναν όταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα Τριπόλεως. Ο Δημήτρης Μπάκος κατάγεται από το ορεινό χωριό Κολλίνες της Αρκαδίας όπου ο όμιλος διατηρεί την οικολογική φάρμα A. Farm. Ο Γ. Καϋμενάκης κατάγεται από το Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας και έχει αφήσει τον συνεταίρο του να ασχολείται με το ποδόσφαιρο…

Η παρουσία τους στον τομέα της ναυτιλίας ενισχύεται στον Πειραιά, μέσω των εταιρειών Altomare και Smart Tankers, που διαχειρίζονται στόλο με πλοία, ενώ παράλληλα ελέγχουν κι άλλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το 2016, δε, ενεπλάκησαν και με τον τομέα της ενέργειας με τη δημιουργία της Volton η οποία δύο χρόνια μετά προχώρησε στην εξαγορά του 100% της ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη ενισχύοντας σημαντικά το μερίδιό της στην αγορά.

Η αναζήτηση «οχήματος» για την είσοδό τους στο χώρο των media είχε ξεκινήσει καιρό πριν, έχοντας διεξάγει παράλληλα συζητήσεις και με άλλα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Open της οικογένειας Σαββίδη και το Kontra Channel της οικογένειας Κουρή. Και εντέλει επιλέχθηκε το Action24 του Διονύση Παναγιωτάκη με την εξαγορά να αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Ακριβώς το ποσό που θα κληθούν να πληρώνουν ετησίως στο ελληνικό κράτος όταν αποφασίσουν να αποκτήσουν την περιβόητη «έβδομη άδεια»…


Δημοσιεύτηκε στο intronews.gr στις 19/3/2023