Menu

«Please, Please Me» | Το πρώτο άλμα των Beatles προς τη δόξα

«Please, Please Me» | Το πρώτο άλμα των Beatles προς τη δόξα

Ήταν το πρώτο άλμπουμ των Beatles, που κυκλοφόρησε πριν από την ώρα του σαν σήμερα to 1963, που κεφαλαιοποίησε τη μεγάλη επιτυχία των σινγκλ «Please Please Me» και «Love me do». Η διάθεσή του σε δίσκο 33 στροφών άρχισε στις 22 Μαρτίου 1963 (σε μονοφωνική εγγραφή) και σε CD βγήκε στις 26 Φεβρουαρίου 1987. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ανέβηκε στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών.

Το άλμπουμ έφτασε στην κορυφή των Record Retailer‘s LP για 30 εβδομάδες, ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα για ένα pop άλμπουμ εκείνη τη στιγμή.

Το ντεμπούτο των Beatles ήταν γεγονός και οι τέσσερις άσημοι μουσικοί που τους αποτελούσαν δεν θα αργούσαν καθόλου να γίνουν οι «Fab Four», οι τέσσερις υπέροχοι τύποι από τη Βρετανία που, χωρίς να το ξέρουν, καθόριζαν πώς θα ακούνε μουσική όσοι έμελλε να ζήσουν τότε και μετά απ’ αυτούς.

Τέσσερις «κοινοί θνητοί», τέσσερα παιδιά της διπλανής πόρτας που μετά βίας είχαν συμπληρώσει δύο δεκαετίες ζωής, έθεταν τις πιο στέρεες βάσεις για να… φτάσουν σε σημείο να είναι πιο δημοφιλείς κι από τον Ιησού, όπως δήλωνε ο Λένον τρία χρόνια αργότερα. Τα «Σκαθάρια» ήταν η μόνη ως τότε μπάντα που κατάφερνε να δημιουργήσει παραλήρημα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και έθετε τις βάσεις όχι μόνο για τη μουσική που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο την ακούμε, ξεκινώντας αυτό που έχει μείνει στην ιστορία ως «British Invasion».

Ο δίσκος…

…περιελάμβανε 14 τραγούδια, 8 από τα οποία υπέγραφαν οι Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον, που ως συνθετική δυάδα θα γράψουν στη συνέχεια το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ποπ μουσικής. Τα 4 τραγούδια είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως και τα 10 ηχογραφήθηκαν μέσα σε μία μέρα, στις 11 Φεβρουαρίου 1963. Οι τέσσερις Beatles και ο παραγωγός τους Τζορτζ Μάρτιν μπήκαν στα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ στις 10 το πρωί και μέσα σε 585 λεπτά είχαν ολοκληρώσει την ηχογράφηση, όχι μόνο 10 τραγουδιών, αλλά 11. Το ενδέκατο ήταν το «Hold me Tight», που δεν χώρεσε στο άλμπουμ και συμπεριλήφθηκε στο επόμενο «With the Beatles», αφού ηχογραφήθηκε εκ νέου.

«Η ηχογράφηση κύλησε λες κι έδιναν συναυλία» θυμάται ο Τζορτζ Μάρτιν. Ο ήχος είναι φυσικός και συναυλιακός, μια αυθεντική αναπαράσταση της εποχής του Cavern Club. Έτσι, οι μηχανικοί ήχου λίγα πράγματα είχαν να προσθέσουν.

Layering

Οι Beatles ηχογράφησαν την πλειοψηφία του «Please, Please Me» σε μια μεγάλη-χρονικά- συνάντηση ηχογράφησης στο στούντιο της EMI στις 11 Φεβρουαρίου 1963. Στις 20 Φεβρουαρίου, ο Μάρτιν πρόσθεσε overdubs (γνωστό και ως layering, είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται στην ηχογράφηση όπου ένα απόσπασμα έχει προ-ηχογραφηθεί και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της επανάληψης, ένα άλλο μέρος καταγράφεται για να ταιριάζει με το πρωτότυπο). Στο «Misery» και στο «Baby It’s You». Από τα 14 τραγούδια του άλμπουμ, οκτώ γράφτηκαν από τους Λένον και ΜακΚάρτνεϊ).

Το περιοδικό «Rolling Stone» ανέφερε αργότερα αυτές τις πρωτότυπες συνθέσεις ως πρώιμη απόδειξη της «εφεύρεσης» των Beatles της ιδέας της αυτοτελούς ροκ μπάντας, γράφοντας τις δικές τους επιτυχίες και παίζοντας τα δικά τους όργανα».

Ο τίτλος

Πριν καταλήξει στον τίτλο ο Μάρτιν σκέφτηκε να ονομάσει το άλμπουμ «Off the Beatle Track», έναν τίτλο που αργότερα θα χρησιμοποιούσε για το δικό του ορχηστρικό άλμπουμ τραγουδιών των Beatles. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε «μηχανή δύο ταινιών» BTR με τα περισσότερα όργανα στο ένα κομμάτι και τα φωνητικά στο άλλο, επιτρέποντας στον Μάρτιν να ισορροπήσει καλύτερα τα δύο στο τελικό μονοφωνικό μείγμα.

Δημιουργήθηκε επίσης ένα στερεοφωνικό μείγμα με ένα κομμάτι στο αριστερό κανάλι και το άλλο στα δεξιά, καθώς και ένα πρόσθετο στρώμα αντήχησης για καλύτερη ανάμειξη των δύο κομματιών μεταξύ τους. Τα δύο κομμάτια γενικά διαίρεσαν το ορχηστρικό κομμάτι από τα φωνητικά, με εξαίρεση το «Boys», στο οποίο η εγγύτητα των ντραμς του Ringo με το φωνητικό του μικρόφωνο τοποθέτησε τα ντραμς (αλλά όχι τα άλλα όργανα) στο φωνητικό κανάλι.

Τα απρόβλεπτα

Η ηχογράφηση είχε και τα απρόβλεπτά της. Η φωνή του Τζον Λένον σχεδόν έκλεισε και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τραγουδήσει τη διασκευή του κλασικού «Twist and Shout». Και όμως, έδωσε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία. «Απορώ πώς τα κατάφερε» θυμόταν ο Μάρτιν. «Ηχογραφούσαμε όλη την ημέρα και το καλύτερο το φύλαξε για το τέλος».

Ο Μάρτιν επιθυμούσε να δώσει στο άλμπουμ τον τίτλο «Off the Beatle Track», αλλά οι ιθύνοντες της Parlophone/EMI είχαν άλλη γνώμη και αποφάσισαν να το ονομάσουν «Please Please Me», από την ομώνυμη μεγάλη επιτυχία. Δύο από τα τραγούδια του άλμπουμ, το «I Saw Her Standing There» (Νο 139) και το «Please Please Me» (Νο 184), συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο του έγκυρου μουσικού περιοδικού Rolling Stone με τα 500 κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών.


Δημοσιεύτηκε στο Intronews.gr στις 22/3/2023