Menu

Τα Χριστούγεννα της μάσκας και η πραγματικότητα για το εμβόλιο

Τα Χριστούγεννα της μάσκας και η πραγματικότητα για το εμβόλιο

Ζούμε αδιανόητες, πρωτόγνωρες στιγμές. Θα διπλώσει χρόνος σε λίγο, σε κάθε χώρα οι νεκροί είναι αμέτρητοι και ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει ότι, το φθινόπωρο το 2020, οι κυβερνήσεις των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέλεξαν να σώσουν την οικονομία και όχι τους πολίτες τους: με τοπικά lockdowns και όχι ολική καραντίνα.

Μια, κατά την ταπεινή μου άποψη, εγκληματική απόφαση που θα κριθεί συν τω χρόνω.

Και φυσικά το ίδιο γίνεται και στη χώρα μας αλλά δίχως το κριτήριο των «κόκκινων περιοχών». Αλλά από τη στιγμή που εφαρμόζεται κάτι, έστω και (κατ’ εμέ) λανθασμένα, γιατί να περιορίζονται τα πάντα σε μια περιοχή όταν τα κρούσματα είναι σχεδόν μηδενικά ημερησίως, όπως φερ’ ειπείν στα μέρη μου, στην Αργολίδα; Ή κάνεις lockdown, τοπικά, ή δεν κάνεις.

Τέσπα (sic), το χειρότερο μετά την ανθρώπινη απώλεια, φυσικά, που θα αφήσει όλο αυτό, στα έγκλειστα εδώ και μήνες παιδιά αλλά και σε μένα, σε σένα, σε όλους, θα κληθούμε να το διαχειριστούμε ψύχραιμα. Μέσα μας. Το ψυχολογικό το πράγματος.

Τα Χριστούγεννα της μάσκας και η πραγματικότητα για το εμβόλιο

Τούτα τα Χριστούγεννα είναι οι γιορτές… του εμβολίου. Το οποίο ούτε εγγυάται 100% αποτελεσματικότητα, ούτε υπάρχει απόλυτη γνώση των επιστημόνων για τυχόν παρενέργειες. Οι περιβόητες φάσεις 1 και 2 αφορούν τις δοκιμές: αρχικά σε 10 άτομα και κατόπιν σε 100 ή 200, διαδικασία που κρατά, μαζί, τουλάχιστον 18 μήνες. Και άλλα 1-2 χρόνια κρατά η φάση 3: δοκιμές σε 1.000 ως 4.000 άτομα. Κι όμως, η επιστημονική κοινότητα έφτιαξε, λέει, εμβόλιο μέσα σε… 65 ημέρες και αρχίζει να το πουλάει. Δεν είμαι γιατρός, θα κάνω το εμβόλιο (εννοείται), απλά εκφράζω σκέψεις και προβληματισμούς.

Ναι, μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας από το εμβόλιο δεν υπάρχει. Διότι, σύμφωνα πάντα με τις μελέτες, όταν εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, τότε αρχίζει να μπαίνει μπροστά η, πασίγνωστη πια, «ανοσία της αγέλης». Στα καθ’ ημάς, από ό,τι διαβάζω, η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει λάβει πάνω από 2 εκατ. εμβόλια ως την άνοιξη, ήτοι (μιας και είναι διπλό) ως τότε θα έχει εμβολιαστεί 1 στους 10 Έλληνες. Κοντολογίς, ξεχάστε Πάσχα, ξεχάστε καλοκαίρι και, καλά να είμαστε τα Χριστούγεννα του 2021.

Ωστόσο, αν τα αντισώματα που προκαλούνται στον οργανισμό για να αντισταθεί στη λοίμωξη, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανοσία, είναι ακόμη νωρίς για να απαντηθεί. Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο θα συμβάλλει καταρχήν σε μια πρώτη ανακούφιση της κατάστασης διότι είναι άγνωστο και το πόσο διαρκεί η ανοσία.

Κοντολογίς, έχουμε κάνει μεγάλη υπομονή, άπαντες, θα χρειαστεί να κάνουμε άλλη τόση. Και να ανεχτούμε τα απανωτά λάθη των εχόντων την εξουσία. Ένα στα τρία καταστήματα που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν πρόκειται να ανοίξουν πάλι και ουδείς ενδιαφέρεται…