Menu

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-0 (1996), Μπορέλι

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-0 (1996), Μπορέλι

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με το ίδιο σκορ (1-0) κατά σειρά τους ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων και έτσι εξασφάλισε την πρώτη θέση, διατηρώντας την ψυχραιμία του στις τελευταίες αγωνιστικές. Ειδικά η νίκη επί της ΑΕΚ (με σκόρερ τον Χουάν Χοσέ Μπορέλι) ήταν καθοριστικής σημασίας και έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου 1996.

Οι δάφνες ήταν ακόμα νωπές από την τεράστια νίκη του «τριφυλλιού» επί του Άγιαξ στο Άμστερνταμ, όμως οι «πράσινοι» είχαν… προσγειωθεί απότομα στην ελληνική πραγματικότητα, γνωρίζοντας την ήττα από τον Ιωνικό λίγες ημέρες αργότερα. Η ΑΕΚ (67 βαθμοί) είχε εκμεταλλευτεί το εν λόγω στραβοπάτημα (65 βαθμοί), είχε περάσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και οι δύο τους έδωσαν ραντεβού στο ΟΑΚΑ και σε εξ αναβολής ντέρμπι.

Η νίκη ήταν μονόδρομος για την ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα, το ματς ήταν για γερά νεύρα και λυτρωτής για το Τριφύλλι ο Μπορέλι με κεφαλιά -ψαράκι, πετυχαίνοντας το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης. Ένα γκολ που ακόμα κλωθογυρίζει στο μυαλό των φίλων του Παναθηναϊκού…

Ενδεχομένως η ιστορία να ήταν πολύ διαφορετικά στα «πέτρινα» χρόνια που ακολούθησαν για την ΑΕΚ, αν εκείνη η Μεγάλη Τετάρτη δεν ήταν τόσο μαύρη. Η «Ενωση» δεν έχασε μόνο ένα παιχνίδι, αλλά την ηρεμία και τον προσανατολισμό της για τα επόμενα χρόνια. Η παρεμβατικότητα και οι ιδιοτροπίες του Μιχάλη Τροχανά, έκαναν τεράστια ζημιά. Μια ομάδα μοντέλο, που έπαιζε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και θεάματος, περιορίστηκε στο Κύπελλο και άρχισε να αποσυντίθεται.