Menu

Ο Μπάιντεν, ο Ρίγκαν και ο JFK | Τα ρεκόρ των νεότερων και γηραιότερων προέδρων των ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν, ο Ρίγκαν και ο JFK | Τα ρεκόρ των νεότερων και γηραιότερων προέδρων των ΗΠΑ

Όταν ανέλαβε πρόεδρος ήταν επακριβώς 78 ετών και 61 ημερών. Ο Τζο Μπάιντεν, τη μέρα της ορκωμοσίας του, «έσπασε» το ρεκόρ του γηραιότερου… πλανητάρχη καθώς τη μέρα που αποχώρησε από την προεδρία των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου 1989, ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν 77 ετών και 349 ημερών. Μόλις!

Με δεδομένο ότι θα κατέλθει, ως ανακοίνωσε και επίσημα, και στις επόμενες εκλογές, ο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει κι άλλο το ρεκόρ. Κι αν όντως βάλει δύο τετραετίες, γερός και υγιής να είναι ο άνθρωπος, θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο έχοντας κλείσει τα… 86.

Ο αμέσως επόμενος γηραιότερος πρόεδρος της μέρα της ορκομωσίας του ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ: 70 ετών και 220 ημερών. Ο, δε, νεότερος ήταν ο εμβληματικός Τζορτζ Ουάσινγκτον καθώς ορκίστηκε, το 1789, σε ηλικία 57 ετών και 67 ημερών.

Κι αν το ρεκόρ του Ρίγκαν ως γηραιότερου ανθρώπου που κάθισε ποτέ στην καρέκλα του οβάλ γραφείου έχει ήδη… σπάσει από τον γερο-Μπάιντεν, το ρεκόρ του αντίστοιχου νεότερου που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο δύσκολα θα απειληθεί. Ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας και ήταν 46 ετών και 177 ημερών. Μόλις. Ο JFK έχει και τη δεύτερη μικρότερη ηλικιακά επίδοση για πρόεδρο εν ορκωμοσία, λίγο πριν τα 44 του.

Ο νεότερος που ορκίστηκε ποτέ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ο Τίοντορ Ρούσβελτ το 1858 σε ηλικία 52 ετών και 322 ημερών. Έμεινε στο πόστο ως τα 50 του και απεβίωσε δέκα χρόνια αργότερα.


Δημοσιεύτηκε στο intronews.gr στις 26/4/2023