Menu

Τα εκλογικά δεδομένα και τα τρία, μοναδικά, σενάρια της επόμενης ημέρας

Τα εκλογικά δεδομένα και τα τρία, μοναδικά, σενάρια της επόμενης ημέρας

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και η σκόνη έχει… κατακάτσει αρκετά. Τόσο που ούτε το προσεχές, ανούσιο και παντελώς… άκυρο, με τους όρους που διαμορφώνεται, debate θα παίξει ρόλο.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα…:

Πρωτιά: απίθανο να μην είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα, βάσει δημοσκοπήσεων αλλά ακόμη και των… αποδόσεων των στοιχηματικών – δεν χρειάζεται να είσαι μύστης για να καταλάβεις…

Διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: τούτο αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα διακύβευμα των φετινών εκλογών. Γνώστες του τομέα, δημοσκόποι και άλλοι δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά, κυρίως λόγω της (σ.σ. έχω αναφερθεί και σε παλιότερα άρθρα μου) απρόσμενης «ψήφου της Κυριακής» που είθισται να μη βοηθά το πρώτο κόμμα αλλά τα επόμενα. Το ψυχολογικό όριο των 3 ποσοστιαίων μονάδων δείχνει, προς ώρας, η ΝΔ να το ξεπερνά, στην αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρουν στο… under του. Ίδωμεν.

Ποσοστό ΠΑΣΟΚ: το 2015 ήταν στο 6,29% με 341.732 ψήφους. Το 2019 ήταν στο 8,10% με 457.623 ψήφους. Το 2023 αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του (νέου) ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάει τυχαία ο Νίκος Ανδρουλάκης για διψήφιο ποσοστό, δεν αποκλείεται δε, η συσπείρωση, να οδηγήσει το κίνημα πάνω από το 11%. Επιτυχία θα είναι. Μικρή μεν, επιτυχία δε.

Αριθμός κομμάτων:  η εξακομματική, όπως η νυν, Βουλή έχει… κλειδώσει, τουλάχιστον για τις αρχαιρεσίες της 21ης Μαΐου. Ερωτήματα αποτελούν, αφενός και… ευλόγως το νεοσύστατο εθνικιστικό ΕΑΝ του ακροδεξιού Αεροπαγίτη που απορροφά διάφορα λιμά από άλλα κόμματα (Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, Κασιδιάρη, ΛΑΟΣ κλπ). Αφετέρου (και κρατήστε το) η Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς σε ορισμένα γκάλοπ πλησιάζει το 2% στην εκτίμηση, η Πλεύση Ελευθερίας δεν είναι για να την υποτιμάς.

Αυτοδυναμία: αδύνατη για τις 21 του Μάη, πολύ δύσκολη για τις 2 του Ιούλη.

Συγκυβέρνηση: τα σενάρια είναι τρία – και ο μπακλαβάς γωνία. Είτε… τρόικα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 αμέσως μετά τις 21/5 (αν και εφόσον τα… κουκιά, ήτοι ο αριθμός εδρών, βγαίνουν), είτε συμμαχία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τις 2/7 (μιας και το πρώτο κόμμα θα έχει και το κλιμακωτό μπόνους εδρών) είτε… συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αν το ΠΑΣΟΚ στηλώσει τα πόδια και δεν δεχθεί να μπει σε καμία άλλη συμμαχία.

Προσωπική μου αίσθηση είναι πως και τα δύο πρώτα κόμματα, αθροιστικά, θα είναι πέριξ του 65% (και αμφότερα με το… 3 μπροστά). Αν το ΠΑΣΟΚ όντως πλησιάσει το 11άρι τότε είναι πιθανό το βράδυ της 21ης Μαΐου ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 να μαζεύουν από 151 βουλευτές και πάνω. Αφήστε τι λένε προεκλογικά, κανένα κόμμα (ειδικά τα μικρότερα) δεν θα ανοίξει διάλογο για κομματικές συνεργασίες πριν από την κάλπη. Ίσα ίσα που ό,τι συμβαίνει εσχάτως με τις… Δήμητρες, φερ’ ειπείν, μια χαρά βολεύει τον Βαρουφάκη.

Αν όμως το 151άρι δεν θα είναι εφικτό για τους τρεις, κακά τα ψέματα η μπάλα είναι στα χέρια του Μητσοτάκη. Και τούτο, υπό την αίρεση του νεοπαγούς ΕΑΝ. Ποιος ξεχνά ότι το ’15 οι ΣΥΡΙΖΑΙοι είχαν δώσει γραμμή για ψήφο στον… Καμμένο; Αμφιβάλει κανείς πως ο Μητσοτάκης έχει κακή μνήμη; Εκτός… εάν!


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 5/5/2023