Menu

Ας «μιλήσουμε» για πολιτική και εκλογές

Ας «μιλήσουμε» για πολιτική και εκλογές

Ας «μιλήσουμε» λοιπόν για πολιτική. Για εκλογές.

Και αν μη τι άλλο, τούτη εδώ η σελίδα (page) έχετε δει πως συχνά δίνει αφορμές για ένα από τα γνωρίσματα της Δημοκρατίας: τον διάλογο.

Συμπεράσματα, απόψεις κλπ., όλα μαζί στο εν λόγω θρεντ. Ευελπιστώ, προτού σχολιάσετε, να το διαβάσετε όλο…

𝟭. Αν δεν διαψευστούν δημοσκοπήσεις, αποδόσεις, στοιχεία, πληροφορίες, πρώτο κόμμα (και με διαφορά 4+ μονάδων) θα είναι η ΝΔ με ποσοστό «προίκας» για τις 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου (όποτε τέλος πάντων γίνουν οι επόμενες). Είπα: αν δεν διαψευστούν. Προσωπικά θεωρώ, και είναι, τελείως απρόβλεπτο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ: μπορεί 29, μπορεί 34.

𝟮. Το «σου έτυχε στη βάρδια» εννοείται πως ίσχυσε για τον ΣΥΡΙΖΑ με το Μάτι αλλά και τα μέτρα που διέλυσαν τη μεσαία τάξη. Αλλά σάμπως στη ΝΔ δεν έτυχαν; Ξεχνάτε τα καραγκιοζιλίκια με την πανδημία και το στις “8 δεν κολλάει αλλά τα μεσάνυχτα κολλάει”; Ξεχνάτε τους σχεδόν 40.000 νεκρούς του covid; Ξεχνάτε τη μελέτη Τσιόδρα; Ξεχνάτε που παράτησαν το Καπανδρίτι και τη βόρεια Εύβοια στη μοίρα τους, να καούν ή χιλιάδες Αθηναίους αποκλεισμένους στα χιόνια; Ξεχνάτε τις υποκλοπές που μας κορόιδευαν μπροστά στη μούρη μας, υψώνοντας και το δάχτυλο τα λαμόγια; Ξεχνάτε τον Πάτση και τον Χειμάρα που έφαγαν δημόσιο χρήμα; Όπως και τη Σοφία Νικολάου με τη βίλα που αγόρασε; Ξεχνάτε τον Ντογιάκο και τη Δικαιοσύνη που αποφυλάκισε τους Λιγνάδηδες και έχωσε μέσα άλλους και άλλους; Ξεχνάτε τα μπατσίδια στις στέγες απλών πολιτών που δικαιώθηκαν δύο χρόνια μετά; Ξεχνάτε που πληρώνουμε τον κώλο μας για ρεύμα και σούπερ μάρκετ και ο Αδωνης μας ζητά να ντραπούμε κιόλας, το νόπανο; Ξεχνάτε;

𝟯. My view, η (αναπόφευκτη, ως δείχνει, πρωτιά της ΝΔ) είναι ό,τι χειρότερο. Προσωπική άποψη, και επιθυμία αν θέλετε, είναι τα δύο κόμματα του προοδευτικού χώρου (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) να ενισχυθούν ποσοστιαία. Τα κουκιά μάλλον δεν βγαίνουν και για τα δύο για να (συγ)κυβερνήσουν, πληρώνοντας προφανή αίτια. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ τις αυτοκαταστροφικές τάσεις στελεχών του (βλ. Κατρούγκαλος, το πιο πρόσφατο), την πολυφωνία τους που μπερδεύει τον κόσμο αλλά και την αρχηγική αδυναμία να καθαρίσει το κόμμα, το μεν ΠΑΣΟΚ τη δεξιά τάση του σχεδόν 40% των μελών και ψηφοφόρων του.

𝟰. «Αρχηγική αδυναμία» έγραψα πριν. Ναι. Διότι όλοι κατάλαβαν, πλην του ιδίου, πως το 24% των Ευρωεκλογών έγινε μέσα σε ένα μήνα 31,5% στις εκλογές του 2019 επειδή ο κόσμος δεν, ξαναλέω, δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Η εντολή ήταν να μετατρέψει την παράταξη των συνιστωσών σε κόμμα. Απέτυχε.

𝟱. Το ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν ας φαίνεται περίεργο, ξέρει επακριβώς τι θέλει. Θα μπει σε συγκυβέρνηση, είτε με ΝΔ (ειλικρινά το απεύχομαι) είτε με ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα επικεφαλής και με πρωθυπουργό και υπουργούς κοινής αποδοχής. Σωστή ως θέση. Προφανώς και το πρώτο κόμμα θα θέλει τον δικό του αρχηγό πρωθυπουργό αλλά, κύριοι, αν θέλετε να συνεργαστείτε, πρέπει να κάνετε υποχωρήσεις.

𝟲. Ο Γιάνης με ένα νι ήταν ο πρώτος, προ καιρού, που μίλησε δημόσια για σύγκλιση αλλά πριν τις εκλογές. Ουδείς του απάντησε. Άρχισε τις «Δήμητρες» και τις μαλακίες και είδε να ποσοστά να ανεβαίνουν. Δεν βγάζεις άκρη. Κρίμα διότι θα μπορούσε να εξελιχθεί όντως σε έναν σωστό κυβερνητικό εταίρο αλλά ο άνθρωπος έχει πειραγμένο μυαλό.

𝟳. Το ΚΚΕ είναι τίμιο. Χρόνια τώρα. Έχει συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις και δεν συζητά τίποτε. Όσο όμως τα χρόνια περνούν, δεν θα έπρεπε να μπει σε κουβέντα συγκυβέρνησης; Ας ζητήσει, π.χ. δύο υπουργεία – γιατί να μην παράγει έργο σε μια κυβέρνηση, αφού μπορεί;

𝟴. Αρκετοί είστε ενάντια της απλής αναλογικής. Κακώς, σε προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη πολλοί ευρωπαϊκοί συνασπισμοί έχουν δημιουργήσει εξαιρετικές κυβερνήσεις.

𝟵. Αν οι εντολές για τη δημιουργία κυβέρνησης μετά την 21η Μαΐου δεν οδηγήσουν πουθενά, η μπάλα είναι στα χέρια του Μητσοτάκη. Διότι αν είναι πρώτο κόμμα με τα ποσοστά που εικάζω, τότε ενόψει 2ας Ιουλίου θα φορτσάρει για την αυτοδυναμία (εφικτή τότε με 37,4%) την ώρα που τα άλλα κόμματα θα βυθιστούν στην εσωστρέφεια.

𝟭𝟬. Προσωπική εκτίμηση για ποσοστά έχω ξαναγράψει, και με ποστ και σε στήλες. Ας επαναλάβω: ΝΔ 34% με 35,5%, ΣΥΡΙΖΑ 31% με 32,5%, ΠΑΣΟΚ 9,5% με 11%. Δεν αποκλείω και τα τρία να πάνε… προς τα πάνω. Η δική μου επιθυμία, ως προοδευτικός πολιτικοποιημένος, διαφέρει από αυτά τα ποσοστά. Θα έλεγα και κάνα «μακάρι» αλλά ας είναι.

𝟭𝟭. Δεν δέχομαι την αποχή ή το λευκό ή το άκυρο. Να πάτε να ψηφίσετε: 36 κόμματα κατεβαίνουν, έχετε επιλογές. Προσωπικά μου είναι συμπαθής ο αγώνας που κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου…

Θα μπορούσα να γράψω άλλες τόσες σκέψεις αλλά, ως ανέφερα my view, αυτές είναι.