Menu

Δημοσιογράφοι σε pay rolls

Δημοσιογράφοι σε pay rolls

Στη σχέση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της επικοινωνιακής διαχείρισης του χρέους αναφέρθηκε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στην Επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος.

«Στην Ελλάδα κάποιοι είχαν αναλάβει, εργολαβικά, στα δελτία Ειδήσεων, να αποκρύψουν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας, μάλιστα, και ονομαστική αναφορά στον δημοσιογράφο του MEGA Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος, όπως είπε η πρόεδρος, «το ομολογεί στο βιβλίο του».

Η Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής πρόκειται να ζητήσει επισήμως τα ονόματα των Ελλήνων δημοσιογράφων που κλήθηκαν από το ΔΝΤ να παρακολουθήσουν σεμινάρια με στόχο την προβολή των θέσεων του Ταμείου, όπως προκύπτει μετά την αποκάλυψη που έκανε στην επιτροπή ο Ρουμελιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι σεμινάρια σε δημοσιογράφους για να εξηγήσει τις θέσεις και να προβάλλει τις απόψεις του διενεργεί το ΔΝΤ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από σχετικές ερωτήσεις για τις διαδικασίες ή και τα κριτήρια με τα οποία γινόταν η επιλογή των δημοσιογράφων για να παρακολουθήσουν τα σχετικά σεμινάρια – ανάλογα έκανε και η ευρωπαϊκή επιτροπή – ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι δημοσιογράφοι τους οποίους συναντούσε στην Ουάσιγκτον του είχαν αποκαλύψει ότι είχαν κληθεί για να παρακολουθήσουν αυτά τα σεμινάρια. Και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε η Επιτροπή να ζητήσει επισήμως να της δοθούν τα ονόματα από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Ταμείου Τζέρι Ρέϊς.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Πρετεντέρης στο βιβλίο του έγραφε ότι στην αρχή της κρίσης γνώριζε ότι το πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας δεν βγαίνει αλλά έλεγε ψέματα στον κόσμο για να αποφευχθεί η οριστική κατάρρευση της οικονομίας. Κάτι ανάλογο είχε αποκαλύψει πριν κάνα χρόνο η νυν Ευρωβουλευτής και πρώην ρεπόρτερ του Mega, Μαρία Σπυράκη: ότι ανάμεσα στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου του 2012 το τραπεζικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε και ότι η κυβέρνηση έστελνε στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ιταλία για να φέρει μετρητά προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το bank run. Η ίδια, όπως είχε πει, το γνώριζε αυτό όπως και άλλοι δημοσιογράφοι αλλά το απέκρυψαν επειδή, αν η είδηση γινόταν γνωστή στον κόσμο, η χρεοκοπία θα ήταν δεδομένη.

Εν συντομία, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ (εξ ου και η πληροφόρησή του) Ρουμελιώτης αποκάλυψε στην Επιτροπή Αλήθειας ότι Έλληνες δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν σεμινάρια του ΔΝΤ (και όχι μόνο) για να προβάλουν αποτελεσματικά τις απόψεις του Ταμείου σχετικά με την ελληνική κρίση.

Η είδηση δεν είναι «νέα», φρέσκια. Από τον Νοέμβριο του 2010 είχαν δει το φως της δημοσιότητας σε ορισμένα έγκυρα blogs τα «ιδιαίτερα μαθήματα» και τα σεμινάρια του ΔΝΤ προς Ελληνες δημοσιογράφους – «διαμορφωτές της κοινής γνώμης». Πώς θα τα λένε και πώς θα τα γράφουν.

Η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις οφείλουν να ζητήσουν δημόσια αποδείξεις, ονόματα και διευθύνσεις από τον κ. Ρουμελιώτη και να μην περάσει στα… ψιλά άλλη μια αποκάλυψη περί μεγαλοδημοσιογράφων σε payroll.

Παλιότερα είχε αποκαλυφθεί (σ.σ. επίσημη δήλωση πρώην υπουργού Χρήστου Βερελή: «Η Siemens δεν είχε στο μισθολόγιό της μόνο πολιτικούς αλλά και δημοσιογράφους»), για το σκάνδαλο της Siemens κάτι ανάλογο, λεγόταν μάλιστα πως τουλάχιστον 60 δημοσιογράφοι πληρώνονταν από τους Γερμανούς. Το ίδιο ακούγεται και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το ίδιο είχε ακουστεί και για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη.

Τον Μάρτιο του 2010 ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ Αδάμ Ρεγκούζας είχε αποκαλύψει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είχε «γνωστούς δημοσιογράφους σε payroll και τον ενημέρωναν για το καθετί». Ένα χρόνο μετά, με αφορμή την διαγραφή της Ανθής Καρασάββα, ανταποκρίτριας των New York Times και του CNN στην Αθήνα από την Ενωση Ξένων Ανταποκριτών για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, βγήκαν στη.. φόρα ονόματα δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης που ήταν στη σε λίστα αργόμισθων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ενώ εργάζονταν παράλληλα σε δημοτικό Μέσο!). Πρόσφατα υπήρξε καταγγελία ότι σε δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας υπάρχουν τρεις παραγωγοί με χορηγία από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α. Ε.».

Βέβαια, η φράση «δημοσιογράφος σε payroll» δεν σημαίνει αυτόματα άμεση οικονομική σχέση: παλιότερα στο περιοδικό «Hot Doc» είχαν αναφερθεί τα δύο ονόματα οι οποίοι φέρονταν να έχουν λάβει μεγάλα δάνεια χωρίς εγγυήσεις.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης με επιστολή που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα, του είχε ζητήσει να καταθέσει, εφόσον διαθέτει, στοιχεία που υποστήριζαν τότε δήλωσή του για δημοσιογράφους-ταγούς του έθνους που βρίσκονται σε payrolls. Εκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

ΥΓ. Φυσικά το ζήτημα είναι… διεθνές. Και τουλάχιστον τέσσερις δημοσιογράφοι επηρεάζουν εκατομμύρια αναγνωστών σε ολόκληρο τον κόσμο με τα ρεπορτάζ τους από τις Βρυξέλλες για την κρίση, το ΔΝΤ και τις διαπραγματεύσεις. Ο λόγος για τον Πολ Μέισον του Channel 4 που ενίοτε πάντως στέκεται φιλικά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, τον Πίτερ Σπίγκελ των «Financial Times» που τα έχει βάλει εξαρχής με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το επιτελείο του όντας υπέρμαχος του Grexit, τον Ούγκο Ντίξον του «Reuters» που έχει μετατραπεί σε υπ’ αριθμόν ένα ανθέλληνα και τον Σάιμον Ντίξον της «Wall street Journal» που ακολουθεί τη… γραμμή Σπίγκελ και πλέον δηλώνει αναφανδόν υπέρ της λύσης «take it or leave it».


Δημοσιεύτηκε στο Gazzetta.gr στις 16/6/2015