Menu

Πόσο άλλαξες – Το ΠΑΣΟΚ με μόλις έναν από τους υπουργούς του Ανδρέα στη Βουλή

Πόσο άλλαξες – Το ΠΑΣΟΚ με μόλις έναν από τους υπουργούς του Ανδρέα στη Βουλή

Σύμφωνοι, πέρασαν και 27 χρόνια. Και το ΠΑΣΟΚ έχει, όντως, αλλάξει. Βλέπεις στη Βουλή νέα, φρέσκα πρόσωπα. Και τι δεν βλέπεις; Υπουργούς της τελευταίας παπανδρεϊκής κυβέρνησης. Σχεδόν κανέναν πλην του Γιώργου Παπανδρέου. Μετά τη μη εκλογή του Κώστα Σκανδαλίδη και την έδρα του Χάρη Καστανίδη που επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μόνο ο ΓΑΠ είναι στη Βουλή από όσους συγκρότησαν την τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993-96.

Άλλοι έχουν αποσυρθεί από την πολιτική. Άλλοι «έφυγαν» και συνάντησαν τον δημιουργό τους. Άλλοι προσπαθούν να παραμείνουν ενεργοί διεκδικώντας ρόλους, αλλά διακριτικά. Ποια ήταν η κυβέρνηση του 1993.

Από τον Ανδρέα έως τον Κάρολο

Πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, πέθανε το 1996.

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ήταν ο Αντώνης Λιβάνης, πέθανε το 2019. Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως ήταν ο Αναστάσιος Πεπονής, πέθανε το 2011.  Υφυπουργός Προεδρίας ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ακολούθως διετέλεσε και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πλέον έχει αφοσιωθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις αλλά μένοντας μακριά από την πολιτική. Υφυπουργός Προεδρίας ήταν και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, στα 78 του κάνει πλέον σπάνιες και διακριτικές εμφανίσεις. Αργότερα τον διαδέχθηκε η Μαρία Αρσένη που πέθανε το 1994, ήταν μητέρα του Κρίτωνα Αρσένη, άλλοτε βουλευτού του ΜέΡΑ25.

Στο Εθνικής Αμύνης, υπουργός ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης (πέθανε το 2016), υφυπουργός ο Νίκος Κουρής (πέθανε το 2018) και μετά τον ανασχηματισμό τον διαδέχθηκε ο Εμμανουήλ Μπεντενιώτης (από 22 Νοεμβρίου 1993), στα 79 του σήμερα έχει αποτραβηχτεί από τα κοινά.

Στο υπουργείο Εξωτερικών επικεφαλής είχε τοποθετηθεί ο Κάρολος Παπούλιας που αργότερα έγινε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πέθανε το 2021 στα 92, αναπληρωτής υπουργός ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος (85 ετών σήμερα) και υφυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου – ο μόνος από εκείνη την κυβέρνηση που είναι στη σημερινή Βουλή.

Υπουργός Εσωτερικών ήταν τότε ο «αμαρτωλός» Ακης Τσοχατζόπουλος (πέθανε το 2021), υφυπουργός ο Γιώργος Δασκαλάκης (πέθανε το 2022).

Ακης, Γιάννος, Μελίνα…

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε αρχικά τοποθετηθεί ο Γιώργος Γεννηματάς που απεβίωσε πρόωρα στις 25 Απριλίου 1994 και τον διαδέχθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος είχε τα προηγούμενα έτη εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη και προφυλακιστεί αλλά η υπόθεσή του δεν οδηγήθηκε σε δίκη ελλείψει στοιχείων. Υφυπουργός ήταν τότε ο Γιώργος Ρωμαίος, που μάλιστα παραιτήθηκε στις 6 Μαΐου 1994 και η θέση έμεινε κενή («έφυγε» τον Φεβρουάριο στα 83 του).

Μετά τον θάνατο του Γεννηματά το υπουργείο «έσπασε» στα δύο και το Οικονομικών ανέλαβε ο Αλέκος Παπαδόπουλος (74 ετών σήμερα) με υφυπουργό τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο (75 ετών σήμερα). Ο Γεωργακόπουλος αντικαταστάθηκε αργότερα από τον Νικόλαο Κυριαζίδη (πέθανε το 2014).

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχε τοποθετηθεί τότε ο Γιώργος Κουβελάκης (στα 87 του σήμερα) και στο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν υπουργός ο Δημήτρης Κρεμαστινός («έφυγε» από κορωνοϊό το 2020) και υφυπουργοί οι Μανώλης Σκουλάκης (πέθανε το 2019) και Φοίβος Ιωαννίδης (ζει, στα 87 του).  Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ήταν τότε ο Δημήτρης Φατούρος (πέθανε το 2020) και υφυπουργοί οι Ιωάννης Ανθόπουλος (74 ετών σήμερα) και η Ελένη Στεφάνου.

Η δεύτερη απώλεια εκείνης της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της θητείας της ήταν η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη που απεβίωσε στις 6 Μαρτίου 1994 και τη διαδέχθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος που απεβίωσε το 2019. Υφυπουργός ήταν ο Γιώργος Λιάνης, 81 ετών σήμερα.

Στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης είχε τοποθετηθεί ο Στέλιος Παπαθεμελής ως υπουργός (85 ετών σήμερα) και ο Κώστας Γείτονας ως υφυπουργός (83, σήμερα).

Στο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ήταν οι Κώστας Λαλιώτης (στα 72 του παραμένει κοντά στο κόμμα σήμερα), Γιάννης Σουλαδάκης και Ελισάβετ Παπαζώη (79 ετών), στο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ο μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Χρήστος Πάχτας (86 και 72 ετών αντίστοιχα), στο Γεωργίας οι Γιώργος Μωραΐτης και Φλώρος Κωνσταντίνου (πέθανε το 2018), στο Εργασίας οι Ευάγγελος Γιαννόπουλος (πέθανε το 2003) και Αντώνης Κοτσακάς, στο Εμπορίου ο Σημίτης με υφυπουργό τον Αλέξανδρο Μπαλτά (84 ετών σήμερα), στο Μεταφορών και Επικοινωνιών οι Ιωάννης Χαραλάμπους (στα 83 του σήμερα) και Αθανάσιος Τσούρας (πέθανε τον Μάιο στα 77 του), στο Μακεδονίας-Θράκης ο Κωνσταντίνος Τριαρίδης (πέθανε το 2012), στο Αιγαίου ο Κώστας Σκανδαλίδης (στα 70 του παραμένει ενεργός στο κόμμα), στο Εμπορικής Ναυτιλίας ο Γιώργος Κατσιφάρας (πέθανε το 2012) και στο Τουρισμού ο Διονύσης Λιβανός (πέθανε το 2005).

Μετά τον ανασχηματισμό…

…της 8ης Ιουλίου 1994 αρκετοί έκαναν… τράμπα σε υπουργεία ενώ νέα πρόσωπα ήταν ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (πέθανε το 2011), ο Γιάννος Κρανιδιώτης ως υφυπουργός Εξωτερικών (σκοτώθηκε το 1999 σε αεροπορικό δυστύχημα), ο Γρηγόρης Νιώτης ως υφυπουργός Εξωτερικών (στα 74 του σήμερα), ο Κίμωνας Κουλούρης ως υφυπουργός Εσωτερικών (στα 83 του σήμερα), ο Νίκος Κυριαζίδης ως υφυπουργός Οικονομικών (πέθανε το 2014), ο Νίκος Φαρμάκης ως υφυπουργός Υγείας (79 ετών σήμερα), ο Φίλιππος Πετσάλνικος ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (πέθανε το 2020), ο Νίκος Σηφουνάκης ως υφυπουργός Πολιτισμού (74 ετών σήμερα), ο Σήφης Βαλυράκης ως υπουργός Δημοσίας Τάξης (πέθανε το 2021), ο Ιωάννης Τσακλίδης  ως υφυπουργός Περιβάλλοντος (73 ετών σήμερα), ο Χρήστος Ροκόφυλλος ως αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας (92 ετών σήμερα), ο Βασίλειος Βασιλακάκης ως υφυπουργός Γεωργίας (76χρονος σήμερα) και ο Γιάννης Σκουλαρίκης ως υπουργός Εργασίας (πέθανε το 2008).

Last but not least, ο τότε (μετά τον ανασχηματισμό) υφυπουργός Εμπορίου: ορίστηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που προ μερικών ημερών εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία…


Δημοσιεύτηκε στο Intronews.gr στις 30/5/2023