Menu

Νέα ΕΡΤ… εν κρυπτώ και παραβύστω!

Νέα ΕΡΤ… εν κρυπτώ και παραβύστω!

«Μέσα στις πρώτες 100 μέρες ξεκίνησε η διαδικασία εκδημοκρατισμού της ενημέρωσης με πρώτο βήμα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, που αποτελεί συμβολικό ορόσημο» ανέφερε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί και να αποτελεί αντίπαλο δέος σε όσους επιχειρούν καθημερινά να τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό. Έχουμε καθυστερήσει» πρόσθεσε εξαπολύοντας… βέλη, ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ΕΡΤ η οποία δείχνει «προβληματική» πριν καν αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκησή της. Παρά την προσπάθεια πλήρους κάλυψης των επιλογών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά από τον πρωθυπουργό, η βάση του κυβερνώντος κόμματος δεν φαίνεται να οπισθοχωρεί αντιδρώντας όλο και πιο έντονα και με πρωτοφανή σταθερότητα στην τοποθέτηση του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του νέου φορέα.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που αγωνίστηκαν επί 23 μήνες (στο ertopen) για να μείνει ανοιχτός ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο εκφράζουν για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, τις επιφυλάξεις τους για τον κ. Ταγματάρχη: «Ο κ. Ταγματάρχης υπηρέτησε ιδέες και σχέδια συρρίκνωσης που απορρίπτουμε και τον καλούμε να μην επιχειρήσει να συνεργαστεί εκ νέου με το ίδιο αυτό σύστημα. Οι εργαζόμενοι το εννοούν ότι θέλουν νέα ΕΡΤ. Δεν πάλεψαν 23 ολόκληρους μήνες για να δουν την ΕΡΤ να ξαναπέφτει στα χέρια των ίδιων επιτήδειων» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ενώ ο δικηγόρος και παλιός εργαζόμενος στην ΕΡΤ Γιώργος Κόκκας κατέθεσε προσφυγή κατά της τοποθέτησης της νέας διοίκησης επειδή, όπως αναφέρει έγινε «εν κρυπτώ και παραβύστω», χωρίς καμιά διαφάνεια, δημοσιότητα και δημοκρατική διαδικασία. Κατά της προσπάθειας νομιμοποίησης της νέας διοίκησης τάχθηκε με σκληρή ανακοίνωσή του το Ποτάμι, μιλώντας για «θεσμική εκτροπή»

Για την περασμένη Πέμπτη ήταν προγραμματισμένη ακρόαση… εξπρές της νέας διοίκησης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -σύμφωνα με το νέο νόμο-, και εντέλει αναβλήθηκε, επισήμως ελέω της απουσίας του κ. Παππά στη Λετονία. Μια ακρόαση που θα λάβει χώρα αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου το μεσημέρι (13:00) με θέμα την διατύπωση γνώμης για την τοποθέτηση του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και τριών μελών του Δ.Σ της ΕΡΤ.

Πληροφορίες μας κάνουν λόγο όμως και για ενδοκυβερνητικές ανασφάλειες. Κι αυτό διότι ήταν ορατός κίνδυνος να καταψηφιστεί από αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η τοποθέτηση των κ.κ. Ταγματάρχη και Διονύση Τσακνή. Μάλιστα από την κ. Κωνσταντοπούλου είχε ζητηθεί η άμεση σύγκλισης της επιτροπής ωστόσο η ίδια ενημέρωσε τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό για τη συνεδρίαση τα ξημερώματα της Τετάρτης. Στην πράξη άφηνε μόλις 24 ώρες στον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να ερευνήσει τις διαθέσεις των βουλευτών.

Βάσει των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα, το «άνοιγμα» της νέας ΕΡΤ με την εμφάνιση του ανάλογου λογότυπου στις οθόνες τοποθετήθηκε για μεθαύριο, Δευτέρα. Πόσα κανάλια και πόσα ραδιόφωνα θα έχει η νέα ΕΡΤ; Σύμφωνα με την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, στόχος ήταν η λειτουργία με το σύνολο των τμημάτων της 11 Ιουνίου 2013 αλλά αυτό δείχνει πλέον μακρόπνοο ως πλάνο καθώς τότε υπήρχαν πέντε κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERTworld και ERT HD), επτά ραδιόφωνα με έδρα την Αθήνα, τρία στη Θεσσαλονίκη και δέκα περιφερειακά.

«Την ανοίγετε χωρίς τους εργαζομένους» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης στην ομιλία του πρωθυπουργού: «Δεν την ανοίγουμε για να βρουν κάποιοι τη δουλειά τους αλλά για να υπάρχει πλουραλιστική ενημέρωση» απάντησε ο κ. Τσίπρας. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας υψηλών προσώπων πλησίασαν τον κ. Καλφαγιάννη και του ζήτησαν να αποχωρήσει από το ξενοδοχείο. Εκείνος αρνήθηκε αλλά δεν ξαναμπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης, ενώ στην συνέχεια σχολίαζε: «είναι αυτό τώρα δημοκρατία, να θέλουν να με βγάλουν από το ξενοδοχείο»;

Στο ίδιο… τέμπο και το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ: «Εν μέσω τυμπανοκρουσιών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να ανοίξει την ΕΡΤ, ακολουθώντας την πρακτική που εγκαινίασε από την επομένη των εκλογών, δηλαδή να αλλάζει ονόματα, κρατώντας την ουσία της προηγούμενης αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι το άνοιγμα της ΕΡΤ, στην ουσία διατηρεί τη λειτουργία μιας απόλυτα ελεγχόμενης από την εκάστοτε κυβέρνηση ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα περιέχει σοβαρά εσκεμμένα κενά και ελλείψεις στο ζήτημα της αποκατάστασης των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.


Δημοσιεύτηκε στο Gazzetta.gr στις 24/5/2015