Menu

Φιορεντίνα – Γουέστ Χαμ. Χρόνια το περίμεναν!

Φιορεντίνα – Γουέστ Χαμ. Χρόνια το περίμεναν!

Η δεύτερη… έκδοση του UEFA Europa Conference League φέρνει αντιμέτωπες δύο ομάδες από top πρωταθλήματα μεν, το ιταλικό και το αγγλικό, αλλά οι ίδιες δεν είναι… top στις χώρες τους. Δείγμα του πώς το Conference League δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ομάδα να κάνει μια μεγάλη πορεία και, γιατί όχι, να διεκδικήσει τρόπαιο.

Η Φιορεντίνα αντιμετωπίζει τη Γουέστ Χαμ στην Πράγα, στον δεύτερο τελικό της σύντομης παρουσίας του Conference League στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Για δεύτερη σερί σεζόν φτάνει στον τελικό ομάδα της Serie A, μετά την περσινή κατάκτησης της Ρόμα επί της ολλανδικής Φέγενορντ.

Η έδρα

Δεν φιλοξενεί για πρώτη φορά ευρωπαϊκό τελικό η «Εντεν Αρένα» της Πράγας. Το 2013 διοργάνωσε το UEFA Super Cup με την Μπάγερν να νικά στα πέναλτι την Τσέλσι.

Η πορεία τους

Αμφότερες εκκίνησαν και… ολοκληρώνουν στο Conference League. Στα προκριματικά η Φιορεντίνα απέκλεισε την Τβέντε και η Γουέστ Χαμ τη Βίμποργκ. Στους ομίλους οι «βιόλα» ακολούθησαν την Μπασάκσεχιρ στα νοκ άουτ αφήνοντας πίσω Χαρτς και RFS ενώ οι «χάμερς» πρώτευσαν με 6/6 νίκες σε όμιλο με Αντερλεχτ, Σίλκεμποργκ και FCSB.

Στα νοκ άουτ η Γουέστ Χαμ έκανε πέντε νίκες σε έξι ματς με γκολ 15-3 ενάντια σε ΑΕΚ Λάρνακας, Γάνδη και ΑΖ Αλκμααρ ενώ η Φιορεντίνα απέκλεισε με νίκες τις Μπράγκα και Σίβασπορ, τη Λεχ Πόζναν παρά το 2-3 της Φλωρεντίας και τη Βασιλεία στην παράταση του επαναληπτικού στην Ελβετία.

Οι άλλοι τους ευρωπαϊκοί τελικοί

Η Φιορεντίνα διεκδικεί το πρώτο της τρόπαιο μετά από 62 ολόκληρα χρόνια και στον πρώτο της τελικό μετά από 33 ενώ η Γουέστ Χαμ το πρώτο της τρόπαιο ύστερα από 58 χρόνια και στον πρώτο της τελικό ύστερα από 47 χρόνια! Δεν το λες και λίγο…

Οι «βιόλα» πρωτοέπαιζαν σε τελικό το 1957 χάνοντας σε αυτό του Πρωταθλητριών με 2-0 από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Τη διετία 1961-62 έφτασαν ισάριθμες σε αυτόν του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με διπλά παιχνίδια τότε. Το ’61 υπέταξαν με δύο νίκες τη Ρέιντζερς, 2-0 στη Γλασκώβη και 2-1 στη Φλωρεντία και το ’62 λύγισαν απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης: 1-1 στη Γλασκώβη μετά κι από παράταση, σε μονό πλέον τελικό αλλά δεν προβλέπονταν πέναλτι ακόμη, και ήττα 3-0 τρεις μήνες μετά (!) στη Στουγκάρδη. Η τελευταία τους παρουσία σε τελικό ήταν το 1990 σε διπλά παιχνίδια για Κύπελλο UEFA και σε ιταλικό «εμφύλιο» ενάντια στη Γιουβέντους. Στο Τορίνο ηττήθηκαν με 3-1 (ημέρα όπου ο Ρομπέρτο Μπάτζιο συμφώνησε να μεταπηδήσει στη Γιούβε δημιουργώντας έκτοτε τείχος αντιπαλότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες) και στη Φλωρεντία έμειναν στο 0-0.

Το, δε, εκπληκτικό με τη Γουέστ Χαμ είναι πως δηλώνει παρούσα σε τελικό για τρίτη φορά στη μόλις δέκατη ευρωπαϊκή της συμμετοχή! Το 1965 κατέκτησε το Κυπελλούχων με 2-0 επί της Μόναχο 1860 στο Λονδίνο, το 1976 ηττήθηκε με 4-2 ξανά στο Κυπελλούχων από την Αντερλεχτ στις Βρυξέλλες και φέτος είναι ο τρίτος της.

Head 2 head

Οι δύο ομάδες συναντιώνται για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε επίσημο παιχνίδι.

Η Φιορεντίνα έχει απολογισμό 6-3-3 ενάντια σε αγγλικές ομάδες, από τις οποίες είναι μάλιστα αήττητη εντός «Αρτέμιο Φράνκι» (4-2-0). Επιμέρους κόντρα σε λονδρέζικες ομάδες (Αρσεναλ και Τότεναμ) ο απολογισμός της είναι 2-3-1.

Οι μόνες παρελθούσες συναντήσεις των «χάμερς» με Ιταλούς ήταν το 2006-07 στο UEFA Cup ενάντια στην Παλέρμο, από την οποία είχαν αποκλειστεί μάλιστα με δύο ήττες: 1-0 στο Λονδίνο και 3-0 στη Σικελία.

Stat attack & trivia

  • Η Φιορεντίνα μετρά 1/4 νικηφόρους ευρωπαϊκούς τελικούς και η Γουέστ Χαμ 1/2.
  • Τρεις προκρίσεις και ισάριθμους αποκλεισμούς έχει η Φιορεντίνα στη διαδικασία των πέναλτι και 1/1 η Γουέστ Χαμ (με τη μαλτέζικη Μπιρκίκαρα το 2015).
  • Στο ρόστερ της Γουέστ Χαμ υπάρχουν και τρεις άλλοτε διεθνείς με την Ιταλία: οι Εμερσον Παλμιέρι (Παλμέρο 2014-15, Ρόμα 2015-18), Αντζελο Ογκμπόνα (Τορίνο 2006-13, Γιουβέντους 2013-15) και Τζιανλούκα Σκαμάτσα (Σασουόλο 2017-21, Τζέονα 2021-22).
  • Ο Λούκας Μαρτίνες της Φιορεντίνα υπήρξε συμπαίκτης με τον Μανουέλ Λαντσίνι της Γουέστ Χαμ στη Ρίβερ Πλέιτ το 2012-14.

Latest news

Στη Φιορεντίνα δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, μοναδικός εκτός πλάνων είναι ο δεύτερος γκολκίπερ Σίριγκου ενώ ο ηγετικός εξτρέμ Γκονζάλες ανάρρωσε εγκαίρως. Με κλασικά 4-2-3-1 ο Βιντσέντσο Ιταλιάνο Για την επίθεση διεκδικούν τη θέση οι Καμπράλ και Γιόβιτς, στη μεσαία γραμμή ο σίγουρος θεωρείται ο Άμραμπατ, με τους Μαντράγκορα, Μποναβεντούρα, Μπαράκ και Καστροβίλι να διεκδικούν τις άλλες δύο θέσεις.

Η Γουέστ Χαμ ταξίδεψε στην Πράγα πρακτικά καθαρή από αγωνιστικά προβλήματα. Κάτω από τα δοκάρια η λογική λέει πως παίξει ξανά ο Αρεολά, ο οποίος αγωνίστηκε σε όλα τα ευρωπαϊκά φέτος, με τον Φαμπιάνσκι να μένει πάγκο. Δεξιά στους μπακ ο 100% έτοιμος πλέον Τσούφαλ έχει προβάδισμα έναντι του Κέχρερ.

Πιθανές ενδεκάδες

Φιορεντίνα (4-2-3-1): Τερατσιάνο – Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Κουάρτα, Μπιράγκι – Άμραμπατ, Μαντράγκορα – Ικονέ, Μποναβεντούρα, Γκονζάλες – Γιόβιτς

Γουέστ Χαμ (4-2-3-1): Αρεολά –  Τσούφαλ, Αγκέρντ, Ζουμά, Κρέσγουελ – Ράις, Σούσεκ – Μπόουεν, Πακετά, Μπενραμά – Αντόνιο.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 2/6/2023