Menu

Ο Στιούαρτ Μπίνγκαμ ζει τον μύθο του!

Ο Στιούαρτ Μπίνγκαμ ζει τον μύθο του!

Πίσω από κάθε μεγάλη διάκριση, πίσω από κάθε τρόπαιο κρύβονται πολλές, άγνωστες ιστορίες. Συχνά, ξεδιψάει κανείς πίνοντας από το… Αγιο Δισκοπότηρο της κορυφής δίχως κανείς να το περιμένει, δίχως κανείς να τον έχει υπολογίσει!

Οι αποδόσεις σπάνια ψεύδονται: το να κατακτούσε ο Στιούαρτ Μπίνγκχαμ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του σνούκερ προσφερόταν στο… 40.00. Ητοι όχι απίθανο, κάτι παραπάνω. Κι όμως ο 39χρονος Αγγλος από το Εσεξ κατόρθωσε να ξεπεράσει φουρτούνες και θύελλες και να ανέβει στον θρόνο! Η νίκη του επί του Σον Μέρφι με το δραματικό 18-15 στον χθεσινοβραδινό τελικό τον έφερε στον πάνθεο του αθλήματος.

Μέχρι προ ολίγων ωρών, ο Μπίνγκχαμ ήταν ο αθλητής που έβλεπε τα τρένα, και τα χρόνια, να περνούν. Πλησιάζοντας στη δύση της καριέρας του, αναρωτιόταν ποια υστεροφημία θα άφηνε. Αλλωστε, αν και έγινε επαγγελματίας το 1995, πέρασε τα πρώτα 15 χρόνια χωρίς επιτυχίες, στην αφάνεια. Ηταν απλά ένας καλό, ο οξυδερκής παίκτης που του έλειπε το κάτι παραπάνω.

Το όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά το 2000, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όταν πέταξε εκτός του κάτοχο του τίτλου κι έναν από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, παίκτης στην ιστορία του αθλήματος: τον Στίβεν Χέντρι. Εκτοτε… τίποτε, ως το 2011 με «πατημένα» πια τα 35. Τότε κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, το Open της Αυστραλίας και μπήκε για πρώτη στο Top 16 της κατάταξης. Μάλιστα έκτοτε δεν ξαναβγήκε, πέρυσι έφτασε έως και το Νο 4 αλλά η σεζόν δεν είχε διακρίσεις.

Τα καλύτερα για τον Στιούαρτ Μπίνγκχαμ ήρθαν φέτος: κατέκτησε και δεύτερο μεγάλο τίτλο, το Masters της Σαγκάης και έφτασε ως στα ημιτελικά τόσο του UK Championship (όπου έχασε οριακά από τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν) όσο και του Players.

Και, ο Μάιος, τον έχρισε… παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο γεννημένος στις 21 Μαΐου του 1976 Μπίνγκχαμ έγινε ο δεύτερος γηραιότερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης σε τελικό στο Crucible του Σέφιλντ, μετά τον 45χρονο Ρέι Ρέρντον το 1978 και φρόντισε να… τιμωρήσει τον Σον Μέρφι, πρωταθλητή του 2005. Νωρίτερα, ο Μπίνγκαμ είχε (από)δείξει πως δεν έκανε τυχαία αυτή την πορεία: και με τις τολμηρές επιλογές του στο decider του ημιτελικού με τον Τζαντ Τραμπ, και στον προημιτελικό ενάντια στον Ρόνι Ο’ Σάλιβαν με τον «Ρόκετ» να υποκλίνεται… Και να προβληματίζεται για το αν έχει νόημα να συνεχίσει να παίζει!

Πριν από τον προημιτελικό, άπαντες περίμεναν πρόκριση του «Ρόκετ» (ενόψει της διεκδίκησης του έκτου τίτλου του) και ένα αντίο με ψηλά το κεφάλι από τον Μπίνγκχαμ. Φευ…

«Είναι απίστευτο, κάτι που ονειρεύεσαι από παιδί πλέον το ζεις. Είναι πραγματικότητα… αλλά θέλω χρόνια για να το συνειδητοποιήσω», δήλωσε ο Μπίνγκχαμ μετά τη στέψη του. Και υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει προσγειωμένος, όπως ήταν πάντα: «Θα συνεχίσω να είμαι ο ίδιος, και ως άνθρωπος και ως παίκτης, θα συμμετέχω σε όλα τα τουρνουά όπως έκανα πάντα και ελπίζω να ανταποκριθώ καλά στις απαιτήσεις του ρόλου μου ως πρωταθλητής».

Στο πλευρό του η σύζυγός του Μισέλ, την οποία παντρεύτηκε το 2013 στην Κύπρο. Και δεν αποκλείεται μελλοντικά να το… γυρίσει καθώς έτερη αγάπη του είναι το γκολφ και δεν έχει κρύψει ότι θα ήθελε μια μέρα να ασχοληθεί πιο πολύ. Στη μετά-σνούκερ εποχή, προφανώς.


Δημοσιεύτηκε στο Gazzetta.gr στις 5/5/2015