Menu

Κυβέρνηση VS καναλαρχών (και στη… μέση η Digea)

Κυβέρνηση VS καναλαρχών (και στη… μέση η Digea)

Προ… εκπλήξεως βρίσκεται η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε με τους καναλάρχες. Κι αυτό διότι ήθελε, και το είχε ανακοινώσει, να προχωρήσει σε δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων που παραχωρούνται με προσωρινές άδειες εδώ και 25 χρόνια αλλά… δεν μπορεί. Οι κυβερνώντας διαπίστωσαν ότι οι συχνότητες τυπικά έχουν παραχωρηθεί στην Digea, εταιρεία που συστάθηκε από τους… καναλάρχες. Συνεπώς, έσχατο «όπλο» είναι να εγείρει θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού και της διαδικασίας με την οποία δόθηκαν οι συχνότητες στην Digea από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εξέταση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη και ότι παραβιάσθηκαν βασικοί όροι του: υπήρξε μόνον μία προσφορά, κι αυτή από την Digea οποία μάλιστα έπρεπε να αποκλεισθεί εκ προοιμίου διότι ο νόμος απαγόρευε σε πάροχο δικτύου να είναι και πάροχος περιεχομένου. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επιβεβαίωσε ότι θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στη σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων υποστηρίζοντας ότι «η παρούσα κυβέρνηση βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων στο θέμα». Οσο για την κακή, ή μηδαμινή, λήψη σήματος σε διάφορες περιοχές της χώρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «θα επιλέξει τη συντομότερη δυνατή λύση παρά τις μεγάλες δυσκολίες που επιβλήθηκαν από τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης». Μάλιστα για πρώτη φορά ακούστηκε από επίσημα χείλη πως αν και η συμφωνία προβλέπει πανελλήνια πληθυσμιακή κάλυψη 95% και όχι γεωγραφική «στην πράξη είναι πολύ μικρότερη».

Η διαδικασία αμφισβήτησης της νομιμότητας ξεκίνησε με επιστολή που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών-Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης προς την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Στην επιστολή διατυπώνονται 13 ερωτήματα και υπήρξαν ισάριθμες απαντήσεις από την ΕΕΤΤ.

Στην απάντηση της ΕΕΤΤ που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη, και το οποίο υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της Αρχής Νικόλαο Παπαουλάκη, σημειώνεται ότι «το περιεχόμενο του τεύχους προκήρυξης διαμορφώθηκε κατόπιν επεξεργασίας των θέσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διενέργεια της δημόσιας διαβούλευσης και πάντοτε δυνάμει των σχετικών με τη διαδικασία εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων και σε απόλυτη συμφωνία με τα όσα επιτάσσει το κοινοτικό και εσωτερικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες και πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τα ισχυρά συγκροτήματα των media, κρατώντας ανοιχτό το θέμα των συχνοτήτων.

Μέσα σε όλα και προτού προλάβει η κυβέρνηση να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση για την ψηφιακή επίγεια τηλεόραση, η Digea Digea ξεκίνησε την εγκατάσταση των πρώτων gap fillers στα προβληματικά σημεία της χώρας.

Στον πίνακα οι πρώτες 40 περιοχές στις οποίες αναμένεται η πρώτη εγκατάσταση gap fillers είναι Αργολίδα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη (Ν. Φιλαδέλφεια), Φλώρινα, Κοζάνη, Μαγνησία, Εύβοια (Αγία Άννα), Αιτωλοακαρνανικά (Θέρμο), Ηλεία (Κρέστενα), Χανιά, Άγιος Νικόλαος (Οροπέδιο και Ελούντα), Ξάνθη, Πέλλα (Αρχάγγελος και Παναγίτσα), Βοιωτία, Σαντορίνη, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Δράμα (Στέρνα και Βώλακας), Χαλκιδική (Στρατονίκη και Στρατόνι), Καστοριά, Κοζάνη, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Άρτα, Ηλεία, Αρκαδία, Κορινθία, Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τήλος, Λειψοί, Χίος, Έβρος, Κιλκίς, Ιωάννινα (Εύζωνοι), Θεσπρωτία, Ευρυτανία (Προυσός, Άγραφα, Κλειστό), Αττική (Κύθηρα), Χανιά (Σελήνιο, Μουστάκος, Έλος, Πλάτανος, Άνω Πόλη, Άσκυφτου), Ρέθυμνο (Ασή Γωνιά, Πλακιάς), Άγιος Νικόλαος (Ζίρος), Μυτιλήνη (Μιστεγνά) και Κιλκίς.

Από την Digea Α.Ε. δημοσιεύτηκαν διευκρινίσεις σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα (και δικά μας): «Οι επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί για βλάβη του Δημοσίου συμφέροντος είναι παντελώς αβάσιμοι, καθώς οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την απόδοση του σχετικού φάσματος, ήταν απόλυτα νόμιμες και διαφανείς με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό όπου τηρήθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με όρους και προϋποθέσεις ως προς το τίμημα και τις συμμετοχές που καθορίστηκαν από Ανεξάρτητη Αρχή» τονίζεται.

Και διευκρινίζεται (ως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν) ότι «το δίκτυο της Digea αναπτύχθηκε με βάση τον Χάρτη Συχνοτήτων που όρισε η Πολιτεία. Μάλιστα, πέτυχε το πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης 96,2% του πληθυσμού, τόσο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όσο και για Ιδιώτη Πάροχο. Θα περίμενε κάποιος, λοιπόν, ότι η Πολιτεία χρησιμοποιώντας μόνο μέρος του εκπλειστηριάσματος των € 18,3 εκατ., να φρόντιζε να επεκτείνει την κάλυψη του σήματος, εφόσον στόχος της ήταν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί να φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο Έλληνα, δίνοντας την ελάχιστη επιπλέον κάλυψη που υπολείπεται των υποχρεώσεων του Ιδιώτη Παρόχου, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας των τελών. Άλλωστε σε αυτήν τη βάση έχει αντιμετωπιστεί το θέμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη».


Δημοσιεύτηκε στο Gazzetta.gr στις 27/4/2015