Menu

Φρανκ Σμιντ, ο αρχιτέκτονας της εκπληκτικής Χάιντενχαϊμ

Φρανκ Σμιντ, ο αρχιτέκτονας της εκπληκτικής Χάιντενχαϊμ

Ο κύριος που βλέπετε θα (μας) απασχολήσει. Και τη νέα σεζόν και για χρόνια.

Προπονητής της Χάιντενχαϊμ, της ομάδας μιας πόλης 58.000 κατοίκων στη Βάδη Βυρτεμβέργη (κάπου μεταξύ της Στουτγκάρδης και του Μονάχου), γενέτειρα του στρατάρχη της Βέρμαχτ, Έρβιν Ρόμελ και από του χρόνου για πρώτη φορά στην Bundesliga. Πρώτη μετά από 176 χρόνια (!) ζωής μιας και ιδρύθηκε το 1846 και είναι, ναι, ο αρχαιότερος σύλλογος στον κόσμο. Τότε, βέβαια, λειτουργούσε μόνο τμήμα γυμναστικής και το ποδοσφαιρικό τμήμα δημιουργήθηκε το 1911.

Ο 49χρονος προπονητής της ζει ένα όνειρο. Το πατρικό σπίτι του είναι μόλις 100 μέτρα από την έδρα της Χάιντενχαϊμ, της οποίας υπήρξε παίκτης όταν έπαιζε στην έκτη κατηγορία. Φόρεσε τη φανέλα της, φυσικά, και την ανέλαβε ως προπονητής το 2007, μόνο για δύο παιχνίδια όπως ήταν η συμφωνία με τη διοίκηση. Τελικά, έμεινε για 16 χρόνια! Έζησε τα πάντα και τώρα και τώρα την άνοδο στη Bundesliga. «Φαινόταν ότι ήταν γεννημένος για να γίνει προπονητής. Νίκησε σε ένα ντέρμπι και στο επόμενο παιχνίδι επικρατήσαμε με 9-1. Τότε σκέφτηκα για ποιο λόγο να αναζητήσουμε προπονητή, αφού έχουμε έναν μπροστά μας» θυμάται ο εκτελεστικός διευθυντής Χόλγκερ Σάνβαλντ.

Ο Σμιντ έπρεπε να πάρει μια απόφαση για το επαγγελματικό μέλλον του, καθώς δούλευε σε μια ασφαλιστική εταιρεία, είχε μια καλή θέση, έναν σίγουρο μισθό, αλλά προφανώς το ποδόσφαιρο ήταν το πάθος του. Έτσι, όταν ανέλαβε η αρχική συμφωνία ήταν για δύο παιχνίδια. Μετά συζήτησε με την διοίκηση και συμφώνησαν να μείνει μέχρι την χειμερινή διακοπή. Κατόπιν τα είπαν εκ νέου και αποφάσισαν να συνεχίσει ως το τέλος εκείνης της σεζόν. Και 16 χρόνια μετά είναι ακόμα εκεί…

Ανέβασε την Χάιντεχαϊμ στην τέταρτη κατηγορία το 2008, στην τρίτη κατηγορία το 2009, στην δεύτερη το 2014 και φέτος στην Bundesliga. Αυτό σημαίνει ότι ο Φρανκ Σμιντ (περί ου ο λόγος) θα είναι πια ο προπονητής με τα περισσότερα χρόνια παρουσίας στον πάγκο μιας ομάδας στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αφήνοντας πίσω του τον Ντιέγο Σιμεόνε, ο οποίος έχει έντεκα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ήταν, μάλιστα, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της σειράς ντοκιμαντέρ «Trainer», που γυρίστηκε το 2013 και παρουσίαζε νεαρούς Γερμανούς προπονητές που δούλευαν στις μικρές κατηγορίες. Ήταν μια ευκαιρία να δει το ευρύ κοινό, καθώς το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ και αγοράστηκε και από το Netflix, να δει πως δουλεύουν οι προπονητές στα χαμηλά… στρώματα.