Menu

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

Οι «νερατζούρι» οφείλουν να ασπαστούν το μότο του (πασίγνωστου, πια) Ted Lasso στον τελικό ενάντια στο αδιαφιλονίκητο φαβορί: τους «σίτιζενς» του Πεπ Γκουαρδιόλα

Ο ένας τίτλος που εκφράζει τον φετινό τελικό του Champions League είναι «Η έμπειρη και η πρωτάρα», ο άλλος πιθανότερα το «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ». Διότι η πανίσχυρη, και φέτος, Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να είναι παρθένα, πρωτάρα ακόμη σε κατακτήσεις Champions League αλλά από την αρχή της σεζόν προέβαλλε ως το γκραν φαβορί για τον τίτλο – της απομένουν 90, ίσως και λίγο παραπάνω, λεπτά για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Αντίπαλός της στον τελικό της Κωνσταντινούπολης η Ιντερ, έμπειρη στη διοργάνωση αλλά προερχόμενη από μία ακόμη μέτρια, για τα… κυβικά της, σεζόν.

Κυνικά θα έλεγε κανείς ότι χρειάζεται… λάσο για να πιάσεις τη φετινή Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο και το 2021 είχε πάει στον τελικό με 11 νίκες σε 12 ματς και ηττήθηκε από την Τσέλσι. Για την Ιντερ, το ζήτημα είναι να ασπαστεί το μότο του Τεντ Λάσο (στην εκπληκτική σειρά της Apple TV+): «Believe!». Να το πιστέψει. Το χρησιμοποίησε άλλωστε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Σιμόνε Ιντσάγκι.

Διότι, κακά τα ψέματα, η Ιντερ είναι το αουτσάιντερ του φετινού ζευγαριού του τελικού. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι δύο ομάδες θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο του «Ατατούρκ Ολιμπιάτ», είναι έντεκα εναντίον έντεκα…

Η έδρα

Τρίτη… και φαρμακερή για την Κωνσταντινούπολη που επρόκειτο να φιλοξενήσει τον τελικό το 2020, κατόπιν το 2021 αλλά σε αμφότερες τις περιπτώσεις η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα πλάνα της UEFA.

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

Το «Ατατούρκ Ολιμπιάτ» είναι ένα πραγματικό στολίδι 74.753 θέσεων, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2002 με κόστος 140 εκατ. δολαρίων και η μεγάλη ανακαίνισή του έλαβε χώρα το 2020. Στο ρεκόρ προσέλευσης υπάρχει και… ελληνικό στοιχείο καθώς 79.414 εισιτήρια είχαν κοπεί στο Γαλατασαράι – Ολυμπιακός το 2002.

Στο εν λόγω γήπεδο φιλοξενήθηκε ξανά τελικός και… τι τελικός. Το 2005 η Μίλαν προηγήθηκε με 3-0 στο 44ο λεπτό της Λίβερπουλ, η οποία ισοφάρισε μέσα σε επτά λεπτά (54’, 56’ και 61’) και το κατέκτησε στα πέναλτι.

Από 20.000 εισιτήρια πήραν οι δύο ομάδες, τα υπόλοιπα μοιράστηκαν μέσω UEFA.

Η πορεία τους

Αήττητη έφτασε ως τον τελικό η Μάντσεστερ Σίτι με 7 νίκες και 5 ισοπαλίες στην πορεία της. Στον όμιλο τερμάτισε πρώτη και μπροστά από Ντόρτμουντ, Σεβίλλη και Κοπεγχάγη και στα νοκ άουτ απέκλεισε διαδοχικά της γερμανικές Λειψία και Μπάγερν, αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης με το εμφατικό 4-0 της ρεβάνς.

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

Η Ιντερ έμεινε πίσω από την Μπάγερν στον όμιλο, χάνοντας μόνο από τους Γερμανούς (δις) και αφήνοντας πίσω της Μπαρτσελόνα και Βικτόρια Πλζεν. Στα νοκ άουτ απέκλεισε διαδοχικά τις πορτογαλικές Πόρτο και Μπενφίκα και στα ημιτελικά με δύο νίκες τη συντοπίτισσα Μίλαν. Στο 7-3-2 η φετινή της πορεία.

Οι άλλοι τους τελικοί

Η Μάντσεστερ Σίτι φτάνει για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελικό και πρώτη μετά το 2021. Τότε αντιμετώπισε την Τσέλσι στο «Ντραγκάο» του Πόρτο, σε αγώνα με περιορισμένη προσέλευση (μόλις 15.000 κόσμου) ελέω πανδημίας και ηττήθηκε με 1-0.

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

Για την Ιντερ είναι ο έκτος τελικός στην ιστορία της και μετρά τρεις κατακτήσεις. Το 1964 υπέταξε με 3-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Βιέννη, το 1965 νίκησε με 1-0 την Μπενφίκα στο Μιλάνο και το 2010 με 2-0 την Μπάγερν στη Μαδρίτη. Ηττήθηκε το 1967 από τη Σέλτικ με 2-1 στη Λισσαβώνα κι από τον Αγιαξ με 2-0 το 1972 στο Ρότερνταμ.

Ηead 2 Head

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους Σιτι και Ιντερ ανταμώνουν σε επίσημο αγώνα. Έχουν δώσει δύο φιλικά, το 2010 είχε επιβληθεί με 3-0 η Ιντερ και το 2011 με το ίδιο σκορ η Σίτι.

H2H χωρών

Στο 6-6-4 ο συνολικός απολογισμός της Μάντσεστερ Σίτι ενάντια σε ιταλικές ομάδες, επιμέρους 5-3-1 εντός έδρας.

Πρώτη φορά αντιμετωπίζει Ιταλούς σε μονό αγώνα, τα τελευταία της νοκ άουτ ήταν το 1978-79 στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA ενάντια στη Μίλαν (3-0 και 2-2).

17 νίκες, 6 ισοπαλίες και 17 ήττες αριθμεί η Ιντερ κόντρα σε αγγλικές ομάδες, μάλιστα δεν έχει φέρει ισοπαλία από το 0-0 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 (και έκτοτε 7-0-6). Πρώτη φορά αντιμετωπίζει Αγγλους σε μονό αγώνα, τελευταία νοκ άουτ ήταν πέρυσι όταν και αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ (0-2, 1-0).

Ο διαιτητής

Ο 42χρονος Σίμον Μαρτσίνιακ ορίστηκε από την UEFA ως ο διαιτητής του τελικού. Σφύριξε μάλιστα και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, όπου η Αργεντινή κατέκτησε στα πέναλτι το τρόπαιο ενάντια στη Γαλλία, με τον Πολωνό να καταλογίζει τρία πέναλτι.

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

Γεννημένος το 1981, είναι διαιτητής στην κορυφαία κατηγορία της χώρας του από το 2008, ενώ έγινε διεθνής την 1η Ιανουαρίου 2011. Έκανε το ντεμπούτο του στο Champions League, το 2014, σε αγώνα της Γιουβέντους εναντίον της Μάλμε.

Πρόσφατα ο Μαρτσίνιακ μίλησε σε συγκέντρωση ακροδεξιού κόμματος στην Πολωνία, έγιναν καταγγελίες στην UEFA και οι εξηγήσεις που έδωσε κρίθηκαν επαρκείς…

Μάντσεστερ Σίτι

Κατέκτησε με άνεση στο τέλος τον τίτλο στην Premier League, τερματίζοντας 5 βαθμούς μπροστά από την Αρσεναλ. Μια εβδομάδα νωρίτερα κατέκτησε και το FA Cup επικρατώντας 2-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και διεκδικεί το τρεμπλ στην Κωνσταντινούπολη για να μιμηθεί το επίτευγμα της Γιουνάιτεντ από το 1999.

«Όταν προκρίνεσαι σε τελικό Champions League, μπορείς να πανηγυρίζεις. Ένας τελικός κόντρα σε ιταλική ομάδα δεν είναι πάντα το καλύτερο δώρο. Η Ιντερ είναι πολύ ανταγωνιστική» τόνισε ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Η Σίτι σημείωσε φέτος 150 γκολ (!) σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στο top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έκανε μελετημένο rotation στα τελευταία ματς του πρωταθλήματος, προφυλάσσοντας παίκτες αλλά δίνοντας και ανάσες ύστερα από ένα εξοντωτικό διάστημα. Πάντα σε ένα 3-3-3-1 που στην εξέλιξη μεταβάλλεται σε 3-4-2-1, με τους Στόουνς, Ρόδρι στον άξονα και τον Γκιουντογάν να ανεβαίνει ψηλότερα και να γίνεται 10άρι δίπλα στον Ντε Μπράινε.

Ιντερ

Τερμάτισε στην 3η θέση της Serie A ανανεώνοντας την παρουσία της στο Champions League και κάνοντας ένα εντυπωσιακό finish στη σεζόν με 11 νίκες σε 12 επίσημα. Μεταξύ αυτών και ο τελικός του Coppa Italia όπου επιβλήθηκε με 2-1 της Φιορεντίνα στη Ρώμη. «Ηταν ένα όνειρο η παρουσία μας στον τελικό αλλά το πιστέψαμε πολύ και τα καταφέραμε. Είμαι περήφανος για αυτή την ομάδα. Η πρόκρισή μας επί της Μίλαν επέφερε ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση και αισιοδοξία» υπογράμμισε ο Σιμόνε Ιντσάγκι.

Τελικός, πρώτος ευρωπαϊκός μετά από τρία χρόνια, στο Europa League του 2020 είχε ηττηθεί από τη Σεβίλλη με 3-2. Οι τιφόζι είναι δίπλα της, όσοι έμειναν στο Μιλάνο θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι από γιγαντοοθόνες στο «Τζιουζέπε Μεάτσα», έχοντας εξαντλήσει κρατήσεις 60.000 θέσεων. Απών ο παγκίτης εξτρέμ Κορέα, λογικά προλαβαίνει ο μεσοεπιθετικός Μκχιταριάν, που λείπει από τη ρεβάνς με τη Μίλαν.

Πιθανές ενδεκάδες

Μάντσεστερ Σίτι (3-3-3-1): Έντερσον – Γουόκερ, Ακάντζι, Ρ. Ντίας – Στόουνς, Ρόδρι, Γκιουντογάν – Μπ. Σίλβα, Ντε Μπράινε, Γκρίλις – Χάαλαντ.

Ιντερ (3-5-2): Ονάνα – Νταρμιάν, Ατσέρμπι, Μπαστόνι – Ντάμφρις, Μπαρέλα, Μπρόζοβιτς, Τσαλχάνογλου, Ντιμάρκο – Τζέκο, Μαρτίνες.

Οι άλλες που έκαναν τρεμπλ

Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Αγγλίας η Σίτι, διεκδικεί το τρεμπλ με την κατάκτηση του φετινού Champions League. Ένα επίτευγμα που έχουν κάνει πράξη άλλες επτά ομάδες, με τις Μπαρτσελόνα (2009 και 2015) και Μπάγερν (2013 και 2020) να το πραγματοποιούν από δύο φορές.

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

Πρώτη χρονικά ήταν η Σέλτικ το 1967, η οποία μάλιστα είναι και η μόνη με τέσσερις τίτλους στην ίδια σεζόν αφού είχε πάρει και το Λιγκ Καπ Σκωτίας. Ακολούθησαν ο Αγιαξ το 1972, η PSV Αϊντχόφεν το 1988, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999 και η Ιντερ το 2010.

Stat attack 

  • 2 κατακτήσεις Champions League, αμφότερες με την Μπαρτσελόνα (2009 και 2011) έχει ο Πεπ Γκουαρδιόλα που αν φτάσει τις τρεις, θα.. ισοφαρίσει τους Ζινεντίν Ζιντάν και Μπομπ Πέισλι – μόνο ο Κάρλο Αντσελότι έχει περισσότερες (4). 
  • 3 αγγλικές ομάδες έφτασαν τρεις σερί σεζόν στα ημιτελικά. Φέτος η Σίτι, παλιότερα η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
  • 4 όλοι κι όλοι, μαζί με τον φετινό, οι αγγλοϊταλικοί τελικοί στη διοργάνωση: Γιουβέντους – Λίβερπουλ 1-0 στο ματωμένο Χέιζελ το 1985, Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 το 2005 και αγγλική κατάκτηση στα πέναλτι και Μίλαν – Λίβερπουλ 2-1 το 2007 στην Αθήνα. Ισορροπία…
  • 5 διαφορετικές αγγλικές ομάδες έχουν σηκώσει το τρόπαιο (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Αστον Βίλα, Νότιγχαμ Φόρεστ) και η Σίτι φιλοδοξεί να γίνει η έκτη – αντίθετα ούτως ή άλλως η Ιταλία θα μείνει στις τρεις (Μίλαν, Γιουβέντους και Ιντερ).
  • 6 φορές, μαζί με τον φετινό, σε τελικό η Ιντερ, όσους και ο Αγιαξ και είναι στην 8η θέση της σχετικής λίστας, της οποίας ηγούνται η Ρεάλ με 17 και η Μίλαν με την Μπάγερν (από 11).

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

  • 7 οι προπονητές με κατακτήσεις με δύο διαφορετικές ομάδες αν τα καταφέρει ο Πεπ Γκουαρδιόλα φέτος. Προηγήθηκαν οι Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο 1983), Οτμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν 2011), Ζοσέ Μουρίνιο (Πόρτο 2004, Ιντερ 2010), Γιουπ Χάινκες (Ρεάλ 1998, Μπάγερν 2013) και Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν 2003 και 2007, Ρεάλ 2014 και 2022).
  • 8 τρόπαια σε 9 τελικούς… εντός των τειχών μετρά ο Σιμόνε Ιντσάγκι που θεωρείται «μετρ» των τελικών: Κύπελλο και Σούπερ Καπ, φέτος ήδη πήρε το κύπελλο νικώντας τη Φιορεντίνα με 2-1 και το Σούπερ Καπ (3-0 τη Μίλαν).
  • 9 παίκτες στην ιστορία έχουν κατακτήσει Κύπελλο Πρωταθλητριών και Παγκόσμιο Κύπελλο την ίδια σεζόν. Εξι εξ αυτών τα κατάφεραν με Μπάγερν και Δυτική Γερμανία το 1974 (Σεπ Μάιερ, Πολ Μπράιτνερ, Χανς Γκιόργκ Σβάρτζενμπεκ, Φρανζ Μπέκενμπαουερ, Γκερντ Μίλερ και Ούλι Χένες) κι ακολούθησαν τρεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης: ο Γάλλος Κριστιάν Καρεμπέ το 1998, ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Κάρλος το 2002 και ο Γάλλος Ραφαέλ Βαράν το 2018. Η λίστα θα αυξηθεί στους δέκα, είτε με τον Χούλιαν Αλβαρες της Σίτι είτε με τον Λαουτάρο Μαρτίνες της Ιντερ.
  • 10 γκολ είχε ο θεαματικότερος τελικός, Ρεάλ Μαδρίτης – Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 7-3 το 1960 και ακολούθησε με 6 το Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 το 2005.
  • 11 λεπτά με προβάδισμα δύο γκολ σε ημιτελικό αγώνα της διοργάνωσης πέτυχαν μόνο η Ιντερ φέτος (με τη Μίλαν) και παλιότερα η Γιουβέντους (με τη Γιουνάιτεντ το 1999), η Γιουνάιτεντ (με την Αρσεναλ το 2009) και η Σίτι (με τη Ρεάλ το 2022).
  • 12 γκολ σημείωσε φέτος στη διοργάνωση ο Χάαλαντ της Σίτι. Κομμάτι δύσκολο να απειλήσει τα ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σταρ είχε βάλει 17 (2013-14) και 16 (2015-16) τέρματα αντίστοιχα σε μια σεζόν.

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

  • 14 φορές η πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν είχε υποστεί ήττα στη διοργάνωση – η Σίτι φιλοδοξεί να γίνει η 15η. Δις το πέτυχαν οι Λίβερπουλ (1981 και 1984), Μίλαν (1989 και 1994), Αγιαξ (1971 και 1995), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (το 1999 με μόλις 5-6-0, αλλά και το 2008) και από μια οι Ιντερ (1964), Νότιγχαμ Φόρεστ (1979), Ερυθρός Αστέρας (1991), Μαρσέιγ (1993), Μπαρτσελόνα (2006) και Μπάγερν (2020, η μόνη που το κατέκτησε μόνο με νίκες!).
  • 17 από τους 67 τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης κρίθηκαν μετά το 90λεπτο: πέντε στην παράταση (με τελευταίο το Ρεάλ – Ατλέτικο 4-1 το 2014), 11 στα πέναλτι (με τελευταίο το Ρεάλ – Ατλέτικο το 2016) κι ένας σε επαναληπτικό (Μπάγερν – Ατλέτικο το 1974 μιας και δεν προβλεπόταν ακόμη η διαδικασία των πέναλτι).
  • 20 συνολικά οι ομάδες που έχουν φτάσει ως τον τελικό δεν το κατέκτησαν ποτέ, όπως… ο Παναθηναϊκός, η Αρσεναλ, η Τότεναμ, η Μονακό και άλλες. Έσχατη, η Σίτι το 2021. Η πλέον… έκπτωτη «βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης καθώς έφτασε τρεις φορές στον τελικό και απέτυχε ισάριθμες, δίχως όμως ήταν στο 90λεπτο! Το ’74 ηττήθηκε σε επαναληπτικό από την Μπάγερν ενώ το ’14 και το ’16 από τη Ρεάλ στην παράταση και στα πέναλτι αντίστοιχα!
  • 26 σερί αγώνες αήττητη είναι εντός έδρας στο Champions League η Μάντσεστερ Σίτι (24-2-0).
  • 35 γκολ στη διοργάνωση έφτασε ο Ερλινγκ Χάαλαντ, κατέχοντας το ρεκόρ του πιο γρήγορου (σε μόλις 27 αγώνες) και του νεότερου (22 ετών και 272 ημερών). Ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ είχε φτάσει τα 35 τέρματα σε 42 αγώνες και κατείχε το εν λόγω ρεκόρ.

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

  • 37 ετών, 2 μηνών και 25 ημερών θα είναι το βράδυ του τελικού ο Εντιν Τζέκο που αν σκοράρει για την Ιντερ θα… σπάσει το ρεκόρ του γηραιότερου σκόρερ (36 ετών και 33 ετών ο Πάολο Μαλντίνι της Μίλαν το 2005), όχι όμως και του γηραιότερου που έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελικό (41 ετών και 86 ημερών ο Ντίνο Τζοφ της Γιουβέντους το 1983), ούτε και του γηραιότερου νικητή (38 ετών, 10 μηνών και 28 ημερών ο Μαλντίνι το 2007).  Τρομερή συγκυρία ότι το βράδυ του φετινού τελικού ο κίπερ Σαμίρ Χαντάνοβιτς της Ιντερ θα είναι ακριβώς ηλικιακά όσο και ο Μαλντίνι το 2007! Έστω βέβαια κι αν δεν είναι βασικός πλέον…
  • 56%, ήτοι 14 οι συνολικές κατακτήσεις ευρωπαϊκών κυπέλλων από αγγλικές ομάδες στις 25 φορές που βρέθηκαν σε τελικό.
  • 66% επιτυχία έχει η Ιντερ σε τελικούς. Είναι ο 10ος ευρωπαϊκός της τελικός φέτος, έχει πάρει έξι τρόπαια: τρεις φορές το Πρωταθλητριών (1964, 1965, 2010) και ισάριθμες το UEFA Cup (1991, 1994, 1998). Χαμένοι τελικοί του Πρωταθλητριών (1967, 1972) και του Europa (2020).
  • 100 νίκες στον θεσμό έφτασε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, μόνο οι Κάρλο Αντσελότι (107) και σερ Αλεξ Φέργκιουσον (102) έχουν περισσότερες.

Τι έχει χρόνια να συμβεί σε τελικό;

Αποβολή. Στατιστικά, οι κόκκινες κάρτες σε τελικό είναι σπάνιες. Σε 67 σεζόν, από το 1956 δηλαδή, μόνο τρεις παίκτες έχουν δει την κόκκινη κάρτα στον αγώνα που αναδεικνύει την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το 2006 ο Γερμανός κίπερ Γενς Λέμαν της Αρσεναλ (στο 2-1 από την Μπαρτσελόνα), το 2008 ο Ντιντιέ Ντρογκμπά της Τσέλσι (στην παράταση, στο 1-1 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και το 2017 ο Χούαν Κουαδράδο της Γιουβέντους (με τη Ρεάλ, στην ήττα με 4-1).

Αυτογκόλ. Σε τελικούς έχουν σημειωθεί γκολ… σχεδόν με κάθε τρόπο. Με φάουλ, με πέναλτι, με κεφαλιές, με λάθη τερματοφυλάκων, αλλά μόνο μια φορά με αυτογκόλ, κι αυτό το 1961. Τότε, από τον τερματοφύλακα Αντονι Ράμαλετς της Μπάρτσα στον τελικό με την Μπενφίκα. Με τους σημερινούς κανονισμούς βέβαια, ίσως χρεωνόταν και ως γκολ του επιτιθέμενου.

Μάντσεστερ Σίτι – Ιντερ. Ο Τεντ και… το λάσο

Γκολ με κεφαλιά. Και γκολ με το κεφάλι «καθυστερούν» σε τελικούς. Ήτοι, από τα τρία (!) των Γοδίν, Ράμος και Μπέιλ στο Ρεάλ – Ατλέτικο του 2014).

Γκολ με φάουλ. Είναι σπάνια σε τελικούς, τέσσερα όλα κι όλα. Υπάρχει όμως μια ατέρμονη συζήτηση, όταν συμπαίκτης στρώνει την μπάλα πριν ο σκόρερ σουτάρει (και σκοράρει), αν θεωρείται γκολ-φάουλ ή όχι. Συν ότι δύο εξ αυτών, του Λουίς Αραγονιές της Ατλέτικο το 1974 με την Μπάγερν (έληξε 1-1, στον επαναληπτικό οι Βαυαροί νίκησαν με 4-0) και του Ρόναλντ Κούμαν της Μπαρτσελόνα 1992 με τη Σαμπντόρια (1-0), ήταν στην παράταση. Στο 90λεπτο ήταν μόνο του Φραντζ Ροτ της Μπάγερν το 1976 με τη Σεντ Ετιέν και του Μάριο Μπάσλερ το 1999 με την Μπάγερν κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, τόσο το σουτ του Κούμαν όσο και του Ροτ δεν ήταν απευθείας αλλά με πάσα από συμπαίκτες, Χρίστο Στόιτσκοφ και Φραντζ Μπέκενμπαουερ αντίστοιχα…

Γρηγορότερο γκολ. Δευτερόλεπτα, επακριβώς 53, είχαν περάσει από τότε που σημειώθηκε το γρηγορότερο γκολ σε τελικό. Το είχε σημειώσει ο εμβληματικός Πάολο Μαλντίνι το 2005 στην Κωνσταντινούπολη, για τη Μίλαν στο 3-3 με τη Λίβερπουλ.

Πέναλτι. Το τελευταίο πέναλτι σε τελικό ήταν του Μο Σαλάχ στο 2’ του τελικού της Λίβερπουλ με την Τότεναμ το 2019 στη Μαδρίτη, ήταν και το πρώτο πέναλτι υπέρ νικήτριας ομάδας μετά από αυτό του Στέφαν Εφενμπεργκ για την Μπάγερν το 2001 στο Μιλάνο με τη Βαλένθια.

Χατ τρικ σε τελικό. τελευταίο ήταν το 1969 από τον Ιταλό Πιερίνο Πράτι στο Μίλαν – Αγιαξ 4-1.

Σκορ. Ποια δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ σε τελικούς; Σχεδόν όλα βγήκαν. Σχεδόν, όχι όλα. Κυριότερο, το 1-0: πέρυσι με το Ρεάλ – Λίβερπουλ εμφανίστηκε για 17η φορά επί συνόλω 67 αγώνων. Αρκετές ομάδες έχουν βάλει έως 4 γκολ και μία, η Ρεάλ, είχε πετύχει 7, το 1960. Ουδέποτε κάποια σημείωσε 5 ή 6. Από τη δεκαετία του ’50 λοιπόν, ποια σκορ δεν είδαμε ποτέ σε τελικό; Ισοπαλία με σκορ 4-4 και νίκες με 5-1 και 5-2 από σκορ-«μαμούθ» – και το 3-2 από το Μπενφίκα – Μπάρτσα το 1961…

Trivia

  •  Για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης και οι δύο φιναλίστ του τελικού φορούν μπλε, μετά το Τσέλσι – Σίτι 1-0 το 2021.
  • Αρκετοί γνώριμοι έχουν εμφανιστεί και στις δύο ομάδες. Τις φανέλες αμφότερων φόρεσαν στο παρελθόν οι Μάριο Μπαλοτέλι, Ολεξάντρ Κολάροφ, Πατρίκ Βιεϊρά, ο νυν «νερατζούρο» Εντιν Τζέκο ήταν «σίτιζεν» το 2010-15 ενώ αμφότερες προπόνησε ο Ρομπέρτο Μαντσίνι (την Ιντερ το 2004-08 και τη Σίτι το 2019-13).
  • Εμπειρία από αγγλικές ομάδες έχουν οι Χένρικ Μκχιταριάν, Ματέο Νταρμάν και Ρομέλου Λουκάκου της Ιντερ, μάλιστα ο Βέλγος έπαιξε 18 φορές ενάντια στη Σίτι (3-3-12) σκοράροντας πέντε φορές, όλες με την Εβερτον.
  • Ιταλική… γνώση στη Σίτι έχει κατ’ αρχάς ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα, αγωνιζόμενος σε Μπρέσια (2001-02) και Ρόμα (2002-03).
  • Μάλιστα ο νυν τεχνικός της Ιντερ, Σιμόνε Ιντσάγκι, είχε σκοράρει στο 5-0 της Λάτσιο επί της Μπρέσια (με βασικό τον Γκουαρδιόλα) στις 4 Νοεμβρίου 2001!

Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 6/6/2023