Menu

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην… αρένα των τίτλων

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην… αρένα των τίτλων

Η φετινή είναι η 19η σεζόν που η Euroleague διεξάγεται ως… κλειστό, ως επί το πλείστον, πρωτάθλημα, με τον θεσμό όμως να… ζει από το μακρινό 1958, εποχή που ως και τα 70s που κυριαρχούσαν η Ρίγα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ντινάμο Τιφλίδας ως σοβιετικές ομάδες και, εκτός… σιδηρούν παραπετάσματος, η Ρεάλ και η Βαρέζε. Τα συνολικά 62 τρόπαια έχουν μοιραστεί Ισπανοί και Ιταλοί (από 13), με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να έχουν, μαζί, 9, βέβαια αν τα 3 της ΤΣΣΚΑ στη (νέα) εποχή της Ρωσίας προστεθούν στα 8 της ΕΣΣΔ τότε τα 9 ελληνικά είναι στην 3η θέση. Συλλογικά δε η Ρεάλ έχει 10 κατακτήσεις, η ΤΣΣΚΑ 7 ενώ Παναθηναϊκός και Μακάμπι έχουν μείνει στα έξι. Κοντολογίς απόψε, στο κλειστό του ΟΑΚΑ, θα παραταχθεί το… 20,96% των τροπαίων του θεσμού γενικά και 13/32 από τότε που απέκτησε Final 4 η διοργάνωση, ήτοι το 1988.

Το alter ego και η… κατάρα

Απέναντι στον «εξάστερο» δεν θα τεθεί μόνο το επί 13 συναπτά έτη… alter ego του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον σύλλογο αλλά δύο από τα μεγαλύτερα «ζευγάρια» της διοργάνωσης με τέσσερα πολύ μεγάλα παιχνίδια σε Final 4, εξ αυτών δύο τελικοί. Οι Μοσχοβίτες πήραν το αίμα τους πίσω και έφραξαν τον δρόμο του Παναθηναϊκού δυο φορές στα «πέτρινα χρόνια» που πέρασαν από την τελευταία παρουσία του σε Final 4 (στην Κωνσταντινούπολη, το 2012): στις σειρές των play offs του 2014 με 3-2 και του 2015 με 3-1. Αλλά… τζίφος καθώς και τις δύο εν λόγω χρονιές, σαν μια… αφανή κατάρα πάνω από τη Μόσχα, η ΤΣΣΚΑ απέτυχε να φτάσει, όχι μόνο στο τρόπαιο, αλλά έστω και στον τελικό με… θύτες στο Μιλάνο τη Μακάμπι και στη Μαδρίτη τον Ολυμπιακό, αντίστοιχα.

Η ΤΣΣΚΑ δεν έχει φτάσει ποτέ λοιπόν στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, όταν αντιμετωπίζει σε Final 4 ή… play offs τον Παναθηναϊκό (!) ενώ είναι αξιοσημείωτο πως από το 20002 δεν υπήρξε Final 4 που να απουσιάζουν αμφότερες. Τελευταίο ήταν το ‘99 στο Μόναχο, παρουσία της Ζάλγκιρις, του Ολυμπιακού και των συλλόγων της Μπολόνια, Κίντερ (νυν Βίρτους) και Τιμσίστεμ (νυν Φορτιτούτο)!

ΟΑΚΑ και Βερολίνο

Πέντε αναμετρήσεις τους λοιπόν διεξήχθησαν στο πλαίσιο Final 4, συμπεριλαμβανομένων δυο τελικών. Παρεμπιπτόντως, και τις δυο φορές ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που σήκωσε την κούπα. Μια το 2007 (με τον Ραμούνας Σισκάουσκας να φτάνει τους 20π., τον Τομάσεβιτς του 16 και τον Διαμαντίδη τους 15, στο 93-91, εντός ΟΑΚΑ). Και το 2009, στο Βερολίνο, με τον Βασίλη Σπανούλη και τον Αντώνη Φώτση να δίνουν από 13 πόντους και τους Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους να προσθέτουν από 10, στο 73-71.

Για να βρούμε το πρώτο Final 4 που τους αφορούσε και στις δύο, θα χρειαστεί να πάμε πίσω στο 1996 στο Παρίσι και στον ημιτελικό, οπότε οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν 81-71… καθοδόν για τον πρώτο αστέρι της ιστορίας τους. Ο Ντομινίκ Ουίλκινς σταμάτησε τότε στους 35 πόντους.

Το 2005 βρέθηκαν στον μικρό τελικό, της Μόσχας που είχε και δυο παρατάσεις, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί 94-91. Η μόνη φορά που η ΤΣΣΚΑ έπεσε πάνω στον ΠΑΟ σε Final 4 και νίκησε ήταν το 2012, στον ημιτελικό της Κωνσταντινούπολης (66-64), με τον Αντρέι Κιριλένκο να δίνει 17 π. και 9 ριμπάουντ.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 28/12/2018