Menu

Μπόκα Τζούνιορς – Παλμέιρας. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης της…

Μπόκα Τζούνιορς – Παλμέιρας. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης της…

Εννοείται ότι το Copa Libertadores είναι μια… αργεντινοβραζιλιάνικη υπόθεση. Από τα 58 τρόπαια, τα 24 κατέληξαν σε αργεντίνικες ομάδες και τα 18 σε βραζιλιάνικες. Ωστόσο υπάρχει εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες ένας άλλος στόχος, συλλογικός: να ξεπεραστούν τα 7 τρόπαια της Ιντεπεντιέντε, που είναι στην κορυφής της σχετικής λίστας. Μόνο η Μπόκα Τζούνιορς μπορεί, που είναι στα 6 αλλά… ρίζωσε εκεί από το 2007, και έπεται η ουρουγουάνικη Πενιαρόλ με 5 και τελευταίο το 1987.

Η φετινή σύνθεση των ημιτελικών ήταν ονειρεμένη για κάθε φίλο του futbol latino: Ρίβερ Πλέιτ – Γκρέμιο (διεξήχθη τα ξημερώματα) και Μπόκα Τζούνιορς – Παλμέιρας (απόψε). Η Γκρέμιο το πήρε πέρυσι, από το 2001 και την Μπόκα έχει να εμφανιστεί ομάδα που έκανε repeat σε κατακτήσεις. Συν ότι, με την περσινή επιτυχία της Γκρέμιο οι Βραζιλιάνοι έφτασαν τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες σε τελικούς επί Αργεντινών. Ο δε τελευταίος «εμφύλιος» σε τελικό ήταν το 2006 ανάμεσα σε Ιντερνασιονάλ και Σάο Πάουλο…

Η συντριβή

Χθες στο «Μονουμεντάλ», απόψε στο «Μπομπονέρα» οι Αργεντίνοι ζουν και αναπνέουν για τον τελικό των ονείρων τους. Ρίβερ – Μπόκα. Γίνεται; Το 2000 στα προημιτελικά, το 1978 και το 2004 στα ημιτελικά ήταν το καλύτερό τους. Φέτος; Η Μπόκα καλείται να αντιμετωπίσει τον… εφιάλτη που βλέπει από το 1994, στην πιο… μαύρη στιγμή της ιστορίας της στο Copa Libertadores. Τότε, η Μπόκα του Σέζαρ Λουίς Μενότι έπεσε σε έναν από τους πέντε (!) ομίλους του θεσμού μαζί με Βέλεζ Σάρσφιλντ, Κρουζέιρο και φυσικά Παλμέιρας. Το «Παλέστρα Ιτάλια» μετετράπη σε ό,τι ακριβώς ορίζεται το όνομά του για την Μπόκα, καθώς συνετρίβη με 6-1 και τερμάτισε στην επονείδιστη τελευταία θέση του ομίλου… Ενα από τα έξι γκολ είχε σημειώσει μάλιστα ένας νεαρός μπακ με τρομερό πόδι, που ονομαζόταν… Ρομπέρτο Κάρλος!

Με Αρουαμπαρένα και Μπερμούδες

Η εκδίκηση της Μπόκα Τζούνιορς άργησε, έξι χρόνια, αλλά ήρθε, μιας και η «βερδάο» απέκλεισε στα πέναλτι του επαναληπτικού ημιτελικού της Κορίνθιανς και οι «Γενοβέζοι» τη μεξικάνικη Ατλας. Το ραντεβού δόθηκε στους τελικούς, με τους Χουάν Ρομάν Ρικέλμε και Μάρτιν Παλέρμο στη γραμμή κρούσης. Κι όμως, τα γκολ ήρθαν από τον (μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ!) Ροδόλφο Αρουαμπαρένα, που ισοφάρισε δις τους Βραζιλιάνους στο 2-2 του «Μπομπονέρα».

Η ρεβάνς ορίστηκε, για εισπρακτικούς λόγους, στο «Μορουμπί» και όχι στο «Παλέστρα Ιτάλια», έμεινε στο 0-0 και μιας και στην ήπειρο δεν γουστάρουν τα εκτός έδρας γκολ και δεν τα μετράνε, τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι. Εκεί όπου ο Φαουστίνο Ασπρίγια κι ο Ρόκε Ζούνιορ αστόχησαν και ο (επίσης γνωστός μας, με το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό) Χόρχε Μπερμούδες με δικό του εύστοχο πέναλτι έδωσε τον τίτλο στην Μπόκα.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 24/10/2018