Menu

Αννα. Μια πρωταθλήτρια πριγκίπισσα

Αννα. Μια πρωταθλήτρια πριγκίπισσα

Γεννημένη τον 15αύγουστο του 1950 και κόρη του (Ελληνα) Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου –τι άλλο θέλει κανείς για να τη θεωρήσει χριστιανή ορθόδοξη μισή Ελληνίδα άλλωστε;- η πριγκίπισσα Αννα, είναι το μοναδικό μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, η οποία, συμμετείχε σε παγκόσμια αθλητική διοργάνωση και δη τη μεγαλύτερη: τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μητέρα της η σημερινή –αειθαλής- βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ και αδελφός της ο… γλυκοαίματος Κάρολος, σύζυγος της αείμνηστης λαίδης Νταϊάνα και μετά το θάνατό της, της Καμίλα πρώην Πάρκερ Μπολς. Σημειωτέον ότι ο κύριος Πάρκερ Μπολς, προ… Καμίλας αποτέλεσε και την πρώτη αγάπη της πριγκίπισσας στα τέλη της δεκαετίας του ’60!

Ο πατέρας της Φίλιππος, εγγονός της βασίλισσας Ολγας της Ελλάδας και μοναχογιός του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, αλλά, όταν ακόμα ήταν βρέφος, η οικογένεια αυτοεξορίστηκε: ο Ανδρέας καταδικάστηκε σε θάνατο για τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά του δόθηκε, εντέλει, χάρη. Από αυτόν, η πριγκίπισσα Αννα «κληρονόμησε» την αγάπη της για τα άλογα, αφού κι ο ίδιος -δεινός λάτρης της ιππασίας- διετέλεσε και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας για πάνω από εικοσαετία (1964-1986).

Ολυμπιονίκης

Η ενασχόλησή της με την ιππασία ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία και στάθηκε η αφορμή της γνωριμίας της με τον πρώτο της σύζυγο, Μαρκ Φίλιπς (σ.σ. τον παντρεύτηκε σαν σήμερα, το 1973, στο Αβαείο του Ουέστμινστερ), ο οποίος μάλιστα ήταν δεινός ιππέας και είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο στους Αγώνες του 1972. Στα 21 της Αν Ελίζαμπεθ Αλις Λουίζ –αυτά τα ονόματα της έχουν δοθεί- κέρδισε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τριάθλου και ψηφίστηκε από το BBC Sports η αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς το ‘71. Εκτοτε αγωνίστηκε με την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 1975, και στις ομαδικές αλλά και στις ατομικές δοκιμασίες. Το ταλέντο, η αφοσίωσή της στο άθλημα και η σκληρή προπόνηση την οδήγησαν, ως μέλος της βρετανικής ομάδας, το 1976 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, καθιστώντας την έτσι, το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που έλαβε μέρος στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Εκτοτε διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας (1986-94), το ‘87 μετείχε σε αθλητικό, τηλεοπτικό παιχνίδι του BBC ενώ υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Σόι πάει το βασίλειο

Σήμερα είναι εκπρόσωπος της Βρετανίας στη ΔΟΕ και της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της «βασιλικής συνταγματάρχου», στο σώμα των βασιλικών φρουρών, Household Division όπως ονομάζονται και συμμετέχει έφιππη σε παρελάσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στα 92α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, η πριγκίπισσα πρωτοστάτησε με τα αδέλφια της Κάρολο και Ανδρέα και τον ανιψιό της Γουίλιαμ, στην επίδειξη Trooping the colour, παρελαύνοντας έφιππη με τη βασιλική στρατιωτική στολή της. Στην επίδειξη αυτή είχε λάβει παλιότερα μέρος και η μητέρα της.

Κολλημένη στο παραδοσιακό «σκονισμένο» -αφού δεν τηρείται πλέον κατά γράμμα- πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας, δεν ανταλλάσσει χειραψίες με τον κόσμο, αφού η συνεχής και αδιάλειπτη αυτή κίνηση με τον κόσμο, θυμίζει περισσότερο άσκηση για τα χέρια, όπως εξομολογήθηκε η ίδια σε συνέντευξή της.

Το ταλέντο και την αγάπη της για το άθλημα έχει μεταλαμπαδεύσει στην κόρη της Ζάρα Φίλιπς η οποία έχει σήμερα μια επιτυχημένη καριέρα ως αναβάτρια, με μεγάλες οικονομικές απολαβές από σπόνσορες. Η Ζάρα έχει στο ενεργητικό της αρκετούς ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους, με ύστατο αυτόν της ασημένιας Ολυμπιονίκη στους αγώνες του Λονδίνου το 2012 με την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου μάλιστα το μετάλλιο της απένειμε η ίδια η μητέρα της. Σόι πάει το βασίλειο…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 14/11/2018