Menu

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας. Zvezda mi je sve και αγαστές σχέσεις

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας. Zvezda mi je sve και αγαστές σχέσεις

Η σχέση των οπαδών του Ολυμπιακού με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα μετρά αισίως… 33 χρόνια. Ηταν 1986 όταν για το Κύπελλο UEFA ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα και Γιουγκοσλάβοι οπαδοί είχαν έρθει στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Την παραμονή της αναμέτρησης τους επισκέφτηκαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού με σκοπό να πάρουν εισιτήρια και να τους στηρίξουν στην «μάχη» της εξέδρας γνωστοποιώντας τους την έχθρα με τους «πράσινους». Οι οπαδοί βρέθηκαν στην εξέδρα μαζί και, κάπου, εκεί ξεκίνησε μια δυνατή φιλία: πανό συμπαράστασης και ταξίδια, coreo αφιερωμένα στην άλλη ομάδα, στήριξη και, γενικά, μια σχέση μοναδική μεταξύ οπαδών.

Το κοινό σύνθημα που μοιράζονται οι δύο ομάδες και είναι μεταφρασμένο και στα ελληνικά («Είσαι στο μυαλό») και στα σέρβικα («Zvezda mi je sve») είναι ακόμα κάτι μοναδικό για τις δύο ομάδες που έχουν προσφέρει εντυπωσιακές σκηνές στους μεταξύ τους αγώνες.

Αστέρας και Ολυμπιακός ανταμώνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε επίσημο αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν με σέρβικες ομάδες άλλες δύο φορές: τον Σεπτέμβρη του ’89 απέκλεισαν τη Ραντ στο UEFA με ήττα 2-1 στο Βελιγράδι (και τέρμα του Τσαλουχίδη στο 89’) και 2-0 στη ρεβάνς με γκολ των Ντέταρι και Αναστόπουλου. Και, το 2017-18 στα προκριματικά του Champions League απέκλεισε, με τον Μπέσνικ Χάσι στον πάγκο, την Παρτίζαν με 3-1 στο Βελιγράδι (δύο ο Μπεν, ένα ο Εμενίκε) και 2-2 στο Καραϊσκάκη (Καρσελά και Φορτούνης τα γκολ).

Αν προσμετρηθούν και τα ματς με Γιουγκοσλάβους, ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε το 1967-68 από τη (βοσνιακή) Σεράγεβο με 2-2 και 1-3 και, το 1977-78, από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ με 3-1 και 1-5. 

Στο Βελιγράδι… το απόλυτο

Ο Crvena Zvezda αριθμεί άλλες 11 αναμετρήσεις με ελληνικές ομάδες με απολογισμό 6-0-5 (σ.σ. λείπει η ισοπαλία, χμ…) και, επιμέρους στο Βελιγράδι, έχει 5/5 νίκες! Ποιες;

  • Το 1970-71 στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών όταν νίκησε με 4-1 τον Παναθηναϊκό αλλά στον τελικό του Γουέμπλεϊ πήγε το «τριφύλλι» χάρη στο 3-0 της Λεωφόρου και τα γκολ του Αντωνιάδη (δύο) και του Καμάρα.
  • Το 1974-95 με 2-0 επί του ΠΑΟΚ για τον 1ο γύρο του Κυπελλούχων, έχοντας ηττηθεί με 1-0 στην Τούμπα από το τέρμα του Τερζανίδη.
  • Το 1976-77 με 3-1 επί της ΑΕΚ για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, το «ενωσίτικο» γκολ του Βάγκνερ στο 25’ χάρισε στην ΑΕΚ την πρόκριση αφού είχε επιβληθεί με 2-0 στο «Νίκος Γκούμας» με τα γκολ των Παπαϊωάννου και Μαύρου.
  • Το 1986-87 με 3-0 επί του Παναθηναϊκού στον 1ο γύρο του Πρωταθλητριών, οι «πράσινοι» του Βασίλη Δανιήλ είχαν νικήσει με το… εύθραυστο 2-1 στο ΟΑΚΑ με τα γκολ των Σαραβάκου και Δημόπουλου ως το ημίωρο αλλά είχε μειώσει (δραματικά, εντέλει) ο Τσέτκοβιτς στο 89’.
  • Το 1991-92 με 1-0 επί του Παναθηναϊκού στην πρώτη, στην ιστορία, φάση ομίλων εκείνου του «πειραματικού» Champions League, με πέναλτι του (νυν τεχνικού της Μπολόνια) Σίνισα Μιχάιλοβιτς και σε ματς που είχε διεξαχθεί, ελέω του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας, στη Σόφια. Λίγο καιρό νωρίτερα, το κατάμεστο από 80.000 κόσμου ΟΑΚΑ είχε δει τον Πάντσεφ να… οργιάζει με δύο γκολ (2-0).

Δέκα ματς. Γιατί… έντεκα; Υπάρχει κι ένα Αρης – Ερυθρός Αστέρας 3-0 τον Νοέμβριο του ’09, με δυο γκολ του Θανάση Παπάζογλου κι ένα του Κόκε, σε μονό ματς για όμιλο του Europa League.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday», στις 30/9/2019