Menu
Από τον Δώνη στον… Μέσι, ένας Μποσμάν δρόμος

Από τον Δώνη στον… Μέσι, ένας Μποσμάν δρόμος

Ηταν τέτοιες ημέρες, το 1990, όταν το ποδόσφαιρο άλλαξε, για πάντα. Αρκετοί είτε δεν είχατε γεννηθεί είτε δεν είχατε πάει ακόμη σχολείο. Το ποδόσφαιρο το άλλαξε μια δικαστική απόφαση κι ένα όνομα: ο Μποσμάν. Ο ίδιος όμως, ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν, δεν έτυχε ανάλογης αλλαγής ή αναγνώρισης – κι ας έγινε συνώνυμο της ελεύθερης διακίνησης ποδοσφαιριστών που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ζώνη.

Υστερα από πέντε χρόνια δικαστικών αγώνων, ο Βέλγος κέρδισε μια δίκη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου που άλλαξε για πάντα, τα πάντα: ως παίκτης της Λιέγης το 1990, τον ζήτησε η γαλλική Δουνκέρκη. Το συμβόλαιό του έληγε, η Λιέγη ζήτησε χρήματα για να τον αφήσει ελεύθερο, η μετεγγραφή ματαιώθηκε και ο Μποσμάν έκανε προσφυγή σε ένα αγώνα που εντέλει κρίθηκε, υπέρ του, στα πολιτικά δικαστήρια, μετά από πέντε χρόνια. Και, για πρώτη φορά, το περιβόητο άρθρο 48 της Συνθήκης της Ρώμης (του 1957!), εφαρμόστηκε στο ποδόσφαιρο.

Με τον «νόμο Μποσμάν» επιτράπηκε στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να μεταγράφονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από έξι μήνες προτού λήξει το συμβόλαιό τους ενώ ακυρώθηκαν όσοι κανονισμοί εθνικών ομοσπονδιών χωρών – μελών της Ε.Ε. επέβαλαν περιορισμούς σε τέτοιου είδους μεταγραφές και ένα ανώτατο όριο ξένων ποδοσφαιριστών, όριο που επίσης καταργήθηκε. Τοιουτοτρόπως, οι εργασιακοί νόμοι που είχαν ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν και στο ποδόσφαιρο, αποτελώντας μία νέα, τότε, πραγματικότητα.

Από τον Δώνη στον… Μέσι, ένας Μποσμάν δρόμος

Στις 5 Ιουνίου 1996 ο Γιώργος Δώνης έγινε ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που έκανε χρήση του «νόμου Μποσμάν». Πήγε στην Μπλάκμπερν Ρόβερς με ετήσιες αποδοχές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών! Ακολούθησαν εκατοντάδες άλλοι, απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ισως, δε, το προσεχές καλοκαίρι ο Λιονέλ Μέσι να αποτελέσει την πιο ηχηρή μεταγραφή «ελεύθερου» παίκτη όλων των εποχών – η Παρί, η Σίτι, ίσως και κάποια άλλη, αναμένουν την απόφασή του.

Καλά όλα αυτά, αλλά για να φτάσει ως τη δικαστική νίκη, ο Βέλγος αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα. Εδώ και 30 χρόνια, χιλιάδες ποδοσφαιριστές εκμεταλλεύτηκαν τον «νόμο Μποσμάν» είτε αλλάζοντας ομάδες, ως ελεύθεροι έξι μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου, ούτε αγωνιζόμενοι ως «κοινοτικοί» σε ευρωπαϊκή χώρα. Χιλιάδες! Πόσοι εξ αυτών θυμήθηκαν τον Μποσμάν; Μόνο Οι αδερφοί Ντε Μπουρ και ο Ραμπιό που του έδωσαν μερικές χιλιάδες ευρώ…

Από τον Δώνη στον… Μέσι, ένας Μποσμάν δρόμος

Γιατί; Διότι ο Μποσμάν ήταν 31 ετών όταν κέρδισε τη δίκη, και την ελευθερία του από τη Λιέγη, ωστόσο κανένας σύλλογος δεν τον ήθελε στο ρόστερ του. Ακολούθησε μεταγραφικός χορός εκατομμυρίων αλλά δεν αφορούσε τον άνθρωπο που άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Εμεινε απένταρος, έζησε με το γονικό επίδομα των 700 ευρώ που του κατέβαλλε το βελγικό κράτος και με μερικά χρήματα που κέρδιζε από συνεντεύξεις, αλλά κι αυτές μειώθηκαν με τα χρόνια. Επεσε σε κατάθλιψη, βγήκε παρηγοριά στο αλκοόλ. Ο Μποσμάν κατέληξε να ζει στο γκαράζ του πατρικού του σπιτιού! Ίσως να το μετάνιωσε που τότε απέρριψε δελεαστικές προσφορές για να κάνει πίσω.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 30/12/2020