Menu

Η επόμενη μέρα μετά τις άδειες!

Η επόμενη μέρα μετά τις άδειες!

Λένε ότι οι πιο δύσκολες γλώσσες του κόσμου είναι η ιατρική διάλεκτος, η δικηγορική και τα… κινέζικα. Επιστρέψτε μας να προσθέσουμε άλλη μία καθότι το λεξιλόγιο του προσεχούς διαγωνισμού των πανελλαδικών αδειών επτά καναλιών συμπεριλαμβάνει και νομικούς όρους και τηλεοπτικούς, σε ένα βιβλίο που μάλλον δύσκολα διαβάζεται προτού ολοκληρωθεί!

Ωστόσο υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν αλλάζουν. Πρώτον, πριν από 14 μήνες έγινε ένας ακόμη διαγωνισμός για τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Θυμάστε που κλείστηκαν για σχεδόν τέσσερα 24ωρα σε ένα κτίριο (της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) καναλάρχες, επιχειρηματίες και άλλοι; Καλά θυμάστε. Οι άδειες τότε κατέληξαν, έναντι 246 εκατομμύρια ευρώ σε Γιάννη Αλαφούζο, Χρήστο Καλογρίτσα, Θοδωρή Κυριακού και Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον Ιβάν Σαββίδη να παίρνει τη θέση του Καλογρίτσα ως υπερθεματιστή της δημοπρασίας μιας και ο τελευταίος δεν είχε καταβάλει την πρώτη δόση. Τούτο το στόρι τελείωσε άδοξα πέρυσι τέτοιες ημέρες, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό και τα πάντα έμειναν… ως είχαν. Καλά ως εδώ;

Γιατί επτά, και όχι τέσσερις;

Δεδομένο δεύτερο, η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει νέο διαγωνισμό, αυτή τη φορά με την ελπίδα να είναι νόμιμος και συνταγματικός. Και επειδή η περσινή του «ακύρωση» οφειλόταν εν πολλοίς στην (ανεξήγητη, ακόμη…) επιλογή να μείνει τελείως εκτός διαδικασίας το ΕΣΡ, τούτη τη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει την… μπάγκετα για όλη την «ορχήστρα» του διαγωνισμού. Και ξεκίνησε αποφασίζοντας ότι οι πανελλαδικές άδειες πρέπει να είναι επτά, και όχι τέσσερις.

Μιας και τούτα τα μάθατε νεράκι, ας μπερδευτείτε και, ίσως, προβληματιστείτε λίγο: γιατί επτά; Μα είναι τόσο απλό και ελληνικό: διότι τα μισά μέλη του ΕΣΡ πρότειναν τέσσερις άδειες, τα άλλα μισά δέκα και τα βρήκαν στη μέση! Και επειδή η κυβέρνηση, και για επικοινωνιακούς λόγους, δεν θέλει να χάσει τα περσινά μύρια, τι έκαναν; Διαιρώντας το 246 (το συνολικό περσινό ποσό σε εκατ. ευρώ) με το 7 (φετινός αριθμός αδειών) βγάζεις 35,14 και στρογγυλοποιώντας το, βγαίνει 35 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για καθεμιά από τις επτά άδειες! Μα δεν είναι μαθηματικά δημοτικού; Είναι.

Επτά οι άδειες το ένα κρατούμενο, 35 μύρια για αρχή το δεύτερο, τι απομένει; Μα φυσικά ποιος θα πληρώσει και, φυσικά, πώς; ΕΣΡ και Νίκος Παππάς (ο αρμόδιος υπουργός) αποδέχθηκαν τα χρήματα να καταβληθούν σε δέκα ετήσιες δόσεις, ήτοι 3,5 εκατ. ευρώ ανά έτος. Not bad.

Ποιοι θέλουν άδεια;

Ποιος όμως θα λάβει μέρος στον προσεχή διαγωνισμό; Η πεντάδα που θεωρείται «σιγουράκι» για τη διεκδίκηση μιας άδειας είναι οικογένεια Βαρδινογιάννη για το Star, ο Θεόδωρος Κυριακού για τον ΑΝΤ1, ο Γιάννης Αλαφούζος για τον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον Alpha και Ιβάν Σαββίδης για το Epsilon TV. Απομένουν, κοντολογίς, δύο άδειες μιας και θα δημοπρατηθούν, όταν γίνει ο διαγωνισμός, επτά. Να βάλουμε και τον Βαγγέλη Μαρινάκη μέσα; Ναι, δεδομένη –από πέρυσι- η πρόθεσή του για κανάλι. Ακούγεται επίσης ότι ίσως διεκδικήσει μία ο Δημήτρης Μελισσανίδης (που είχε δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΔΟΛ καταθέτοντας τη δεύτερη υψηλότερη προσφορά, πίσω από τον κ. Μαρινάκη). Εξι, μπορεί και επτά λοιπόν. Ογδοος, δύσκολα…

Το προαναφερθέν όμως ίσως δεν είναι και τόσο… σιγουράκι. Κι αυτό διότι εκτός από τις επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειες αργότερα θα δημοπρατηθούν τρεις θεματικές (π.χ. για ψυχαγωγικό ή αθλητικό κανάλι). Και πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση της οικογένειας Βαρδινογιάννη να αποκτήσει μια πανελλαδική άδεια μεν, όχι όμως για το Star αλλά για το… Mega!

Τα megaλα σενάρια

Τι γίνεται με το Mega λοιπόν; Η αλήθεια είναι ότι δεν κινείται φύλλο εδώ και πάρα πολύ καιρό ωστόσο τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Οι Βαρδινογιάννης, που είναι μεγαλομέτοχοι στο κανάλι, μαζί με τους κ.κ. Μαρινάκη και Σαββίδη (οι οποίοι το καλοκαίρι απέκτησαν σταδιακά τα ποσοστά των Σταύρου Ψυχάρη και Γιώργου Μπόμπολα αντίστοιχα), προσπαθούν να πετύχουν συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για τα χρέη, χωρίς «κούρεμα» των δανείων αλλά με χαμηλότερο επιτόκιο, συν αποδοχή των πιστωτών εταιρειών ύψους 70% στα οφειλόμενα.

Αν τυχόν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε το business plan που έχει θεσπιστεί πάει… περίπατο και θα διεκδικηθεί μια άδεια από τους εν λόγω επιχειρηματίες με στόχο, μελλοντικά, η νέα εταιρεία να συγχωνευτεί με την «Τηλέτυπος», την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Mega. Κι εδώ υπάρχει όμως ένα «αλλά» καθώς είναι γνωστές από το νυν ποδοσφαιρικό (Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ) status quo οι κακές σχέσεις Μαρινάκη και Σαββίδη, εξ ου και θεωρείται πολύ πιθανό ο Σαββίδης να κινηθεί… σόλο (για το Epsilon TV) και οι Μαρινάκης, Βαρδινογιάννης για το Mega. Οσο για το Star; Θα διεκδικήσει, στο επόμενο βήμα, θεματική άδεια, πιθανότατα ψυχαγωγική.

Το χρονοδιάγραμμα

Μπερδευτήκατε; Ε, όχι και τόσο! Κρατήστε ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε επτά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που διεκδικούν νυν και υποψήφιοι καναλάρχες και, αργότερα, ο τηλεοπτικός «χάρτης» της επικράτειας θα συμπληρωθεί από άλλα τρία, θεματικά κανάλια.

Πόσο άμεσο είναι, όμως, αυτό το μέλλον; Η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι έτοιμη και με το που δημοσιευτεί (στον εγχώριο Τύπο και σε τρεις ξένες εφημερίδες όπως ορίζουν οι όροι του διεθνούς διαγωνισμού) υπάρχει περιθώριο 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων των υποψηφίων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατόπιν το ΕΣΡ θα προχωρήσει στον έλεγχο των φακέλων ώστε να κρίνει τη νομιμότητα (ή μη) των υποψηφίων και στη συνέχεια θα αναρτηθεί ο πίνακας των «αποδεκτώς συμμετεχόντων», όπως είναι ο χαρακτηριστικός όρος, ώστε να κατατεθούν, αν κατατεθούν, οι όποιες ενστάσεις, είτε από αποκλεισθέντες είτε από προκριθέντες. Την προηγούμενη φορά, υπενθυμίζουμε, είχαν κάνει ενστάσεις… όλοι για όλους. Στο τέλος θα δημοσιοποιηθεί η λίστα με όσους θα διεκδικήσουν άδεια και θα ακολουθήσει ο προσδιορισμός της ημέρας και του τόπου της διενέργειας της δημοπρασίας. Καλό Φεβρουάριο, άντε αρχές Μάρτη…

Προσφυγές και «μαύρο»

Καλό το χρονοδιάγραμμα; Ναι μεν αλλά, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Και τα «μεν» αφορούν τις εντάσεις και τις προσφυγές, ήδη μάλιστα ΣΚΑΪ, Star, ANT1, Alpha αλλά και συνολικά η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (πού αλλού;) ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και καταγγέλλουν τόσο τον αριθμό των αδειών όσο και την τιμή εκκίνησης, ως αποφάσεις αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Α, και κάτι τελευταίο. Τα κανάλια που λειτουργούν τώρα και δεν θα πάρουν άδεια θα πρέπει να κλείσουν σε τρεις μήνες από την ανάδειξη των νικητών. Θα πέσει «μαύρο» δηλαδή. Εκτός αν προτιμήσουν να διεκδικήσουν θεματική άδεια, οπότε θα πρέπει (μέσα στο τρίμηνο αυτό) να μετατραπούν σε θεματικά.

Με βήμα αργό στο Epsilon TV

Από τον Αύγουστο, οπότε και έδωσαν τα χέρια, τα λένε και τα ξαναλένε Ιβάν Σαββίδης και Φίλιππος Βρυώνης αναφορικά με τη μεταβίβαση του Epsilon TV έναντι ποσού κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία της μεταβίβασης κυλάει, ωστόσο, αρκετά αργά και μόλις προ ολίγων ημερών οριστικοποιήθηκε στην Dimera Media, εταιρεία συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία. Η καθυστέρηση οφείλεται στον δεύτερο, μετά από αυτόν της Deloitte, οικονομικό έλεγχο που έγινε στο κανάλι, τούτη τη φορά από την Grand Thornton και με το που ανάψει το πράσινο φως, τότε θα μετακινηθεί και το υπόλοιπο % των μετόχων στην Dimera, με deadline τη 2α Δεκεμβρίου. Η εν λόγω καθυστέρηση έχει πάει «πίσω» χρονικά και τα πλάνα για το νέο πρόγραμμα που, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, προβλεπόταν για μετά την Πρωτοχρονιά. Πλέον, και με το γενικό πρόσταγμα να το έχει ο πολύπειρος σε τηλεοπτικά θέματα Εντ Χολ (με θητεία σε BBC και Channel 4) εκτιμάται πως το Epsilon TV θα πορευθεί ως έχει μέχρι και τη λήξη της τηλεοπτικής σεζόν…


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Down Town» τον Δεκέμβριο του 2018