Menu

Βεγκάλτα Σεντάι. Ομάδα του τσουνάμι

Βεγκάλτα Σεντάι. Ομάδα του τσουνάμι

 Ιδρύθηκε το 1988 αλλά στη σύντομη ιστορία της έχει βιώσει όσα άλλες σε… έναν αιώνα. Η Βεγκάλτα Σεντάι, ένα χρόνο μετά την άνοδό της στην ιαπωνική J-League, πήγε να κάνει ένα μικρό «θαύμα»… διεκδικώντας ακόμη και τον τίτλο σε μια σεζόν ονειρεμένη αγωνιστικά μεν, στοιχειωμένη από την καταστροφή, δε.

Η μοίρα της άλλαξε στις 11 Μαρτίου 2011. Παραμονές της έναρξης του νέου πρωταθλήματος ο φονικός σεισμός χτύπησε τη βορειανατολική Ιαπωνία, μεγέθους 91 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Σεντάι, στο νησί Χονσού της Ιαπωνίας. Και, ως γνωστόν, μία ώρα μετά τον σεισμό ακολούθησε το καταστροφικό τσουνάμι με τη Σεντάι να είναι η πόλη που δέχθηκε από τα μεγαλύτερα πλήγματα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 23.500 έχασαν τις ζωές τους ή παρέμειναν αγνοούμενοι και 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ 6.000 τραυματίστηκαν. Οι ζημιές ξεπέρασαν τα 300 δισ. δολάρια (!) και κάθε πτυχή της ζωής επηρεάστηκε, όπως φυσικά και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης.

Εντέλει η J-League άρχισε τότε με έξι εβδομάδες καθυστέρηση και 4.000 οπαδοί της Βεγκάλτα ταξίδεψαν μέχρι την έδρα της Καβασάκι Φροντάλε για το ματς της πρεμιέρας, ταξίδι 800 χιλιομέτρων από, και προς, το Τόκιο. Το ματς δεν αρχίζει καλά, διότι η Καβασάκι προηγείται, οι οπαδοί της Βεγκάλτα συγκλονίζουν τραγουδώντας το «Take Me Home, Country Roads»» και ακολουθούν σταδιακά και οπαδοί της Καβασάκι στον ίδιο ρυθμό. Η Βεγκάλτα εντέλει νίκησε με 2-1 αλλά κυρίως νίκησε το ποδόσφαιρο…

Σιγά η καθημερινότητα επέστρεψε στην Ιαπωνία σταδιακά, το γήπεδο της Βεγκάλτα ανοικοδομήθηκε γρήγορα και άπαντες τότε ήταν συγκλονισμένοι από την απόδοση της Σεντάι που έκανε μια εξαιρετική σεζόν. Μάλιστα αρχικώς τα εντός έδρας παιχνίδια της διεξάγονταν νωρίς το πρωί καθώς δεν υπήρχε ηλεκτρισμός και γενικά η πόλη ήταν σε κατάσταση ανοικοδόμησης. Κι όμως, η Βεγκάλτα τερμάτισε στην 4η θέση, την καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου.

Και την επόμενη χρονιά… χτύπησε μέχρι τέλους τον τίτλο αλλά τον απώλεσε οριακά από τη Σανφρές Χιροσίμα. Αργότερα, η ιστορία της Βεγκάλτα έγινε ταινία, αλλά και ντοκιμαντέρ με την ονομασία «Football, Take Me Home».


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday», στις 17/11/2017