Menu

The game of thrones. Οι τελευταίες χώρες που έχουν… θρόνο

The game of thrones. Οι τελευταίες χώρες που έχουν… θρόνο

Πόσα μοναρχικά καθεστώτα υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη; Για να μη μετράτε: 47, μόνο. Εκ των οποίων 16 κράτη έχουν την ίδια βασίλισσα!

Ο λόγος φυσικά για την 91χρονη Ελισάβετ Β’, που κουβαλά καμιά εκατοστή τίτλους, ανάμεσα τους το ότι αποτελεί τη βασίλισσα των Αυστραλίας, Καναδά, Τζαμάικας, Νέας Ζηλανδίας και φυσικά της χώρας που επισήμως ονομάζεται «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» που περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Σύζυγός της, ως γνωστόν, ο 96χρονος Φίλιππος, γιος του πρίγκιπας Ανδρέας (τέταρτου γιου του βασιλιά Γεωργίου Β’ της Ελλάδας) και της πριγκίπισσας Αλίκης.

Πλην των τριών προαναφερθέντων, στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν ακόμη βασιλικούς μονάρχες:

  • Το Βέλγιο, τον 57χρονο βασιλιά Φίλιππο, από το 2013, με τη 16χρονη κόρη του Ελισάβετ να είναι πρώτη στη λίστα διαδοχής.
  • Η Δανία, την 77χρονη Μαργαρίτα Β’ που δεσπόζει από το 1972, ήταν η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της χώρας από το 1412 και η μόνη, μαζί με την Ελισάβετ της Αγγλίας, γυναίκα σε θρόνο στον κόσμο! Η δεύτερη αδελφή της. πριγκίπισσα Αννα Μαρία, έχει παντρευτεί ως γνωστόν τον… δικό μας, Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ. Εχει παντρευτί τον Γάλλο διπλωμάτη Ενρί ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά και ο διάδοχός του θρόνου γεννήθηκε το 1968, κατά παράδοση στη χώρα ονομάζεται είτε Φρειδερίκος είτε Χριστιανός (και επιλέχθηκε το πρώτο).
  • Η Ολλανδία, η δεύτερη (και τελευταία)… αυτοκρατορία που διατηρείται μέχρι σήμερα έχει βασιλιά από το 2013 τον 51χρονο Γουλιέλμο Αλέξανδρο, ο οποίος διαδεχόμενος τη βασίλισσα Βεατρίκη έγινε ο πρώτος άρρεν του θρόνου ύστερα από 120 χρόνια ενώ τα γενέθλιά του (27 Απριλίου) είναι… εθνική εορτή. Ως επικεφαλής του οίκου των Αμσμπεργκ διοικεί, πλην της Ολλανδίας, άλλες τρεις αποικίες: Αρούμπα, Κουρασάο και Αγιο Μαρτίνο.
  • Η Νορβηγία, τον 81χρονο Χάραλντ Ε’ που βασιλεύει από το 1991 αλλά πάσχει από καρκίνο και τα τελευταία χρόνια πρακτικά την εξουσία έχει ο γιος του, o 45χρονος Χάακον. Ο Χάραλντ, ως παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής ιστιοπλοΐας, διετέλεσε πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας μαζί με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ.
  • Η Ισπανία, τον 50χρονο Φίλιππο Στ’ που ανέβηκε στον θρόνο το 2014 όταν ο 80χρονος σήμερα Χουάν Κάρλος αποφάσισε να κάνει στην άκρη. Και επειδή δεν υπήρχε νομική κάλυψη, άλλαξε το σύνταγμα για διαδοχή εν ζωή «ρήγα», ο οποίος φέρει, μεταξύ άλλων, τους ιστορικούς τίτλους του βασιλιά της Ιερουσαλήμ, της Κύπρου και της Κορσικής. Μητέρα του είναι η βασίλισσα Σοφία, τέως πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας, κόρη του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης και αδερφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
  • Η Σουηδία τον 71χρονο Κάρολος ΙΣΤ’ Γουστάβο που θυμίζει λίγο κάτι από… «Τελευταίο Αυτοκράτορα» (επική ταινία): κι αυτό διότι ο πατέρας του, Γουστάβος Αδόλφος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό το 1947 και ο ίδιος διαδέχθηκε τον παππού του, το 1950, σε ηλικία μόλις 4 ετών (!).

Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday», στις 14/3/2018