Menu

Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης. 56 χρόνια κόντρας

Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης. 56 χρόνια κόντρας

Εδώ και πάνω από μισό αιώνα έχουν ανταμώσει συνολικά 35 φορές: Παναθηναϊκός και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ενδεικτικό ότι απόψε στο ΟΑΚΑ θα… παραταχθούν τα (6 συν 10) 16 από τα συνολικά 62 τρόπαια της διοργάνωσης.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον… διαχρονικά ζευγάρια, καίτοι δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε Final 4 ή τελικό, ωστόσο πάντα οι συγκρούσεις τους είναι ξεχωριστές. Μάλιστα μόλις πέρυσι αντάμωσαν για πρώτη φορά σε σειρά play offs, με τον «εξάστερο» να αντιμετωπίζει μάλιστα τη 18η διαφορετική ομάδα στην εν λόγω φάση αλλά ουδέποτε είχε συμπέσει να παίξει με τη «βασίλισσα». Είχε μάλιστα πλεονέκτημα έδρας, το εκμεταλλεύτηκε στο κατάμεστο ΟΑΚΑ με 95-67 στο πρώτο αλλά η Ρεάλ πήρε με 89-92 το δεύτερο και τελείωσε τη δουλειά με ακόμη δύο νίκες στη Μαδρίτη, κατακτώντας εντέλει το τρόπαιο στο Βελιγράδι, στον τελικό ενάντια στη Φενερμπαχτσέ. 

Βασιλιά… παρόντος

«Πράσινοι» και Μαδριλένοι έχουν… συνηθίσει να βρίσκονται ενώπιος ενωπίω εδώ και πάνω από μισό αιώνα, αφού η πρώτη τους αναμέτρηση ήταν το 1963 στον Τάφο του Ινδού και μάλιστα με το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας παρών: ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία, που είναι αδελφή του τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου! Αλλες εποχές τότε, άλλα πολιτεύματα… Εκείνο το βράδυ στην Αθήνα η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης είχε επιβεβαιώσει την ανωτερότητά της (73-97), ωστόσο επί αθηναϊκού εδάφους το πάνω χέρι ανήκει στον Παναθηναϊκό, που μετράει συνολικά 11 νίκες σε 17 εντός έδρας αγώνες κόντρα στους «μερένχες», οι οποίο όμως έχουν το πάνω χέρι ανεξαρτήτως έδρας: 19-16 συνολικά. Επιμέρους επί αθηναϊκού εδάφους είναι 11-6 ο απολογισμός και, στην εποχή της Euroleague (ήτοι στον… τρέχοντα αιώνα) στο 7-4. 

Ηττα που «πόνεσε»

Η δε τελευταία νίκη της Ρεάλ σε regular season έλαβε χώρα έξι (και κάτι) χρόνια πριν, για τους ομίλους του Top-16, με τις δύο ομάδες να έχουν από μία νίκη νωρίτερα στη σεζόν στην πρώτη φάση, και τη «βασίλισσα» να νικά 58-54 στο ΟΑΚΑ τους «πράσινους» του Αργύρη Πεδουλάκη οι οποία είχαν πρώτο σκόρερ τον Μπράμος. Η εν λόγω ήττα και η ισοβαθμία με την Εφές έφερε τον ΠΑΟ τότε στην 4η θέση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα στα play offs, από την οποία αποκλείστηκε με 3-2 καίτοι είχε πάρει αβάτζο στη σειρά με 2-1. Η δε Ρεάλ πήγε στο Final 4 του Λονδίνου αλλά ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Μπαρτσελόνα και το τρόπαιο κατέληξε στον Ολυμπιακό. 

Φτωχολογιά…

Ποια ήταν όμως η πιο σπουδαία νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ρεάλ; Μα το μακρινό 1984 για το Κύπελλο Κυπελλούχων, όπου είχε περάσει στη φάση των ομίλων ξεπερνώντας τα εμπόδια της Λέφσκι Σόφιας και της αυστριακής Λάντις Ουντ Γκίερ. Στον όμιλο οι «πράσινοι» έπεσαν με τη μετέπειτα τροπαιούχο «βασίλισσα» (νικώντας στον τελικό της Οστάνδης τη Σίμακ Μιλάνο), την πανίσχυρη τότε Σκαβολίνι Πέζαρο με προπονητή τον προφέσορα Ατσα Νίκολιτς και την τσεχοσλοβακική Παρντούμπιτσε με σταρ τον Στάνισλαβ Κρόπιλακ. Τότε μάλιστα ο Παναθηναϊκός, που μάλιστα στέφθηκε πρωταθλητής νικώντας τον Αρη στο μπαράζ της Κέρκυρας, δεν… δεν είχε μαντίλι να κλάψει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαθέσει ούτε δραχμή για μεταγραφές αλλά κατόρθωσε να νικήσει τη Ρεάλ στον «Τάφο του Ινδού» με 99-97 με καλάθι του Σκροπολίθα.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday», στις 28/3/2019