Menu
Ολη η συμφωνία ΕΡΤ και Basket League, με λεπτομέρειες
EUROLEAGUE / ΕΡΤ / ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / Ψηφιακή Τηλεόραση

Ολη η συμφωνία ΕΡΤ και Basket League, με λεπτομέρειες

Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και όλα μαζί την… κεντρική διαχείριση καθώς έτσι πήρε σάρκα και οστά η επιστροφή των 12 ομάδων της Α1 στην ΕΡΤ και υπό σε καθεστώς “κεντρικής διαχείρισης” των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη δημόσια τηλεόραση.

Η προτεινόμενη μεγάλη μείωση στους δύο “μεγάλους” Παναθηναϊκό και ΑΕΚ από την Cosmote TV ήταν αυτό που έβγαλε τις δύο ομάδες στην… αγορά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα περισσότερα δυνατά χρήματα από την κρατική τηλεόραση (απο)δέχθηκαν την κεντρική διαχείριση που τους βόλευε στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο και μαζί με τον… βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα, δηλαδή οι υπόλοιπες 10 ομάδες με μία συμφέρουσα για όλους συμφωνία. Γίνεται όμως να είναι όλοι χαρούμενοι από ένα οικονομικό deal δηλαδή και οι δύο συμβαλλόμενος; Για την ΕΡΤ θα… φανεί στο τέλος της 3ετίας.

ΠΑΟ και ΑΕΚ τέλος από Cosmote

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν όταν λόγω της πανδημίας αλλά και της έλλειψης ενδιαφέροντος στο πρωτάθλημα της Α1 (απουσία και του Ολυμπιακού) η Cosmote TV πρότεινε σύμφωνα με πληροφορίες της L.S. μείωση της τάξης του 30% στα συμβόλαια Παναθηναϊκού (θα είχε λαμβάνει 1,4 εκατομμύρια με βάση την αρχική συμφωνία) και ΑΕΚ (770.000 το αντίστοιχο ποσό). Αυτό σημαίνει ότι οι μεν πράσινοι θα έπεφταν στα 980.00 ευρώ και η ΑΕΚ στα 540.000 ευρώ ποσά που κρίνονταν απαγορευτικά.

Τότε έπεσε η ιδέα της κεντρικής διαχείρισης από την ΕΡΤ μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες με τους μεγάλους να εξασφαλίζουν στο τέλος των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον για τη σεζον 2020-21 το 50% του ποσού που θα διαθέσει η δημόσια τηλεόραση. Σε πραγματικά νούμερα;

Τι ποσά μοιράζονται οι ομάδες

Η ΕΡΤ για τη σεζόν 2020-21 θα δώσει το (καθαρό για τις ομάδες) ποσό των 3.650.000 ευρώ. Από αυτά τα 1.100.000 θα λάβει ο Παναθηναϊκός και 700.000 ευρώ η ΑΕΚ, ποσά σαφώς μεγαλύτερα από τα μειωμένα που θα έπαιρναν από την Costmote! Προμηθέας και Περιστέρι θα λάβουν από 220.000 ευρώ και οι υπόλοιπες 6 ομάδες θα μοιραστούν ισόποσα 176.250 ευρώ. Ποσό που δεν είναι δα μεγάλο (σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες) σκεφτείτε όμως ότι για τη σεζόν 2019-20 που δεν ολοκληρώθηκε οι 12 ομάδες της Α1 (ΠΑΟ και ΑΕΚ ήταν στην Cosmote) έλαβαν 60.000 ευρώ έκαστη λόγω και της διακοπής από την πανδημία.

Να σημειωθεί ότι η Cosmote έχει στείλει έως τώρα δύο επιστολές στις ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ για το αν δέχονται την προτεινόμενη μείωση αλλά απάντηση δεν έχει λάβει και πλέον μετά την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΡΤ αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για το αν οι δύο ομάδες της Α1 θα δώσουν την προβλεπόμενη από τα συμβόλαιά τους αποζημίωση στην Cosmote που για τον Παναθηναϊκό ανέρχεται σε 400 χιλιάδες ευρώ και την ΑΕΚ σε 150.000 ευρώ.

Μπόνους, αναλογία και τηλεθέαση

Στα ποσά των 12 ομάδων θα προστεθούν άλλες 210.000 ευρώ (6% του συνολικού ποσού του συμβολαίου για το 2020-21) που αρχικά προορίζονταν να μοιραστούν αναλογικά στις ομάδες που θα κέρδιζαν την συμμετοχή τους στα Κύπελλα Ευρώπης αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις του Άρη και την απειλή αποχώρησης από την κεντρική διαχείριση, κάτι που ίσως να τίναζε τη συμφωνία στον αέρα, με ντρίπλα του προέδρου της λίγκας κ .Γαλατσόπουλου έγινε ποσό που θα μοιραστεί σύμφωνα με την τηλεθέαση. Όπως αρχικά είχε ζητήσει ο Άρης λόγω της δημοφιλίας του αφού τη σεζόν 2019-20 σύμφωνα με τις μετρήσεις ο “αυτοκράτορας” ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση από τις 12 που ήταν πέρυσι στην ΕΡΤ. Οι του Άρη μάλιστα παρουσίασαν τα πρόσφατα στοιχεία από τη διαδικτυακή μετάδοση του αγώνα Κυπέλλου Ιωνικός Νίκαιας-Άρης που την παρακολούθησαν την ώρα του αγώνα 34.000 χρήστες του ίντερνετ και έχει φτάσει πλέον στις 42.000 θεάσεις ενώ αντίστοιχα το Ιωνικός-Κολοσσός που έγινε λίγες μέρες αργότερα είχε μόλις 6.000 θεάσεις.

Τα 210.000 αυτά έξτρα χιλιάρικα θα μοιραστούν στις 12 ομάδες ανάλογα με την τηλεθέαση τους (μέσω τηλεόρασης και διαδικτύου) μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου της ΕΡΤ όπου θα μετράτε τόσο η τηλεθέαση όσο και το ποσοστό της επί του συνόλου.

Περιμένουν τον Ολυμπιακό

Όσο για την επόμενη και τη μεθεπόμενη σεζόν (αφού η συμφωνία είναι τριετούς διάρκειας) το μοίρασμα των χρημάτων θα αλλάξει άρδην! Πλέον τα χρήματα θα είναι συγκεκριμένα ανάλογα με τη θέση στην κατάταξη σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Προμηθέας Πάτρας και εγκρίθηκε από τους ετέρους. Ο πρωταθλητής θα λαμβάνει 700.000 ευρώ, ο 2ος 400.000, ο 3ος 300.000 κ.ο.κ. ενώ θα υπάρχουν αυξημένα bonus τηλεθέασης από το 6% της σεζόν 2020-2021 στο 10% του συμβολαίου του 2021-22 που θα είναι πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Το παραπάνω ποσό, πάντως, ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπτωση επιστροφής του Ολυμπιακού στην Α1 με τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ να ξεκαθαρίζει πως αν οι ερυθρόλευκοι επιστρέψουν θα πάρουν ίδια χρήματα με τον Παναθηναϊκό και όχι του… νεοφώτιστου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι 12 ομάδες μπορούν να προεισπράξουν το 50% των χρημάτων που προβλέπονται στο συμβόλαιό τους για τη σεζόν 2020-21 με την έναρξη της σεζόν σε δέκα μέρες ενώ τον ερχόμενο Μάιο, ανάλογα με την τελική κατάταξη, μπορούν να προεισπράξουν το 50% του συμβολαίου τους για τη σεζόν 2021-22!


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση», τεύχος Νοεμβρίου 2020