Menu

Mamba, out…

Mamba, out…

Υπάρχουν, και δεν είναι φράση κλισέ, στιγμές που ο χρόνος παγώνει, που σταματά και σε τρελαίνει με την εκκωφαντική του σιωπή.

Υπάρχουν, και δεν είναι κλισέ, στιγμές που τα λόγια είναι περιττά μπροστά στο μέγεθος ενός συμβάντος. Που ό,τι κι αν πεις, ότι κι αν γράψεις, δεν αρκεί.

Και υπάρχουν, και δεν είναι κλισέ, γεγονότα θυμάσαι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακριβώς πού ήσουν και τι έκανες τότε. Η μνήμη δεν έχει σκουριάσει τη στιγμή του σεισμού της Αθήνας το ’99 ή στη θέα της πτώσης των Δίδυμων Πύργων. Χρόνια μετά, με την ίδια ανατριχίλα, θα ανακαλείς επακριβώς πού ήσουν και τι έκανες όταν άκουσες ότι ο Κόμπι Μπράιαντ έσβησε για πάντα. Και μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι της νιότης μας που συνδυάστηκε με δικούς του αγώνες, ρεκόρ, σόου, θέαμα και, πάνω από όλα, αθλητισμό στο μεγαλείο του.

Η αλήθεια είναι ότι σπανίζουν οι περιπτώσεις αθλητών που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο σε ένα σπορ και, δη, παγκοσμίως, όσο βέβαια είναι συχνό το φαινόμενο των διλημμάτων για τον GOAT. Τον greatest of all times, τον καλύτερο όλων των εποχών (στον τομέα του): Τζόκοβιτς ή Φέντερερ; Πελέ ή Μαραντόνα; Ρονάλντο ή Μέσι; Γκάλης ή Γιαννάκης; Σπανούλης ή Διαμαντίδης; Ε, το ΝΒΑ είχε το δικό του: Κόμπι Μπράιαντ ή Μάικλ Τζόρνταν; Και, μεταξύ μας, τι σημασία έχει πια…

Ο Κόμπι ήταν (σ.σ. Θεέ μου, παρελθοντικός χρόνος, αδιανόητο…) 40 ετών και πέντε μηνών. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα με τους Λος Αντζελες Λέικερς (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), αναδείχθηκε δύο φορές MVP των τελικών (2009, 2010), μία φορά MVP της κανονικής περιόδου (2008) και ψηφίστηκε 18 φορές All Star. Σταμάτησε το μπάσκετ το 2016 με μια επιστολή που λύγισε και τους πιο σκληρούς, με τη ζωή δυστυχώς να γράφει για εκείνον ένα τραγικό σενάριο τέσσερα χρόνια αργότερα.

Mamba, out…

Με όρους μπάσκετ, ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν το απόλυτο είδωλο της νέας εποχής και παράλληλα ο προπομπός της. Η διαφορά του με τον Τζόρνταν ήταν ότι ο τελευταίος έκανε τους συμπαίκτες του να μοιάζουν καλύτεροι από ό,τι ήταν. Αυτό σπανίως ίσχυε με τον ανικανοποίητο Κόμπι: έκανε τον εαυτό του, καλύτερο. Δεν δεχόταν να νικηθεί από κανέναν, παρά μόνο από τον πανδαμάτορα χρόνο. Και αυτό, υπό όρους. «Θα συνεχίσω να παίζω μέχρι να ξεκολλήσουν οι τροχοί από το σασί», υποσχόταν. Και όντως, αυτό έκανε.

Από την πρώτη του ημέρα στο ΝΒΑ ήταν ξεχωριστός. Αμέτρητα ατομικά ρεκόρ, απίστευτα καλάθια, μεγάλα σουτ, κόντρες, τραυματισμοί, απογοητεύσεις. Ασυμβίβαστος και απόλυτος, στα 20 χρόνια της επαγγελματικής πορείας του, τίποτα δεν τον λύγισε. Ενας άνθρωπος που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά, που κατάφερε τα πάντα στην καριέρα του και παρόλα αυτά παρέμενε ταπεινός. Ζούσε μόνο για το μπάσκετ και το υπηρέτησε όσο λίγοι, μέχρι να μην μπορεί να ακολουθήσει άλλο το σώμα του, μέχρι το τέλος…

«Αν πρέπει να μιλήσει κανείς για παραδείγματα απόλυτου επαγγελματισμού, ανθρώπου που έχει τη νοοτροπία του…serial winner, τότε ο Κόμπι είναι το τέλειο παράδειγμα στον παγκόσμιο αθλητισμό» είχε πει πρόσφατα ο Ζοσέ Μουρίνιο, από τις καλύτερες ατάκες ever για τον «Black Mamba».

Παγκόσμιο σοκ

Ο Κόμπι δεν ήταν απλά ένας θρύλος του ΝΒΑ ή ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του αθλήματος, παγκοσμίου. Ηταν ένα σταρ του αθλητισμού, αναγνωρίσιμος σε κάθε γωνιά της Γης και χιλιάδες, μέσω social media, εξέφρασαν συντετριμμένοι την οδύνη τους: ο Μάικ Τάισον, Ντόναλντ Τραμπ, Tζακ Νίκολσον, κλπ. ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απενεργοποίησε τους λογαριασμούς του στα social media εις ένδειξη πένθους.

Στη λίστα και ο Μπαράκ Ομπάμα («ήταν ένας θρύλος του παρκέ και μόλις ξεκινούσε μια δεύτερη ζωή, πόσο κρίμα…) ο οποίος είχε εμπνευστεί από τον Κόμπι για το δικό του… αντίο. Το θρυλικό «Obama out» που είχε πει στο τέλος της θητείας του στον Λευκό Οίκο και ήταν top hashtag για καιρό, ήταν… κοπιά του

«Mamba out», για την απόσυρση του Κόμπι από τα γήπεδα. Ο τέως πλανητάρχης ήταν μέγας θαυμαστής του Μπράιαντ. 

Το δυστύχημα και τα εννέα θύματα

Ο γεννημένος στις 23 Αυγούστου του 1978, Kόμπι Μπράιαντ, μαζί με την κόρη του και άλλους επτά επιβαίνοντες βρήκε τραγικό θάνατο την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, μετά την πτώση του ιδιωτικού του ελικοπτέρου και τη συντριβή του σε πλαγιά βουνού στην Καλαμπάσας της Καλιφόρνια. Η μόλις 13 ετών κόρη του, Τζιάνα, ήταν μαζί με τον πατέρα της όπως και ο διάσημος προπονητής μπέιζμπολ του Orange Coast College, Τζον Αλτομπέλι, καθώς και η σύζυγος Κέρι και η κόρη του Αλίσα. Ο 56χρονος εργάστηκε για 27 χρόνια στο κολέγιο με την ομάδα να κατακτά το πρωτάθλημα της πολιτείας πέρυσι και τον ίδιο να ανακηρύσσεται σε καλύτερο προπονητή μπέιζμπολ της σεζόν στις ΗΠΑ.

Mamba, out…

Στα θύματα και η Πέιτον Τσέστερ, συμπαίκτρια και κολλητή φίλη της Τζιάνα, μαζί με τη μητέρα της.

Οσο για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος; Το επικρατέστερο σενάριο, ως τώρα, είναι η μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πετούσε αρκετά χαμηλά και σε ημέρα με έντονη ομίχλη.

Το όνειρο του Κόμπι για την κόρη του…

Ο τραγικός θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ και της 13χρονης κόρης του, Τζιάνα συγκλονίζουν ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς το δέσιμο που είχαν οι δυο τους. Από μικρή έπαιζε μπάσκετ και οι δύο τους περνούσαν πολύ χρόνο μαζί, μιλώντας, παίζοντας και βλέποντας το άθλημα στο οποίο μεγαλούργησε ο «Black Mamba». Και δεν ήταν λίγες οι φορές φέτος που πήγαν μαζί στο «Staples Center» για να παρακολουθήσουν αγώνα των αγαπημένων τους Λος Αντζελες Λέικερς.

Πριν δύο χρόνια μάλιστα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Κόμπι είχε με χαμόγελο τοποθετηθεί ερωτούμενος για το μπασκετικό μέλλον της Τζιάνα και αν την έβλεπε να αγωνίζεται στο γυναικείο ΝΒΑ. «Ω, μα φυσικά και θα αγωνιστεί στο WNBA αυτό το παιδί! Μερικοί μου λένε να κάνουμε και ένα αγόρι για να συνεχίσει την παράδοση και την κληρονομιά αλλά τους απαντώ ότι το έχω! Είναι τρομερό ταλέντο» έλεγε για την Τζιάνα, και για την οποία δυστυχώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια.

…και το ποίημα που έγινε Οσκαρική ταινία

Στις 29 Νοεμβρίου 2015, στο κατώφλι της απόσυρσής του, ο Κόμπι αποφάσισε να διαγράψει αντίστροφη πορεία και να κάνει… ερωτική εξομολόγηση στο άθλημα που λάτρεψε, ερωτεύτηκε και ομόρφυνε. Σε αυτό που όμως είχε έρθει η ώρα να αποχαιρετήσει, στα 37 του. Και τούτη η εξομολόγησε εκφράστηκε με στίχους καθώς συνέθεσε ένα ποίημα με τίτλο «Dear Basketball». Το ποίημα έγινε τόσο viral που ενέπνευσε τον Γκλεν Κιν για να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ως animation μικρού μήκους. Και δύο χρόνια μετά, του χάρισε το Οσκαρ!

Τραγική ειρωνεία; Την απόφασή του να μετατρέψει το ποίημα σε ταινία την πήρε έπειτα από προτροπή της Τζιάνα: «Μπαμπά, πάντα μας λες να κυνηγάμε τα όνειρά μας, οπότε γίνε άνδρας»…

Η τελειότητα (με τον Μπετόβεν)

Δείγμα του πώς ο ο Κόμπι έψαχνε την τελειότητα σε όλα, μέσα σε μία ιστορία που μοιράστηκε η γνωστή ρεπόρτερ του ESPN – που καλύπτει το ρεπορτάζ των Λέικερς εδώ και χρόνια – Ραμόνα Σέλμπουρν. Μία ιστορία που δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι τον θάνατό του.

Mamba, out…

Με τη σχέση του με την σύζυγό του να περνάει κρίση το 2003, ήθελε να κάνει ένα ξεχωριστό δώρο στη γυναίκα του για να της δείξει πόσο την αγαπάει. Αποφάσισε λοιπόν να μάθει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Λούντβιχ φαν Μπετόβεν στο πιάνο. Δεν πήγε όμως σε δάσκαλο για να το μάθει. Απλώς το έμαθε ακούγοντας τη μελωδία, μέχρι να το τελειοποιήσει…

Οταν ο Κόμπι συνάντησε Διαμαντίδη, Παπαλουκά…

Πεκίνο, 2008. Η Εθνική, δύο χρόνια αφότου έχει νικήσει την Dream Team των ΗΠΑ στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας για το Mundobasket αφήνοντας άφωνο τον μπασκετικό πλανήτη, μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αποστολή διέμενε στο ολυμπιακό χωριό και ο Νίκος Ζήσης με τον Δημήτρη Διαμαντίδη έπαιζαν χαρτιά. Αίφνης περνά δίπλα τους ο Κόμπι Μπράιαντ, καίτοι η αποστολή των Αμερικανών δεν έμενε στον ίδιο χώρο, ο ίδιος πήγαινε καθημερινά για να ζήσει, ως έλεγε, την ατμόσφαιρα. Σταματά μπροστά τους, οι Ελληνες διεθνείς τον κοιτούν με γουρλωμένα μάτια και, απευθυνόμενος στον Διαμαντίδη, λέει: «Εσάς τους σας ξέρουμε καλά τώρα. Εσύ φίλε είσαι τρομερός αμυντικός!».

Mamba, out…

Εντέλει η Ελλάδα αντιμετώπισε τις ΗΠΑ και στο ημίχρονο του αγώνα, βάσει μαρτυριών μερικών παικτών μας, ο Κόμπι ακούστηκε να λέει «no mercy to these guys» (σ.σ. κανένα έλεος σε αυτούς τους τύπους»), δείγμα του πόσο ανταγωνιστικός ήταν. Και όντως, ηττηθήκαμε με το «βαρύ» 92-69.

Η προφητεία για τον Αντετοκούνμπο

Από τις πρώτες, προ ετών, εμφανίσεις του Αντετοκούνμπο στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ο Κόμπι φρόντιζε σε κάθε ευκαιρία να στάζει μέλι για τον Ελληνα σταρ, έχοντας… διαγνώσει το ταλέντο του. Το καλοκαίρι του 2017 ο Κόμπι έκανε «προκλήσεις» μέσω Twitter σε διάφορους σταρ του ΝΒΑ αναφορικά με τους στόχους και τα όνειρά τους και, κατόπιν, σχολίαζε ο ίδιος.

Ο Αντετοκούνμπο μάλιστα ήταν ο μόνος που δεν του είχε απαντήσει και μετά το reminder ο «Black Mamba» προέβη στην πρόβλεψη με τρία γράμματα: MVP. Και όντως, την επόμενη σεζόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε ως ο καλύτερος παίκτης του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη αλλά ο Κόμπι είχε παίξει ρόλο όχι μόνο… διαδικτυακά. Στα μέσα του 2018 ο Αντετοκούνμπο, όντως ήδη ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, έψαχνε τρόπο για προπονήσεις οι οποίες θα τον βοηθούσαν σε τεχνική και νοοτροπία. Αναζητούσε κι εκείνος την περιβόητη «Mamba Mentality» που χαρακτήριζε το παιχνίδι του Κόμπι και τον Αύγουστο εκείνου του έτους, δέχθηκε πρόσκληση του Μπράιαντ για προπονήσεις. Η λαχτάρα του να κάνει προπονήσεις με τον Μπράιαντ ήταν τέτοια που έφτασε στο ραντεβού τρεις ώρες νωρίτερα και άρχισε την εξάσκηση μόνος του!

«Εμαθα από αυτόν ότι πρέπει να είσαι απλός. Πρέπει να δουλέψεις στην τέχνη σου, ξανά και ξανά και ξανά. Πρέπει να σκέφτεσαι outside the box και πάντα πρέπει να είσαι παιδί» αποκάλυψε αργότερα ο Γιάννης. 

Αριθμοί με τις πιο Κόμπι ιστορίες

  • 1. Η τελευταία του ενέργεια ως επαγγελματίας αθλητής ήταν μια ασίστ, κάτι που στον κόσμο του ΝΒΑ ελήφθη ως ειρωνεία μιας και ήταν γνωστός ο εγωισμός του στο γήπεδο.
  • 2. Τόσες βολές εκτέλεσε, και ευστόχησε στις 12 Απριλίου 2013, στο παιχνίδι των Λέικερς με τους Γουόριορς ενώ είχε τραυματιστεί, όντας με κομμένο τον αχίλλειο τένοντα του αριστερού του ποδιού! Και κατόπιν πήγε κουτσαίνοντας στον πάγκο.
  • 3 δαχτυλίδια, ήτοι τίτλους ΝΒΑ, έφτασε το 2002: «Καλό το δαχτυλίδι, αλλά ο Σακίλ έχει 4» έλεγε στα αποδυτήρια. Και έφτασε τα πέντε.
  • 4:15 το πρωί για προπόνηση; Κι όμως. Το έκανε ο Κόμπι ενόσω προετοιμαζόταν με την εθνική των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, θέλοντας να δείξει στους συμπαίκτες του τον δρόμο για τη σωστή προετοιμασία και την πειθαρχία.
  • 16 χρόνια ψύχρας πέρασαν με τον Σακίλ Ο’Νιλ, καθώς από αρχικώς φίλοι κατέληξαν στους Λέικερς, ενώ συνυπήρχαν (1996-04) να μη μιλιούνται, σε σημείο που ο Κόμπι κάλεσε την ομάδα να διαλέξει ανάμεσα στους δύο. Ο «Big Shaq» έφυγε και έκανε 16 χρόνια να του μιλήσει, αλλά στο τέλος είχαν γίνει και πάλι αχώριστοι.
  • 24, τούτο ήταν το αγαπημένο του νούμερο για να φορά αλλά είχε αγωνιστεί και με το 8, πάντα τους Λέικερς. Οταν σταμάτησε το μπάσκετ, η ομάδα απέσυρε και τα δύο νούμερα!
  • 60 πόντους έβαλε στην τελευταία του παράσταση στα παρκέ, στις 13 Απριλίου 2016 και στο ματς των Λέικερς με τους Γιούτα Τζαζ. Για τον ίδιο ήταν απλά μια άλλη μέρα στη δουλειά.
  • 81. Ναι, τόσους πόντους έβαλε στη συγκλονιστικότερη εμφάνιση της καριέρας του, απέναντι στους Τορόντο Ράπτορς στις 22 Ιανουαρίου 2006 με 28/46 σουτ (7/13 τρίποντα), 18/20 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 κόψιμο σε 42 λεπτά συμμετοχής! Ο Κόμπι ήταν εξωγήινος…
  • 1996, οι φήμες δίνουν και παίρνουν για ένα τρομερό πιτσιρικά, γυμνασιόπαιδο, που κάνει όργια στο παρκέ. Οι Λέικερς τον δοκιμάζουν αλλά κυριολεκτικά: βάζουν τον βετεράνο, 40χρονο τότε, Μάικλ Κούπερ να τον μαρκάρει. Ο Κόμπι τον εκθέτει και την επόμενη ημέρα ήταν ήδη… Λιμνάνθρωπος.
  • 100.000 ψήφους στα πρώτα δέκα λεπτά δέχθηκε διαδικτυακό γκάλοπ, λίγο μετά τον θάνατο του Κόμπι, για να αλλάξει το λογότυπο του ΝΒΑ και να αντικατασταθεί του Τζέρι Ουέστ!

O γάμος και μια σκοτεινή υπόθεση βιασμού

Η καριέρα και η ζωή του Κόμπι ήταν γεμάτη λάμψη και φως, με εξαίρεση μία. Το 2003 ο 24χρονος τότε Μπράιντ είδε τη 19χρονη υπάλληλο ξενοδοχείου στο Ντένβερ, Κέιτλιν Φέιμπερ, να τον κατηγορεί για βιασμό. Η υπόθεση έλαβε τεράστιες διαστάσεις και ο Κόμπι παραδέχτηκε μεν ότι απάτησε τη σύζυγό του, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ χορηγοί του, όπως τα McDonald’s και η Nutella, αποχωρούσαν την ώρα που  υπήρχε κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις της φανέλας του. Η υπόθεση έκλεισε ένα χρόνο μετά, μετά την άρνηση του θύματος να καταθέσει στη δίκη καθώς έγινε διακανονισμός σε αστικό δικαστήριο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας να παραμένουν άγνωστες ως σήμερα. Δημοσιεύματα είχαν κάνει λόγο για συμβιβασμό ύψους 3 εκατ. δολαρίων.

Ο γάμος του πέρασε από χίλια κύματα, αφού ο Κόμπι είχε βγάλει τη φήμη γυναικά και τροφοδοτούσε τις κουτσομπολίστικες στήλες στο Λος Αντζελες. Η Βανέσα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου επικαλούμενη «αγεφύρωτες διαφορές», το 2011 αλλά το ζευγάρι τα ξαναβρήκε ένα χρόνο μετά ενώ είχε ήδη δύο κόρες και απέκτησε έκτοτε άλλες δύο: το 2003 γεννήθηκε η Νατάλια Νταμάντε, το 2006 η Τζιάνα Μαρία Ονόρε, το 2016 η Μπιάνκα Μπέλα και μόλις τον Ιούνιο του 2019 η Κάρπι Κόμπι.

Δεν υπήρχε πάντως προγαμιαίο συμβόλαιο τότε κι αν η Βανέσα προχωρούσε σ το διαζύγιο, θα διατηρούσε στην κατοχή της το ήμισυ της τεράστιας περιουσίας της οικογένειας ενώ ο ο Κόμπι θα υποχρεωνόταν να πληρώνει μηνιαία διατροφή 365.000 δολαρίων για διατροφή των δύο θυγατέρων του, καθώς και 1 εκατομμύριο τον μήνα στη Βανέσα, τη «Μαμασίτα» όπως αποκαλούσε πάντοτε τη συμβία του: δηλαδή «μανούλα».

Η ιστορία του Κόμπι και της Βανέσα άρχισε τον Νοέμβριο του 1999, όταν και γνωρίστηκαν στα γυρίσματα ενός βίντεο κλιπ. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια μετά, μυστικά στην Καλιφόρνια, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του αστέρα του ΝΒΑ, επειδή η Βανέσα ήταν από το Μεξικό και όχι Αφροαμερικανίδα. Τόσο οι ίδιοι, όσο και οι δύο αδερφές του, δεν πήγαν στον γάμο.


Δημοσιεύτηκε στο «Down Town» τον Ιανουάριο του 2020