Menu
Μάχη εκατομμυρίων για το Champions League από Nova και Cosmote TV

Μάχη εκατομμυρίων για το Champions League από Nova και Cosmote TV

Ανά τριετία, είναι ο πιο διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και κρίνει πολλά για το μέλλον των συνδρομητικών στην Ελλάδα. Ως τον Δεκέμβριο αναμένεται ο επόμενος για τις τρεις διοργανώσεις της UEFA, με το Champions League να αποτελεί βέβαια το πλέον «εμπορικό» κομμάτι και το Europa League με το Conference League να είναι τα δύο τουρνουά που «φιλοξενούν» πλέον τις ελληνικές ομάδες, ελέω του δύσκολου συστήματος διεξαγωγής.

Από το 2015 ο ΟΤΕ φιλοξενεί τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Η Cosmote TV θα μεταδίδει μέχρι και το τέλος του 2024 το σύνολο των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA (UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Europa Conference League καθώς και το UEFA Super Cup και το UEFA Youth League) και ο διαγωνισμός αφορά στην τριετία 2024-27.

Το τρέχον συμβόλαιο με την Cosmote TV άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ αλλά το νέο σύστημα διεξαγωγής των τριών διοργανώσεων της UEFA αφενός αυξάνει τον αριθμό των αγώνων, αφετέρου πιθανότητα θα αυξήσει και το τηλεοπτικό κόστος.

Αλλάζει το σύστημα διεξαγωγής

Από τη σεζόν 2024-25 καταργείται η φάση των ομίλων στις τρεις διοργανώσεις, μια φάση που είχε καθιερωθεί κάθε φθινόπωρο, με τέσσερις ομάδες σε καθένα από τους οκτώ ομίλους ενώ τα τρία τουρνουά «επικοινωνούσαν» μεταξύ τους σε τυχόν αποκλεισμούς ομάδων. Πλέον, όλα αλλάζουν και δίνεται χώρος στο γνωστό και ως «ελβετικό μοντέλο».

Ποιο το περιβόητο νέο φορμάτ; Ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν σε κάθε τουρνουά (μετά τα προκριματικά) θα αυξηθεί από 32 σε 36. Άρα, θα γίνονται 189 ματς από τα 125 που διεξάγονται ως και φέτος. Η φάση των ομίλων θα αντικατασταθεί από τη «league phase» όπου:

  • κάθε ομάδα θα έχει εξασφαλισμένα 8 παιχνίδια, τα μισά ματς εκτός έδρας και τα άλλα μισά εντός.
  • κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει διαφορετική και στα οκτώ παιχνίδια (βάσει κλήρωσης και ranking)
  • θα υπάρχει μια ενιαία βαθμολογία 36 ομάδων
  • οι κορυφαίες οκτώ ομάδες της φάσης θα προκρίνεται αυτομάτως στα νοκ άουτ
  • όσες τερματίσουν στις θέσεις 9-24 θα παίξουν σε play offs δύο αγώνων για να κριθεί ποιος θα περάσει τη φάση των «16»
  • στο Conference League οι αγώνες αντί για 8 είναι 6
  • ομάδες από την ίδια χώρα θα μπορούν να παίξουν μεταξύ τους στα νοκ άουτ, κάτι που δεν ίσχυε έως τα προημιτελικά
  • το μοντέλο με τα οκτώ παιχνίδια σε στιλ πρωταθλήματος θα διεξάγεται σε ένα χρονικό περιθώριο 10 εβδομάδων. Άρα Champions League, Europa League και Conference League θα έχουν μία εβδομάδα που θα είναι αποκλειστικά δική τους.

Η UEFA θέλησε να διαρρεύσει πως προσδοκά σε αύξηση της τάξεως του 33% σε επίπεδο εσόδων για τις ομάδες μέσω των διοργανώσεών της. Το Champions League προς το παρόν δίνει 3,6 δισ. για κάθε μία από τις τρεις σεζόν από το διάστημα του 2021 έως το 2024. Ο Τζιόρτζιο Μαρκέτι εκ μέρους της UEFA σχολίασε πως «δουλεύουμε πάνω σε ένα πλάνο και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις είναι σε ένα ποσό ανάμεσα σε 4,6 με 4,8 δισ. ευρώ». 

Τα εν Ελλάδι τηλεοπτικά δικαιώματα

Την ώρα που το κόστος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ανεβαίνει εξαιτίας του ανταγωνισμού, καθώς αλλάζει ο τρόπος θέασης των καταναλωτών (με την over the top θέαση, τύπου Netflix και on demand), Cosmote TV και Nova θέτονται αντιμέτωπες για ακόμη μια φορά, με στόχο την ενίσχυση του πολυτιμότερου asset του τηλεοπτικού τους χαρτοφυλακίου που δεν είναι άλλο από το αθλητικό περιεχόμενο.

Παρά την απώλεια της Premier League, όπου το κόστος είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, η Cosmote TV έχει δει το αθλητικό της περιεχόμενο να εμπλουτίζεται από τους περισσότερους αγώνες της Super League, ενώ κατέχει και τα δικαιώματα του Champions League (και των άλλων διοργανώσεων της UEFA, της Serie A καθώς και της αγγλικής Championship, αλλά και του NBA.

Η Nova, θέλοντας να ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού απέναντι στη Cosmote TV, έπειτα από χρόνια που βρισκόταν εν υπνώσει, έχει αποκτήσει τα δικαιώματα της Premier League για έξι χρόνια, ενώ κατέχει επίσης και τα δικαιώματα για La Liga, Bundesliga και Ligue 1, θέλοντας να αντισταθμίσει την απώλεια του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού.

Nova και Cosmote TV επενδύουν κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια για την απόκτηση όλο και περισσότερων διοργανώσεων, ωστόσο η Κομισιόν ζητά από τους παρόχους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πειρατεία, «να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και την ελκυστικότητα των εμπορικών τους προσφορών προς τους τελικούς χρήστες σε ολόκληρη την Ένωση».

Τα Champions League, Europa League και Conference League θα διεκδικήσουν οι δύο πλατφόρμες τις επόμενες εβδομάδες, με το ενδιαφέρον να χτυπάει… κόκκινο μετά τη διαρκή άνοδο της Nova τα τελευταία χρόνια. Και εκτιμάται ότι ίσως αυτή τη φορά το τελικό ποσό φτάσει σε δυσθεώρητα, για τα ελληνικά δεδομένα, ύψη…


Δημοσιεύτηκε στο newpost.gr στις 29/10/2023