Menu
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Ό,τι έχτισαν οι αρχηγοί, γκρέμισε… ο Σημίτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Ό,τι έχτισαν οι αρχηγοί, γκρέμισε… ο Σημίτης

Δεν έμελλε, εντέλει, να κρατήσουν πολύ τα χαμόγελα μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, που προέκυψαν μετά τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή.

Αν και δύο αρχηγοί αποφάσισαν να χαράξουν κοινή κοινοβουλευτική πορεία για τις παρακολουθήσεις (aka Predator) αλλά και το δυστύχημα των Τεμπών, η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη προκάλεσε και πάλι «χαμηλές θερμοκρασίες» ανάμεσα στα δύο κόμματα. Άλλωστε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν παρών στην εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

«Τι δουλειά έχω εγώ με όσους έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού; Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών; Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης όταν ρωτήθηκε γιατί έμεινε κενή η καρέκλα του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του κ. Σημίτη. Αργότερα από ην Κουμουνδούρου διευκρίνισαν ότι είχαν ενημερώσει εγκαίρως τους διοργανωτές για τη μη παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τον Γλαβίνα στην Αυγέρη

Ο κ. Κασσελάκης πέταξε και το γάντι και το σήκωσε ο Θανάσης Γλαβίνας από το ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη Ιστορία της χώρας» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος κι αφού αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Σημίτη, συμπλήρωσε: «Επαναλαμβάνοντας τον χυδαίο λαϊκισμό κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».

Η σύγκρουση για την τοποθέτηση του Κασσελάκη γενικεύτηκε, καθώς τοποθέτηση για το θέμα έκανε και ο Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο 2015: «Αυτό το κόμμα προϋπήρχε και τα έργα και οι ημέρες του είναι δυστυχώς ακόμη νωπά στη μνήμη μας, οπότε πριν μιλήσει ο κ. Κασσελάκης για χρέη και για όσα τέλος πάντων υπέστησαν οι Ελληνες πολίτες, καλό είναι να διαβάσει λίγο την πολύ πρόσφατη ιστορία». Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε η Δώρα Αυγέρη: «Μάλλον ο κ. Μαρινάκης χρειάζεται να διαβάσει την ιστορία των χρεών των κομμάτων που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τόσα δεινά στον λαό» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Περί… γενίτσαρων

Ευλόγως, τα σχόλια του Στέφανου Κασσελάκη για την εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη φέρνουν πάλι σύννεφα στις σχέσεις των δύο κομμάτων.
Η αντίδραση Κασσελάκη, βέβαια, δημιούργησε αντιδράσεις και εντός ΠΑΣΟΚ, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να σχολιάζει σε ανάρτησή του: «Είκοσι τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να σταματήσει το… ειδύλλιο ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά το θεωρούσα αναμενόμενο και όσα γράφονταν μόνο στην φαντασία τους υπήρχαν! Όσοι τα πίστεψαν ακόμη χειρότερα!!».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κοιτώντας και στο εσωτερικό του κόμματός του, μίλησε για «τακτικισμούς που έχουν ημερομηνία λήξης» και πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ «μακριά από γυρολόγους και γενίτσαρους».

«Κόκκινο πανί»

Τα ερωτήματα, πάντως, απευθύνονται κυρίως προς την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που από την μια επιδιώκει μια θεσμική συνεννόηση και στάθμιση κοινής στάσης για τις υποκλοπές και τα Τέμπη με το ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη υπενθυμίζει, με τη φρασεολογία του προέδρου για τον Σημίτη, πως η επιτελική ομάδα γύρω από τον Κασσελάκη είναι «κόκκινο πανί» για το ΠΑΣΟΚ. Με τα δεδομένα προβλήματα που έχει εξ αριστερών του και τις εσωκομματικές αναταράξεις που αφορούν την αριστερή του τάση, είναι αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην επουλώσει κάπως την σχέση του με το προοδευτικό Κέντρο;

Σε δική της ανάρτηση, η Άννα Διαμαντοπούλου, διοργανώτρια της εκδήλωσης για τον Σημίτη (στην οποία κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε το παρών, παρότι ανοιχτή και χωρίς ανάγκη πρόσκλησης), έδωσε και τον τόνο: «Αν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ερχόταν ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήταν πολιτισμική ανατροπή. Αν απλά δεν ερχόταν ήταν αναμενόμενο. Το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του Κέντρου, αφού πριν έκανε το ίδιο με τον κόσμο της Αριστεράς. Προσεχώς: ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ».

«Να αναζητηθεί συνεργασία εντός του συνταγματικού πλαισίου»

Υπήρξε και η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον «Κύκλο Ιδεών» – με το δικό της ενδιαφέρον. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως είναι δύσκολο να δημιουργηθεί το αντίβαρο της αντιπολίτευσης «με αυτοδύναμη πολιτική πρόταση» και, εφόσον κάτι τέτοιο δεν υπάρξει, «πρέπει να αναζητηθεί συνεργασία εντός του συνταγματικού πλαισίου».

Ο κ. ο Βενιζέλος αναγνώρισε πως «βρισκόμαστε σε ενδιάμεση φάση μέχρι τις ευρωεκλογές και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι το δεύτερο κόμμα και, άρα, η ουσιαστική αντιπολίτευση, είναι αναμενόμενος», επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ «δικαιούται να διεκδικεί να γίνει δεύτερο κόμμα με όσα ανέλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να παραμείνει».