Menu

Πρωταθλήτρια Ευρώπης την ίδια χρονιά, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ; Μόνο μία!

Πρωταθλήτρια Ευρώπης την ίδια χρονιά, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ; Μόνο μία!

Ανοιξη 1981. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ αναδεικνύεται η Μακάμπι Τελ Αβίβ, 80-79 στον τελικό του Στρασβούργου επί της Μπολόνια. Στο ποδόσφαιρο, το Κύπελλο Πρωταθλητριών κατέκτησε η Λίβερπουλ με το 1-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο Παρίσι, ειρήσθω εν παρόδω το Κυπελλούχων είχε σηκώσει η, σοβιετική ακόμη τότε, Ντινάμο Τιφλίδας (2-1 την Καρλ Τζάις Ιένα στο Ντίσελντορφ) και το ΟΥΕΦΑ η Ιπσουϊτς (3-0 και 2-4 με την ΑΖ Αλκμααρ).

Προς τι η παράθεση των μπασκετικών και ποδοσφαιρικών… σεντονιών; Δύο τινά, προς σημείωση. Πρώτον, μόνο μια φορά στην ιστορία (σε εννέα περιπτώσεις) κατέληξαν και τα δύο τρόπαια σε ομάδες της ίδιας χώρας: το 2015 η Μπαρτσελόνα πήρε το Champions League και η Ρεάλ Μαδρίτης την Euroleague. Δεύτερον, ποτέ μα ποτέ στην ιστορία δεν κατακτήθηκαν τα τρόπαια από την ίδια ομάδα, την ίδια σεζόν πλην του 2018 και της Ρεάλ!

ΟΚ, σύμφωνοι, μικρό το δείγμα και ίσως λίγο… παράδοξο. Δεν υπάρχει, φερ’ ειπείν, μπασκετική «έκδοση» της Τσέλσι, της Παρί, της Ατλέτικο, της Ιντερ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οπως και δεν υπάρχει ποδοσφαιρική, αντίστοιχα, αρκετών συλλόγων που μετέχουν ενίοτε σε Final 4.

Η «βασίλισσα» έφτασε μάλιστα κοντά κι άλλες φορές στο… μπασκετοποδοσφαιρικό νταμπλ ωστόσο ουδέποτε το κατόρθωσε. Πόσες; Τέσσερις! 

Το χρονικό

Πρωταθλήτρια Ευρώπης την ίδια χρονιά, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ; Μόνο μία!

  • 1957-58: η Ρεάλ κατακτά το τρίτο σερί Πρωταθλητριών (φωτό, 3-2 τη Μίλαν στις Βρυξέλλες) αλλά στο μπάσκετ, που ήταν μακράν το μεγαλύτερο φαβορί, δεν κατεβαίνει στον ημιτελικό κόντρα στη σοβιετική Ρίγας ASK ύστερα από εντολή του Φράνκο, λόγω των διαφωνιών με τη μετασταλινική κυβέρνηση της ΕΣΣΔ.
  • 1961-62: ο Εουσέμπιο και η παρέα του Μπέλα Γκούτμαν της Μπενφίκα νικούν με 5-3 τη Ρεάλ στον τελικό του Αμστερνταμ, λίγο αφότου η μπασκετική Ρεάλ είχε ηττηθεί με 90-83 στον τελικό της Γενεύης από τη σοβιετική Ντινάμο Τιφλίδας.
  • 1963-64: η μπασκετική Ρεάλ κατακτά το πρώτο της Πρωταθλητριών στους διπλούς τελικούς ενάντια στην τσεχοσλοβάκικη Σπάρτακ Μπρνο, η ποδοσφαιρική όμως ηττάται με 3-1 στον τελικό από την Ιντερ του Ελένιο Ερέρα με 3-1 στη Βιέννη.
  • 2013-14: η Ρεάλ κατακτά το δέκατο Πρωταθλητριών, Champions League πια, με το 4-1 στην παράταση επί της Ατλέτικο στη Λισσαβώνα. Λίγο νωρίτερα η μπασκετική… έκδοση της «βασίλισσας», που είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στα play offs, αποκλείει με το αλήστου μνήμης 100-62  την Μπαρτσελόνα (του Τσάβι Πασκουάλ!) στον ημιτελικό του Final 4 του Μιλάνο αλλά λυγίζει με 98-86 απέναντι στην εκπληκτική, τότε, Μακάμπι του Ντέιβιντ Μπλατ και των Ράις, Χίκμαν, Σμιθ και Σχορτσιανίτη.

Ο θρίαμβος

  • 2017-18: η Ρεάλ νικά τη Λίβερπουλ με 3-1 στον τελικό του Champions League στο Κίεβο (σ.σ. Κάριους είσαι…) και τη Φενέρμπαχτσε στον τελικό του Final 4 του Βελιγραδίου!