Menu

Ελληνικό ποδόσφαιρο, ώρα μηδέν! Η πολιτικοποίηση και το Grexit

Ελληνικό ποδόσφαιρο, ώρα μηδέν! Η πολιτικοποίηση και το Grexit

Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεκάδες αγώνες δεν ξεκίνησαν ποτέ ή διεκόπησαν. Συνήθως η αιτία ήταν επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων και, όταν καταργήθηκαν οι μετακινήσεις των φιλοξενούμενων, επόμενος «στόχος» ήταν η παρούσα αστυνομική δύναμη. Να μην ξεκινήσει αγώνας όμως, σε ένα γήπεδο… εκκλησία, μόνο στην Ελλάδα μπορούσε να γίνει. Διότι, πρέπει να το παραδεχθούμε πια, ποδοσφαιρικά υπαγόμεθα σε τριτοκοσμικό επίπεδο, κάπου μεταξύ Σουαζιλάνδης και Ουγκάντας…

Το βράδυ της Κυριακής, το ματς που θα έκρινε τον τίτλο της φετινής, ομολογουμένως συναρπαστικής, Super League, έλαβε χώρα στην Τούμπα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Οι Θεσσαλονικείς σκόραραν στο 90’, ο διαιτητής έδειξε γκολ, διαμαρτυρήθηκε σύσσωμη η «Ενωση», λίγο αργότερα ο διαιτητής και αφού συσκέφθηκε με τον επόπτη, άλλαξε απόφαση (!) και η κατάληξη ήταν ο αγωνιστικός χώρος να θυμίζει άναρχο προαύλιο δημοτικού σχολείο εν ώρα διαλλείματος, με τη διαφορά ότι ιδιοκτήτης ΠΑΕ εισήλθε στο τερέν για να διαμαρτυρηθεί, ενόσω οπλοφορούσε! Αδιανόητο; Το λιγότερο…

Ελληνικό ποδόσφαιρο, ώρα μηδέν! Η πολιτικοποίηση και το Grexit

Την επομένη, το υπουργείο ανακοίνωσε την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος, σε μια μάλλον «βολική» απόφαση. Διότι, έχει ξαναγίνει…

ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,  Η ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ

Το ενσταντανέ με τον Ιβάν Σαββίδη να διαμαρτύρεται ενώ ξεχωρίζει, από τη ζώνη του, η θήκη ενός όπλου, έκανε μέσα σε λίγα λεπτά τον γύρο του κόσμου και τα social media πήραν… φωτιά. «Απαράδεκτες σκηνές στην Ελλάδα» έγραψε η ισπανική «Marca», «πρόεδρος ομάδας οπλοφορεί σε γήπεδο της Θεσσαλονίκης» η ιταλική «Gazzetta» ενδεικτικά.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μια επιτροπή εφέσεων αποφάσισε να άρει την τιμωρία, κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεσης βαθμών, του ΠΑΟΚ, σε απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σε πρωτόγνωρο χρόνο: ξημερώματα Κυριακής. Τούτα έβαλαν ίσως ένα από τα τελευταία καρφιά στο… φέρετρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπερβολή; Διόλου.

ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΞΑΝΑ. ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;

Η επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος είναι… μια τρύπα στο νερό, όπως «δείχνει» η ιστορία, εκτός του ότι τους… τσουβαλιάζει όλους: τόσο τον ΠΑΟΚ, που ο τίτλος του είχε γίνει ψύχωση φέτος, όσο και την ΑΕΚ, που τον προσμένει αλλά δεν τον εκβίασε.

Κακά τα ψέματα, η «επ’ αόριστον διακοπή» είναι η συνήθης… ντρίμπλα αμηχανίας της (εκάστοτε) κυβέρνησης, κάθε φορά που τα αίσχη στα γήπεδα «φωνάζουν» για πολιτική παρέμβαση. Ενδεικτικό ότι προκάτοχος του κ. Βασιλειάδη, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, είχε διακόψει όχι μόνον το πρωτάθλημα (τον Φεβρουάριο του 2015), αλλά και το Κύπελλο (τον Μάρτιο του 2016). Επιπροσθέτως, είχε καθυστερήσει την έναρξη της σεζόν 2016-17 προκειμένου να ψηφιστεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Ενα νομοσχέδιο που χάθηκε μεταξύ διαβούλευσης και ψηφοφορίας…

Λένε, για τούτη τη φορά, ότι η διακοπή γίνεται «για να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο κανόνων συμφωνημένο από όλους», ειδάλλως το πρωτάθλημα δεν θα επαναρχίσει.

Η ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ ΟΝΟΜΑΤΙ GREXIT

Απόρροια τούτων, το… Grexit. Μια φράση που έχει φορεθεί πολύ στη χώρα μας από την εποχή των μνημονίων και μια απειλή που δύναται να εφαρμοστεί ποδοσφαιρικά. Κι αυτό διότι οι διεθνείς ομοσπονδίες, όπως η UEFA και η FIFA, είναι άτεγκτες και όσον αφορά και στην πολιτική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο της εκάστοτε χώρας, και στα επεισόδια κάθε είδους, στα γήπεδα. Η FIFA μάλιστα, ως παγκόσμιος θεσμός, σε επιστολή της, ενημέρωσε αυστηρά ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και ότι ενημερώθηκε για την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος. Κοντολογίς, σας βλέπουμε και προσέξτε τι θα πράξετε εφεξής.

Ποια ήταν η επίσημη «γραμμή» της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου στο… καμπανάκι της FIFA; «Ας γίνει Grexit στο ποδόσφαιρο, δεν μας απασχολεί» ήταν η ατάκα του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, διότι «αν δεν κάνουν μορατόριουμ οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και αν δεν δεχτούν να εισαχθούν στο ποινολόγιο οι ποινές για τις εμπρηστικές τους δηλώσεις, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν πιεζόμαστε». Ωραία λόγια, όμορφα, όμως αυτό που λείπει εδώ και δεκαετίες από το ποδόσφαιρο είναι αφενός η πλήρης εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών, αφετέρου να μπει όντως το μαχαίρι στο κόκκαλο και να υπάρξει ένα ποδόσφαιρο όπως το ονειρευόμαστε. Ναι, μαζί σας, όνειρα, πουλιά μου ταξιδιάρικα…

 ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΦΑΝΣΗ

Τι εστί ποδοσφαιρικό Grexit; Οτι η μεν ευρωπαϊκή ομοσπονδία (UEFA) θα απαγορεύσει στις ελληνικές ομάδες αλλά και στην εθνική να λάβουν μέρος στις διεθνείς τις διοργανώσεις, ήτοι το Champions League, το Europa League και τα προκριματικά του Euro, η δε αντίστοιχη παγκόσμια (FIFA) θα αποκλείσει μέχρι νεοτέρας την εθνική μας ομάδα από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αρμαγεδδών; Το λιγότερο… ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ με κεφαλαία γράμματα για όλους τους συλλόγους, για την αξιοπιστία και την εμπορικότητα του πρωταθλήματος, ακόμη ακόμη και για τα (digital, ραδιοφωνικά και έντυπα) ΜΜΕ που στηρίζουν το κοινό του, ως επί το πλείστον, στη δράση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ακραίο ή όχι, υφίσταται ως σενάριο, δυστυχώς…

ΤΟ «ΘΑΤΣΕΡΙΚΟ» ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Οταν, στις 8 Απριλίου 2013, η Μάργκαρετ Θάτσερ άφηνε τούτο τον μάταιο κόσμο, σε ορισμένα αγγλικά γήπεδα εμφανίστηκαν πανό του στυλ «The Bitch is Dead»! Γιατί; Διότι η πλέον εμβληματική, μετά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, προσωπικότητα της βρετανικής Βουλής είχε πρωταγωνιστήσει στο αγγλικό ποδοσφαιρικό «εμπάργκο» των 80s, την περίοδο που το ξύλο, είτε στο Νησί είτε όπου αγωνίζονταν ομάδες της Αγγλίας, έπεφτε σωρηδόν. Με αφορμή την τραγωδία του «Χέιζελ», στις Βρυξέλλες, όταν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985 ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Γιουβέντους έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα, η UEFA απέκλεισε συλλήβδην τις αγγλικές ομάδες, αρχικώς επ’ αόριστον και κατόπιν για πέντε χρόνια (και τη Λίβερπουλ για έξι).

Ελληνικό ποδόσφαιρο, ώρα μηδέν! Η πολιτικοποίηση και το Grexit

Η Θάτσερ ήταν αυτή που είχε απαιτήσει τη μέγιστη τιμωρία: το μαχαίρι στο κόκκαλο, που λέγαμε. Ο θρύλος λέει πως επικοινώνησε με τον τότε πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Ζακ Ζορζ, αυτός της μετέφερε την πρόθεσή του για τριετή ποινή και η «σιδηρά κυρία» του απήντησε με την ατάκα «κύριε πρόεδρε, νομίζω πως είστε επιεικής».

Η τραγωδία στο Βέλγιο δεν ήταν η πρώτη και οι ποινή των Αγγλων μεγάλη, αλλά αυτό ήταν τιμωρία και όχι μέτρο που άλλαξε κάτι. Σε αυτή την περίοδο οι Αγγλοι δούλεψαν πολύ στο θέμα της ασφάλειας των γηπέδων και σχεδόν εκμηδένισαν τα επεισόδια εντός συνόρων με μέτρα, όπως κάμερες, κάρτα εισόδου κλπ. που εφαρμόστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και, εν έτει 2018, στην Ελλάδα ακόμη κάνουμε… διαβούλευση!

 ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ ΩΣ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια από τον αγώνα που, κατά τους ηττημένους (αλλά και τη λοιπή, πλην «ερυθρόλευκων», κοινή γνώμη) ο τίτλος ενός πρωταθλήματος κρίθηκε «εξωγηπεδικά»: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0 στη Ριζούπολη, με τους «πράσινους» να κάνουν λόγο για καταστάσεις ζούγκλας και τρομοκρατία από τον κόσμο στο γήπεδο.

Ελληνικό ποδόσφαιρο, ώρα μηδέν! Η πολιτικοποίηση και το Grexit

Η λέξη «Ριζούπολη» συνδυάζεται έκτοτε με αγώνα που διεξάγεται, για να το πούμε κομψά, υπό καταστάσεις ασφυκτικής και τρομοκρατικής πίεσης από την εξέδρα.

Οχι πως οι άλλοι είναι… Παναγίες. Ενα χρόνο νωρίτερα στη Λεωφόρο, ο διαιτητής Μάκης Ευθυμιάδης ξυλοκοπήθηκε άγρια στο κέντρο του γηπέδου από οπαδούς, παίκτες, μέχρι και τον τότε πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Αγγελο Φιλιππίδη. Πριν λίγα χρόνια, ξανά σε ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο, έπεσε φωτοβολίδα σε πόδι ποδοσφαιριστή του ΟΣΦΠ, του Αλφρεντ Φινμπόγκανσον, και το ματς δεν διεξήχθη ποτέ.

Ελληνικό ποδόσφαιρο, ώρα μηδέν! Η πολιτικοποίηση και το Grexit

Λιγότερα, ομολογουμένως, ήταν τα έκτροπα στη Νέα Φιλαδέλφεια όσο η ΑΕΚ αγωνιζόταν εκεί αλλά ουδείς ξεχνά την κόλαση που βίωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στην επιστροφή του, ως αντίπαλος (και «προδότης», σύμφωνα με τους οπαδούς της «Ενωσης») τον Φλεβάρη του ’97. Εκτοτε, σε κάθε επίσκεψη του Ολυμπιακού, το ερώτημα ήταν όχι πόσο θα λήξει αλλά αν θα διακοπεί το ματς. Στο δε ΟΑΚΑ, οι οπαδοί του Ατρόμητου μαρτύρησαν στον τελικό του Κυπέλλου ενάντια στην ΑΕΚ το 2011

Οσο για την έδρα του ΠΑΟΚ; Η Τούμπα σε σχεδόν κάθε επίσκεψη του Ολυμπιακού, εδώ και δεκαετίες, «έβραζε» μέσα και έξω από το γήπεδο, υπάρχει και μεταξύ τους ντέρμπι που ολοκληρώθηκε με διαιτητική απόφαση στο… 84ο λεπτό για να αποφευχθεί περαιτέρω ξύλο. Τρεις εβδομάδες πριν, το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός δεν άρχισε ποτέ επειδή χαρτί ταμειακής χτύπησε τον «ερυθρόλευκο» προπονητή Οσκαρ Γκαρσία. Και, για την Κυριακή, τα διαβάσατε πιο πάνω…

Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Τους τέσσερις «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου διοικούν, με τον δικό τους τρόπο, ισάριθμοι επιχειρηματίες, ως επί το πλείστον με επενδύσεις άμεσα ή έμμεσα και στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και ο καθένας με πολιτική γραμμή που προσπαθεί να περάσει μέσω του συλλόγου που διοικεί. Ελληνικό φαινόμενο αποκλειστικά δεν είναι, ωστόσο ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης του Ολυμπιακού, ενώ είχε συγχαρεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του το ’15, είναι δεμένος φως-φανάρι (από τη «γραμμή» των εφημερίδων του) με τη Νέα Δημοκρατία, τακτική που κρατά σταθερά και απαρέγκλιτα εδώ και χρόνια ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Μάλιστα στην προ διετίας κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια στα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα, ο κ. Αλαφούζος είχε υπογραμμίζει πως το κανάλι «έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης». Η κοινή πολιτική γραμμή έφερε εντέλει κοντά τους δύο επιχειρηματίες, ύστερα ένθεν και ένθεν αιχμηρότατα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που κράτησαν σχεδόν πέντε χρόνια.

Στους δε «δικεφάλους», ο Δημήτρης Μελισσανίδης είδε τον κόσμο της ΑΕΚ να διαδηλώνει κατά της νυν κυβέρνησης για το θέμα του γηπέδου, μέχρι εντέλει αυτό να περάσει (και ήδη κατασκευάζεται) ενώ οι σχέσεις Ιβάν Σαββίδης του ΠΑΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο αγαστές που συχνά το όνομά του αναφέρεται σε επιχειρήματα της αντιπολίτευσης…


Δημοσιεύτηκε στο «Down Town» τον Μάρτιο του 2018