Menu

Αθήνα 2004… 2019! Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων

Αθήνα 2004… 2019! Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη χώρα που τους διοργάνωσε μετά την αναβίωση τους. Είναι και η μικρότερη χώρα που έχει ποτέ φιλοξενήσει τη διοργάνωση όμως, πέρα από την «οικογενειακή» σχέση με την κορυφαία αθλητική διοργάνωση έχει και πολλές επιτυχίες αλλά και ιδιαίτερες στιγμές μέσω των αθλητών της που πάντα κατέθεταν ψυχή και πάθος για τη διάκριση. Οι κορυφαίες της στιγμές ήρθαν, κατά πλειονότητα, το 2004, τότε που η λέξη «Ελλάδα» είχε γίνει ένα παγκόσμιο… brand.

Οι λαοί όλου του πλανήτη μαζεμένοι σε ένα ατελείωτο πάρτι, καινούργια γήπεδα, καινούργιοι δρόμοι, καινούργιο αεροδρόμιο, ευγενικοί άνθρωποι, σαν να λέμε… μια «Eurodisney των σπορ». Η Αθήνα ήταν, όντως, το κέντρου του κόσμου και η μέρα που ουσιαστικά ξεκίνησαν όλα ήταν η 5η Σεπτεμβρίου 1997 όταν, στη 106η σύνοδο της ΔΟΕ στη Λωζάνη, η ελληνική πρωτεύουσα είχε νικήσει τη Ρώμη στην ψηφοφορία και έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Επιστρέφει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μέρος που γεννήθηκαν. Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και προκάλεσε… πανδαιμόνιο στις τάξεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Τι απέγιναν όμως οι πρωταγωνιστές της εποχής; Πού βρίσκονται σήμερα;

Από το σκάνδαλο στην απομόνωση

Στο Σίδνεϊ το 2000 ο Κώστας Κεντέρης είχε δείξει από την αρχή των αγώνων στα 200 μέτρα, ότι είχε… άγριες διαθέσεις. Ελάχιστοι περίμεναν ότι στον τελικό μπορεί να ανέβαινε στο βάθρο, αλλά η κούρσα του ήταν συγκλονιστική: πριν μπει στην τελική ευθεία ήταν 6ος αλλά… γκαζώνοντας στο τέλος τους ξεπέρασε όλους. Τέσσερα χρόνια μετά ήταν από τις μεγαλύτερες ελπίδες της χώρας μας για χρυσό μετάλλιο. Φευ…

Αθήνα 2004… 2019! Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων

Τότε η Κατερίνα Θάνου ερχόταν από το χρυσό στα 200 μέτρα τέσσερα χρόνια πριν, και εξίσου ήταν πρώτο φαβορί για το χρυσό.

Ωστόσο, τις παραμονές της έναρξης των Αγώνων, Κεντέρης και Θάνου κλήθηκαν σε αιφνιδιαστικό έλεγχο αντί-ντόπινγκ, στον οποίο όμως δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος τους ψάχνει και τελικά οι δύο πρωταθλητές νοσηλεύτηκαν αργότερα το ίδιο βράδυ στο ΚΑΤ, ισχυριζόμενοι ότι τραυματίστηκαν σε τροχαίο με μοτοσικλέτα. Δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν την τιμωρία από τη ΔΟΕ απογοητεύοντας πολύ κόσμο που είχε εναποθέσει σε αυτούς την ελπίδα για μια διάκριση. Ο έλεγχος της Αθήνας ήταν ο τρίτος έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο δεν έλαβαν μέρος οι δύο Ολυμπιονίκες που μόλις το 2006 πέτυχαν δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού. Γύρισαν στη δράση και, αργότερα, αποσύρθηκαν.

Αθήνα 2004… 2019! Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων

Εκτοτε ο 46χρονος, σήμερα, Κεντέρης μετακόμισε και έζησε επί σειρά ετών στη Γαλλία, όπου διατηρεί ακόμη σπίτι αλλά εσχάτως η… βάση του είναι στο Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια, μαζί με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, όπου διατηρεί ένα χλιδάτο ξενοδοχείο, έχοντας από το 2011 παραιτηθεί των προνομίων του (ως Ολυμπιονίκης) από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το luxury boutique chalet που διατηρεί, πήρε το όνομά του από το παλαιότερο κτίριο του οικισμού, το οποίο χρονολογείται από το 1700 και αποτελεί μύθο από μόνο του. Ο Κεντέρης έχει απομονωθεί και δεν επιθυμεί να μιλά δημόσια, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε όχι μόνο η δίκη για τα γεγονότα του 2004 αλλά και η εν ψυχρώ δολοφονία του κουμπάρου και αδελφικού φίλου του, δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

Η δε Κατερίνα Θάνου παντρεύτηκε το 2012 τον Αλέξανδρο Παρθένη αλλά το ζευγάρι χώρισε τον Μάιο του 2016, συναινετικά. Εκτοτε σνεργάζεται συχνά με το promotion γνωστών αλυσίδων γυμναστηρίων.

Τα δάκρυα και ο «Αμερικάνος» Πύρρος

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το απίστευτο φινάλε στην καριέρα του τρομερού Πύρρου Δήμα; Μπορεί να τον είχαμε δει να κατακτά χρυσά μετάλλια, αλλά εκείνο το χάλκινο στην Αθήνα το 2004, στο Σπίτι της Αρσης Βαρών δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό. Ολο το γήπεδο στο πόδι να αποθεώνει έναν μέγιστο αθλητή που δεν έκανε μεν το 4/4 σε χρυσά αλλά μπήκε στις καρδιές όλων. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που η απονομή του χάλκινου μεταλλίου κράτησε σχεδόν δέκα λεπτά, με δάκρυα δικά του αλλά και του κόσμου, αφήνοντας τον χρυσό και τον ασημένιο Ολυμπιονίκη να περιμένουν καρτερικά πότε θα έρθει η ώρα τους για να βραβευτούν…

Το Μάρτιο του 2005, ο Δήμας βραβεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης βαρών ως ο καλύτερος αθλητής του αιώνα και αργότερα ασχολήθηκε με τα διοικητικά του αθλήματος, ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών. Το 2009 ίδρυσε στην Κατερίνη Πιερίας αθλητικό σύλλογο με το όνομά του ενώ κατόπιν μπήκε στην πολιτική και το 2012 εξελέγη βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. «Νομίζω ότι οι Ελληνες είμαστε ρατσιστές προς τους αδύναμους και τους φτωχούς. Εγώ, αν δεν γινόμουν Ολυμπιονίκης, δεν θα με αποδέχονταν εύκολα. Με μισό μάτι θα με έβλεπαν» έλεγε, συγκινητικά, αργότερα.

Αθήνα 2004… 2019! Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων

Σήμερα ο Πύρρος Δήμας ζει μόνιμα στο Σικάγο των ΗΠΑ. Δέχτηκε μια τιμητική πρόταση από την αμερικανική ομοσπονδία Αρσης Βαρών για να αναλάβει τεχνικός διευθυντής. «Ξέρετε τι είναι να σου ζητούν οι Αμερικανοί να στήσεις ένα άθλημα από την αρχή; Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί αυτή την πρόταση;» παραδεχόταν ενώ τα τέσσερα παιδιά του ήδη σπουδάζουν σε αμερικάνικα σχολεία και πανεπιστήμια. Η σύζυγός του Αναστασία Σδούγκου «έφυγε» πριν δύο χρόνια από τη ζωή, νικημένη από τον καρκίνο και τούτο έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να μετακομίσει μόνιμα στο Ιλινόις.

Η… μη απαρατήρητη Μιρέλα

Το 2004 γράφτηκε το κύκνειο άσμα για μία από τις μεγαλύτερες ακοντίστριες όλων των εποχών. Η Μιρέλα Μανιάνι, που από το 1994 στο παγκόσμιο νεανίδων της Λισσαβώνας  (ως Αλβανίδα τότε, μάλιστα), είχε καταγράψει μια ξέφρενη πορεία προς την κορυφή, ήθελε να κάνει μία εντυπωσιακή παρουσία στους Αγώνες της, από το 1996, νέας πατρίδας της. Εκτοτε, κάθε χρόνος ήταν και διάκριση. Το ’00 πήρε το αργυρό, είχε ήδη κάνει παγκόσμια ρεκόρ και το ’04 έπρεπε και όφειλε να ήταν η χρονιά της ωστόσο η Μανιάνι ήταν τραυματισμένη.

Αθήνα 2004… 2019! Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων

Δεν είχε ρίξει σχεδόν καθόλου και ήταν τρίτη Ελληνίδα στη χρονιά πίσω από τη Σάβα Λύκα και την Αγγελική Τσιολακούδη. Κι όμως, η θέληση και η ψυχή από γρανίτη δεν την άφηνε να μείνει έξω από τη μεγάλη γιορτή: και τα κατάφερε με μια αξέχαστη βολή. Στον τελικό, κάνοντας μία συγκινητική προσπάθεια κατόρθωσε στην τελευταία της προσπάθεια να ρίξει το ακόντιό της στα 64,29 μέτρα και να κατακτήσει την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Ηδη είχε γίνει μητέρα, από τα 19 είχε παντρευτεί τον αρσιβαρίστα Γιώργο Τζελίλη αλλά χώρισαν προ μερικών ετών. Κατόπιν παντρεύτηκε τον μπασκετμπολίστα Γιάννη Γιαννούλη με τον οποίο επίσης χώρισαν. Στα 43 της σήμερα εξακολουθεί να μην περνά απαρατήρητη, λόγω της ομορφιάς που εκπέμπει, της απλότητας του χαρακτήρα της και φυσικά για το παρελθόν της στον αθλητισμό και τις «χρυσές» επιτυχίες του ελληνικού στίβου, μετά την αποχώρηση από τον οποίο βασική της εργασία είναι στο Πολεμικό Ναυτικό.

Την απίστευτη κούρσα της Φανής

Η Λαρισαία Φανή Χαλκιά ήταν, κατά πολλούς, η κορυφαία Ελληνίδα στους Αγώνες του 2004. Λίγο καιρό νωρίτερα είχε καταρρίψει το ρεκόρ στα 400 μ. με 54.88 και στα Τσικλιτήρεια, μόλις 4 Ιουλίου του ‘04, πέτυχε χρόνο 5399 και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που «κατέβηκε» τα 54 στο αγώνισμα. Η μεγαλύτερή της διάκριση ήρθε στους Αγώνες της Αθήνας, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. εμπόδια με 52.82. Η Χαλκιά συνέχισε με μετάλλια και διακρίσεις έως τους Αγώνες του 2008, οπότε και βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας μεθυλτριενολόνης, ένα ισχυρό στεροειδές. Εντέλει το 2016 απαλλάχθηκε ομόφωνα από κάθε κατηγορία για χρήση απαγορευμένων ουσιών καθώς κρίθηκε ότι είχε πέσει θύμα κυκλώματος νοθευμένων σκευασμάτων.

Μετά τον στίβο η Χαλκιά εξελίχθηκε σε… celebrity μετέχοντας ακόμη και σε πάνελ εκπομπών ενώ sites και περιοδικά ασχολούνταν με την προσωπική της ζωή. Προ διετίας γέννησε τον Πέτρο, καρπό του έρωτά της με τον σύζυγό της Λούη Καραμάνο.

Η δραστηριότητα της Τσουμελέκα

Το 2004 μας είχε κάνει όλους να δακρύσουμε. Εκείνο το πρωί η Ελλάδα αποκτούσε την πρώτη της αθλήτρια που θα ανέβαινε στο βάθρο σε αγώνισμα μεγάλων αποστάσεων και δη στο βάδην. H Αθανασία Τσουμελέκα είχε γράψει ιστορία, ένα χρόνο αφότου είχε ανακυρηχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για αθλήτριες κάτω των 23 ετών στο Μπίντγκοτζ. Το 2006 εγκατέλειψε προσωρινά τον αθλητισμό ελεώ εγκυμοσύνης, σύζυγoς και προπονητής της είναι ο Νίκος Δημητριάδης. Αποσύρθηκε από το αθλητισμό το 2009 όταν, σε έλεγχο ντόπινγκ, είχε βρεθεί θετική σε χρήση ερυθροποιητίνης.

Αθήνα 2004… 2019! Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων

Πέντε χρόνια αργότερα όμως, η Τσουμελέκα αθωώθηκε από το Εφετείο Αθηνών. Σήμερα η 37χρονη είναι υποπλοίαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό και μαζί το σύζυγό της, Νίκο Δημητριάδη, έχουν αφιερωθεί στον αθλητισμό, αξιολογούν τη φυσική κατάσταση αθλουμένων σε εργομετρικό κέντρο και μυούν μικρούς και μεγάλους στην υγιεινή ζωή.

Ο γιος του ανέμου

Δύο φορές Ολυμπιονίκης ο Νίκος Κακλαμανάκης, ξεκίνησε από πολύ μικρός την ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Μistral. Στην Ατλάντα το 1996 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, όπου παίρνει και το προσωνύμιο «γιος του ανέμου», το 2000 στο Σίδνεϊ πήρε την 6η θέση και το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο, ασημένιο αυτή τη φορά. Μάλιστα, στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν αυτός που άναψε την ολυμπιακή φλόγα στο ΟΑΚΑ.

Το 2003 σε ηλικία πια 35 ετών, πέρασε στον λαιμό του το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας, πίσω μόνο από τον 11 χρόνια νεότερό του Πρζέμισλαφ Μιαρτσίνσκι. Ενδεχομένως αυτό το γεγονός να του έδωσε δύναμη για να τα δώσει όλα εν όψει της συμμετοχής του στους Αγώνες της Αθήνας το 2004. Και πράγματι, έπειτα από σκληρές προπονήσεις και ολύμπια θέληση, ο «γιος του ανέμου» έφτασε στο δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της ολόχρυσης καριέρας του.

Το «σήμερα» βρίσκει τον 51χρονο Κακλαμανάκη να προπονεί ορισμένους ιστιοπλόους της νέας γενιάς αλλά και συχνά να μετέχει σε αγώνες επίδειξης.

Ο άρχοντας των κρίκων

Παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους, ο Δημοσθένης Ταμπάκος ήταν ένα από τα πρόσωπα που διακρίθηκαν το 2004. Αφού το 2000 στο Σίδνεϊ κατέκτησε το πρώτο του ολυμπιακό, αργυρό μετάλλιο, στους Αγώνες της Αθήνας πήρε το χρυσό μετάλλιο. «Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου αυτό που άκουγα δεν ήταν η μουσική αλλά η φωνή του κόσμου να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο.

Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, όπως μετά, που μου πετούσαν και κάποιες ελληνικές σημαίες κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από το βάθρο στον εξωτερικό χώρο» θυμόταν ο αργότερα ο Ολυμπιονίκης. Ο 43χρονος, σήμερα, Ταμπάκος έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, είναι Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και πρόεδρος των Ολυμπιονικών.


Δημοσιεύτηκε στο «Down Town» τον Αύγουστο του 2019