Menu
Αράχωβα: Μήπως να ξαναδούμε όλο αυτό με τα λαϊκά δικαστήρια των social media;

Αράχωβα: Μήπως να ξαναδούμε όλο αυτό με τα λαϊκά δικαστήρια των social media;

Η ιστορία με τη Γεωργία Μπίκα δεν αποτέλεσε «μάθημα» σε πολλούς. Αποδείχθηκε, συν τω χρόνω (και δεν πρόκειται για δικαστική πλάνη, ως επιμένουν οι δικηγόροι… του διαδικτύου) πως όχι μόνο δεν ήταν θύμα αλλά έπαιξε τον ρόλο της ως θύτης.

Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά, όπως και χιλιάδες άλλοι χρήστες των social media, είχα παρασυρθεί με το trend της εποχής (γράφοντας υπέρ της εκείνη την περίοδο(. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που υπέπεσα σε λάθος. Ασυγχώρητο.

Και είναι ασυγχώρητο διότι είμαι δημοσιογράφος και η πιάτσα μας οφείλει να τσεκάρει δύο και τρεις φορές την είδηση και, κυρίως, να μη βιάζεται. Να μην προτρέχει. Ακόμη και για μια ανάρτηση σε προσωπικό προφίλ.

Δεν είναι βέβαια ασυγχώρητο για τη Σούλα από το Παγκράτι ή τη θεία Βιργινία ή τον Σάκη τον υδραυλικό, που μπορεί να ποστάρουν ό,τι θέλουν, ό,τι γουστάρουν, να πουλήσουν μαγκιά (και κλανιά) στους φόλοουερς και η ζωή συνεχίζεται.

Στο θέμα της Αράχωβας: τυγχάνει να είμαι λάτρης των σκύλων εξ απαλών ονύχων. Και τυγχάνει εδώ και οκτώ υπέροχα έτη να έχω χάσκι: τον Τζιμπρίλ. Ξέρετε, τα χάσκι έχουν διαφορετικά, από τα υπόλοιπα σκυλιά, μάτια. Είναι, δίχως υπερβολή, σαν να σε κοιτάει άνθρωπος. Και το έγκλημα, διότι κατά πάσα πιθανότητα έχει γίνει έγκλημα, στην Αράχωβα με τον Όλιβερ, έχει και μια δεύτερη απορία. Όχι μόνο πώς μπορεί να το έκανε αυτό άνθρωπος σε ζώο μα πώς μπόρεσε όταν τον κοιτούσαν αυτά τα μάτια.

Αν κοιτάξετε κάποια στιγμή ένα χάσκι στα μάτια, θα καταλάβετε τι εννοώ…

Πέρα όμως αυτού, η υπόθεση με τον σκυλάκο στην Αράχωβα έγινε η αφορμή για να ανοίξει ξανά ο οχετός, ο βόθρος των social media και να πνίξει με τη δυσωδία του. Κατάρες, ψόφοι, καρκίνοι, αυθαίρετη κατασκευή ενόχων πριν καν αναλάβει την υπόθεση η (καθ’ ύλην αρμόδια) Αστυνομία, πριν καν μιλήσουν τα δικαστήρια. Cancel Αράχωβα, συνενοχή, ξέρουν ποιος είναι και τον κρύβουν, ακυρώστε τις κρατήσεις σας, άντε με τους νεόπλουτους μπουρτζόβλαχους και άλλα συναφή.

Τα λαϊκοδιαδικτυακά δικαστήρια, που έγιναν θεσμός μετά το κίνημα MeToo , ο άκρατος και παράλογος συναισθηματισμός που ευνοείται από τις καταστάσεις και ενίοτε η κακώς εννοούμενη φιλοζωΐα, ανέδειξαν ήδη ένοχο αρχικά έναν (παντελώς αδιάφορο, κατά τα άλλα) τύπο, που είχε λέει κάποτε παίξει σε ένα ριάλιτι. Αφού ο άνθρωπος εξήγησε (διαδικτυακά επίσης) ότι δεν έχει πάει στην Αράχωβα εδώ και μήνες, από χθες τα social media, οι δικαστές Τρεντ του Twitter και οι Αδειλίνες του Facebook «δείχνουν» προς τον ιδιοκτήτη – επειδή άφησε το πτώμα του Ολιβερ σε μια χωματερή και δεν το έθαψε.

Άκουσον, άκουσον…

Μόλις περάσει κι αυτό, θα βρεθεί ένας νέος ένοχος. Θα τον ανακαλύψουν η Βιργινία, η Σούλα και ο Σάκης.

Το χειρότερο όμως είναι πως η ελληνική κοινωνία, εκτός Αράχωβας, είναι σίγουρη, βέβαιη, βάζει το χέρι της στη φωτιά πως η κοινότητα της Αράχωβας γνωρίζει τον ένοχο και τον κρύβει!

Δεν το αποκλείει κανείς να ισχύει αλλά μήπως να περιμένουμε λιγουλάκι να δούμε που θα οδηγήσει η έρευνα; Υπάρχουν κινητά, υπάρχουν κάμερες, κάτι θα βρεθεί…

Γιατί, ωστόσο, να ευθύνεται μια ολόκληρη κοινωνία για την πράξη ενός ανθρώπου και μάλιστα πρέπει να τιμωρηθεί γι’ αυτό; Aπό πού προκύπτει ότι γίνεται συγκάλυψη; Και αν ακόμη προσπαθούν να συγκαλύψουν την υπόθεση μερικά, άντε 2-3 άτομα, γιατί αυτό να χαρακτηρίζει όλη την Αράχωβα;

Προς επίρρωση τούτου, του φανατισμένου συρφετού των social media δηλαδή (που ασπάζεται τη ναζιστική θεωρία της «συλλογικής ευθύνης»), το ασπάστηκε τις προάλλες και κοτζάμ υπουργός. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε πως «αν υπάρξει υπόνοια συγκάλυψης η Αράχωβα θα πληρώσει βαρύ τίμημα ως προορισμός». Ανήκουστο – αλλά όχι πρωτοφανές: πριν κάμποσους μήνες ο τότε υπουργός ΠΡΟΠΟ Τάκης Θεοδωρικάκος κινητοποίησε την ΕΛ.ΑΣ για να βρει έναν άνδρα που κλώτσησε ένα γατάκι – επειδή το θέμα μάζευε likes στα social media…

Η υπόθεση Μπίκα εξέθεσε. Μας εξέθεσε. Και όχι μόνο αυτή. Και συνέβη, και θα ξανασυμβεί αν προτρέχουμε. Έχουμε να δούμε πολλές Αράχωβες ακόμη…

ΥΓ1. Απαραίτητη, στην εποχή που ζούμε, σημείωση: θέλω όσο κανείς να βρεθεί ο ένοχος. Δεν δέχομαι ότι οι πληγές που προκάλεσαν τον θάνατο στον δύσμοιρο σκυλάκο ήρθαν από αγέλη σκύλων ή λύκων ή… ρακούν. Δεν στέκει. Μακάρι θα βρεθεί. Και θα βρεθεί, αργά ή γρήγορα. Ως τότε, απλά ηρεμήστε…

ΥΓ2. (για να το ελαφρύνουμε λίγο) Δεν ξέρετε ποια είναι η θεία Βιργινία; Κακώς…


Δημοσιεύτηκε στο newpost.gr στις 8/12/2023