Menu
Πώς ο «τσάρος» Πούτιν απειλεί το ρεκόρ του… Στάλιν

Πώς ο «τσάρος» Πούτιν απειλεί το ρεκόρ του… Στάλιν

Δεν είναι βέβαια και ό,τι πιο τιμητικό να σε αποκαλούν «Στάλιν», όνομα που υιοθέτησε επί σειρά ετών μονάρχης της Σοβιετικής Ένωσης το 1913 και που στα ρώσικα σημαίνει «ατσαλένιος». Ωστόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να γίνει… Γιόζεφ Στάλιν αναφορικά με τα έτη παραμονής στην εξουσία της χώρας. Στη μοναρχία, αν θέλετε…

Ο Ρώσος πρόεδρος θα είναι (φυσικά!) και πάλι υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024, εκλογές που αναμένεται να συνδυαστούν με άλλη μια νίκη του. Πιθανότατα, δε, να είναι και ο μόνος υποψήφιος άρα τα ποσοστά του να είναι… σταλινικά.

O Πούτιν έγινε για πρώτη φορά διεθνώς αναγνωρίσιμος το 1999 όταν στο χάος της κατάρρευσης της ρωσικής οικονομίας υπό τον Μπόρις Γιέλτσιν, ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός τον Αύγουστο (μετά την απόπειρα πραξικοπήματος), για να προαχθεί λίγους μήνες αργότερα σε υπηρεσιακό πρόεδρο (τον Δεκέμβριο).

Έκτοτε, παραμένει ουσιαστικά ο άνθρωπος που προσωποποιεί την εξουσία στη Μόσχα, ακόμη και όταν «αντάλλαξε» ρόλους με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργία και την προεδρία, για να προσπεράσει συνταγματικά κωλύματα (το 2008-12). Η νέα υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του 2024 μπορεί να τον διατηρήσει στο Κρεμλίνο τουλάχιστον ως και το 2030, δηλαδή για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ούτως ή άλλως ο Πούτιν έχει ήδη υπηρετήσει ως πρόεδρος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη της Ρωσίας μετά τον Στάλιν, ξεπερνώντας την 18ετή θητεία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και έκλεισε τα 71 του στις 7 Οκτωβρίου.

Πόσα χρόνια έμεινε στην εξουσία ο Στάλιν;

Πρόκειται για μία επίδοση που «αγγίζει» το θεωρούμενο μέχρι πρότινος ως απλησίαστο ρεκόρ του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, κατά κόσμον Στάλιν, από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Γεωργιανός ανήλθε στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ τον Απρίλιο του 1922 και παρέμεινε στο πόστο ως και τον θάνατό του, τον Μάρτιο του 1953, ήτοι κατιτίς λιγότερο από 31 χρόνια.

Ακόμη κι αν ο Πούτιν ολοκληρώσει και νέα θητεία ως το 2030, οι προεδρικές εκλογές που είθισται να γίνονται την άνοιξη τον εμποδίζουν να σπάσει το ρεκόρ του Στάλιν, αν δεν κερδίσει μία ακόμη θητεία ως το 2036… Τότε, ο Πούτιν θα είναι βέβαια 84 ετών…

Αλλά, και σωστά, θα πείτε ότι κοτζάμ Τζο Μπάιντεν είναι ήδη 81 ετών και θα είναι υποψήφιος ξανά για Αμερικανός πρόεδρος στα 82 του!

Από τον Ρομανόφ στον Λουδοβίκο τον 14ο

Αξιοσημείωτη είναι η σύγκριση και με την περίοδο της τσαρικής Ρωσίας, καθώς ούτε οι μονάρχες της χώρας έφταναν εύκολα σε τόσο μεγάλες θητείες στο θρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νικόλαος Ρομανόφ ο Β’, τελευταίος πριν την Ρωσική Επανάσταση του 1917, βασίλευσε επί 23 συναπτά χρόνια. Τα 30 χρόνια, δε, άγγιξε τον 19ο αιώνα ο Νικόλαος ο Α’, από τον Δεκέμβριο του 1825 ως τον Μάρτιο του 1855.

Πρέπει να γυρίσουμε στον 18ο αιώνα και τη Μεγάλη Αικατερίνη για να βρούμε μία πολύ μακροβιότερη θητεία στον ρωσικό θρόνο, που ξεπερνά τα 34 χρόνια (από τον Ιούλιο του 1762 ως τον Νοέμβριο του 1796)…

«Γατάκι» βέβαια το Κατερινάκι μπροστά στην Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ως και τον θάνατό της συμπλήρωσε 70 χρόνια και 214 έτη στον θρόνο. Μια επίδοση που… παραδόξως δεν είναι ρεκόρ: το κατέχει ο Λουδοβίκος ο 14ος, γνωστός και ως «Βασιλιάς Ήλιος» από τον Οίκο των Βουρβόνων, καθώς ήταν βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρρας από το 1643 έως τον θάνατό του το 1715. Ήτοι, 72 χρόνια και 110 ημέρες! Βέβαια, είχε ανακηρυχθεί βασιλιάς μόλις 4 ετών…


Δημοσιεύτηκε στο newpost.gr στις 9/12/2023