Menu

Ντινγκ και Ρόνι. Δάκρυα… θριάμβου

Ντινγκ και Ρόνι. Δάκρυα… θριάμβου

Το Masters του Λονδίνου είναι ένα από κορυφαία τουρνουά της σεζόν στο σνούκερ, αν και είναι non raking tournament, με τον νικητή να λαμβάνει 200.000 λίρες και τον φιναλίστ 90.000 ενώ όσοι συμμετέχουν (16 παίκτες) παίρνουν από 25.000 λίρες, ήτοι.

Από το 1975 διεξάγεται το τουρνουά στο Λονδίνο, πρώτος σε τίτλους είναι (φυσικά) ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν με 7, με τα δύο τρόπαια το ’16 και το ’17 ξεπέρασε τον Στίβεν Χέντρι των 6 πρωτιών ενώ από 3 κατακτήσεις έχουν Μαρκ Σέλμπι, Κλιφ Θόρνμπορν, Στιβ Ντέιβις και Πολ Χάντερ. Πέρυσι το πήρε ο Μαρκ Αλεν στον τελικό με τον Κάιρεν Γουίλσον και σε ένα τουρνουά όπου οι Ο’Σάλιβαν και Σέλμπι, όπως και άλλα ονόματα (Σον Μέρφι, Ντινγκ Τζουνχούι, Μπάρι Χόκινς, Μαρκ Γουίλιαμς) έμειναν από νωρίς εκτός συνέχειας.

Αντιμέτωποι στον σημερινό, πρώτο ημιτελικό τίθεται ο 31χρονος Κινέζος (Νο 8 στον κόσμο) Ντινγκ με τον θρύλο του αθλήματος, 43χρονο Ρόνι Ο’Σάλιβαν (Νο 3). Οι δύο τους έχουν συναντηθεί άλλες 19 φορές στο παρελθόν με τρεις ισοπαλίες, 12 νίκες του «Ρόκετ» Ο’Σάλιβαν και 6 του Ντινγκ, έσχατη χρονικά ήταν στον προημιτελικό του Players Championship τον Μάρτιο, με τον Αγγλο να επικρατεί με 6-3. Σε ημιτελικό αντάμωσαν πάλι το 2014 στο Champion of Champions, ξανά με νίκη του Ο’Σάλιβαν (με 6-4).

Στο δε λονδρέζικο Masters ο Ντινγκ κατόρθωσε να το κατακτήσει το 2011 και ήταν στον τελικό το 2007, ήτοι δύο πετυχημένες εμφανίσεις επί συνόλου 14 εμφανίσεων, με πρώτη το 2003 όταν ο Ο’Σάλιβαν μετείχε για… ενδέκατη φορά (και έχει επτά τίτλους κι άλλους πέντε τελικούς επί συνόλου 24 παρουσιών!).

Μια εξ αυτών των παρουσιών ήταν ο τελικός του Masters του Λονδίνου το 2007, όταν ο τότε 19χρονος Ντινγκ έκανε ένα εκπληκτικό τουρνουά, απέκλεισε τον έτερο θρύλο Στίβεν Χέντρι στον ημιτελικό με 6-2, για να αντιμετωπίσει στον τελικό τον Ρόνι. Οταν ο Ο’Σάλιβαν έκανε το 9-3, ο νεαρός Κινέζος έβαλε τα κλάματα νομίζοντας ότι το ματς έληξε, αλλά ήταν στα best of 19 frames και όχι best of 17! Η αγκαλιά του Ρόνι στον δακρύζοντα Ντινγκ έμεινε αξέχαστη…

Δέκα χρόνια μετά, οι δύο παίκτες συναντήθηκαν στον προημιτελικό του Παγκοσμίου, στο Σέφιλντ. Ο Κινέζος είχε πια ωριμάσει και σε ένα από τα πλέον συναρπαστικά ματς του σνούκερ στην ιστορία, ο Ντινγκ προκρίθηκε με 13-10.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 19/1/2019