Menu

Το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο για την επαναφορά

Το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο για την επαναφορά

Διαχωριστές γραμμές για τους κεντρώους ψηφοφόρους επιχείρησε να τραβήξει κατά την τελευταία εμφάνισή του στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιμένοντας σε σημεία κριτικής που διαμορφώνουν μια κεντροαριστερή ταυτότητα. Άλλωστε, στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάδειξη της παράταξής του ως βασική εναλλακτική της ΝΔ.

«Το δικό μας όραμα είναι μια χώρα κοινωνικά δίκαιη, με ανθεκτική οικονομία, ισχυρούς θεσμούς και καθολικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε. «Ένα κράτος με λειτουργική δημόσια διοίκηση, που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη», επεσήμανε, αντιπαραθέτοντας το προγραμματικό βάρος που δίνει το ΠΑΣΟΚ στην δημόσια υγεία, την πρόληψη για την κλιματική κρίση και τον σεβασμό στους θεσμούς ως βασικές προτεραιότητες.

Με σκοπό να αναδείξει ακριβώς αυτές τις ιδεολογικές διαφορές, ο Ανδρουλάκης ανέδειξε ένα ακόμα σημείο που διαχρονικά δημιουργεί διαφωνίες ανάμεσα στα δύο κόμματα: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατονόμασε τη ΝΔ ως βασικό αίτιο της χρεοκοπίας της χώρας, με την οικονομική πολιτική που ακολούθησε στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή: «Η παράταξη που μας οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009, λέει ότι είναι δικό της επίτευγμα. Έλεος, δεν είμαστε λωτοφάγοι». 

Η στρατηγική

Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης χαράσσει μια στρατηγική που θέλει το ΠΑΣΟΚ να μην συγκρίνει πια τη ΝΔ με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά να περιγράφει την κατάσταση που καλλιεργήθηκε ή συνεχίστηκε κατά την πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ώρα που ο Ανδρουλάκης συμπεριφέρεται ως βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός στην δική του ομιλία παρότι έκανε διακριτές αναφορές στην κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας περιέγραψε κοινή νοοτροπία αντιπολίτευσης από τα μεγαλύτερα κόμματα, ενώ επιχείρησε κεντρώα ρελάνς με την ανακοίνωση της αύξησης κατά 20% όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ από το 2024, αλλά και με την μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ τον πρώτο μήνα του Ιανουαρίου, που στηρίζεται από ένα μέρος των ψηφοφόρων του συγκεκριμένου χώρου.

Με στόχο τις Ευρωεκλογές

Πρακτικά, η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε μια πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των Ευρωεκλογών, γνωρίζοντας πως αυτή είναι η περίοδος για να ανεβάσει στροφές. Με στόχο το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών να προμηνύει πως στις εθνικές εκλογές του 2027 το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ.

Η συγκυρία εκτιμάται ως ιδανική από τους πιο παράγοντες του κόμματος, που διαπιστώνουν πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακόμα σε πτώση. Λογικό και επόμενος ο κατακερματισμός στον προοδευτικό χώρο επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί ξανά κυβερνητικό ρόλο με αξιώσεις – αναγνωρίζοντας ωστόσο πως έχει ακόμα δρόμο να διανύσει στον δείκτη της κυβερνησιμότητας, στο να θεωρηθεί δηλαδή αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ.

Σηκώνοντας τους τόνους της κριτικής του απέναντι στην κυβέρνηση, αυτό ακριβώς το προφίλ προσπαθεί να ενισχύσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να γεμίσει αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως «κενό αντιπολίτευσης».

«Στα Τέμπη συγκάλυψη. Στις υποκλοπές συγκάλυψη. Στο Ταμείο Ανάκαμψης ό,τι πει η παρέα του κ. Μητσοτάκη. Διαφωνώ φύσει – θέσει με αυτό το μοντέλο διοίκησης. Υπηρετεί μόνο την καρέκλα του κ. Μητσοτάκη», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να μπει τέλος στην αλαζονεία της κυβέρνησης.


Δημοσιεύτηκε στη νέα, digital εφημερίδα «GOVnews» στις 5/1/2023