Menu

Ένα σωστό νομοσχέδιο ενάντια σε μια αναχρονιστική κοινωνία

Ένα σωστό νομοσχέδιο ενάντια σε μια αναχρονιστική κοινωνία

Η κυβέρνηση προχωρά, σωστά και με ορθό τρόπο, στη νέα, ανανεωμένη νομοθεσία για τον γάμο των ομόφυλων, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται το προσεχές διάστημα. Μια εκκρεμότητα που εν αντιθέσει με άλλες (π.χ. συμφωνία των Πρεσπών) φροντίζει να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κακά τα ψέματα, στις κυβερνήσεις υπάρχουν οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, τα μέλη, οι βουλευτές του κόμματος αλλά υπάρχει και ο επικεφαλής τους. Ο πρωθυπουργός. Και η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κόντρα σε (…κυριολεκτικά) θεούς και δαίμονες θα πιστωθεί στα υπέρ του από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Διότι, καλές οι τάσεις, οι συνιστώσες και οι διαφωνίες αλλά ενίοτε και ο «μεγάλος» πρέπει να κάνει τα… δικά μου.

Θυμίζει την εποχή που ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ρωτούσε τους προπονητές ποιους παίκτες ήθελαν, τους αποκτούσε αλλά, ως έλεγε «και ο πρόεδρος δικαιούται να κάνει καμιά φορά και καμιά δική του».

Δύσκολα πάντως, παρά τις (αλλού έντονες, αλλού… απλές) εσωκομματικές διαφωνίες ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί να κάνει… μεταγραφές (αλλά ποτέ δεν ξέρεις…). Διότι έχει όντως να αντιμετωπίσει εσωκομματικό, αντίθετο στο εν λόγω νομοσχέδιο, «ρεύμα», αν το δεις πεζά. Αν το εμβαθύνεις όμως, ο Μάκης Βορίδης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Θανάσης Μπούρας, η Φωτεινή Αραμπατζή και καμιά 50αριά (ίσως και παραπάνω) άλλοι, δεν διαφωνούν στο νομοσχέδιο περισσότεροι επειδή είναι αντίθετοι σε αυτό αλλά κοιτούν παραπέρα. Τις εκλογές. Διότι, η μεγάλη εικόνα της διαφωνίας είναι η ψήφος. Ο ψηφοφόρος. Κι ένας ψηφοφόρος, Ευρωπαίος μεν, αλλά επηρεάζεται από την εκκλησία όσο κανείς άλλος πολίτης της γηραιάς ηπείρου.

Κακά τα ψέματα, σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι κυβερνώντες δεν ασχολούνται με ομοφοβικές, θρησκόληπτες αντιδράσεις και σίγουρα δεν διαμορφώνουν πολιτικές με βάση αυτές. Όταν κοτζάμ πρωθυπουργός ακολουθεί την αρχική δέσμευσή του για το νομοσχέδιο, δίχως καν να σκεφτεί να υποκύψει στην πίεση ομοφοβικών ιερέων και ακροδεξιών βουλευτών, τι λόγο έχουν να διαφωνήσουν οι υπόλοιποι; Προφανώς το να μη χαλάσουν τις σχέσεις τους με την παραδοσιακή, ορθόδοξη δεξαμενή ψηφοφόρων – διόλου τυχαία, προτού καν ο Μητσοτάκης προχωρήσει σε ανακοινώσεις, επισήμως η Εκκλησία είχε υποστηρίξει ότι διαφωνεί με το όλο θέμα και θα το παραπέμπει στη διαρκή ιερά σύνοδο.

Υπενθυμίζεται απλά ότι η εκκλησία δεν έχει κανέναν απολύτως θεσμικό ρόλο στην πολιτική διαδικασία και τη διαμόρφωση των νομοθετημάτων. Δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί να κάνουν πίσω στις αποφάσισες τους και να επηρεάζονται  λόγω της ρητορικής μίσους μερίδας ιερέων και πολιτών.

Οι απόψεις περί παραδοσιακής οικογένειας είναι αναχρονιστικές και διαδίδουν αντικοινωνικές απόψεις, επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή.

ΥΓ. Υφίσταται κι ένα νομικό παράδοξο εν Ελλάδι: μπορείς να αποκτήσεις παιδί ως ομοφυλόφιλος αλλά όχι από κοινού με τον σύντροφό σου, μέσω της ιατρικά υποβοηθουμένης αναπαραγωγής.


Δημοσιεύτηκε στην «GOVNews Weekly» στις 12/1/2024